Ha a kedvenced a modern tánc… Czank Lívia korábbi cikke a témában

Ha a kedvenced a modern tánc… Czank Lívia korábbi cikke a témában

A Magyar Táncművészeti Egyetem 2020-ban előkészítő képzést hirdetett meg táncművész alapszakon, moderntánc szakirányon. A felvételiről, a képzésről, valamint általánosságban a kortárs tánc hazai alakulásáról beszélgettem Kalmár Attila és Lőrinc Katalin táncpedagógusokkal. 

A Magyar Táncművészeti Egyetem modern táncművész szak felvételijéről Kalmár Attilával, a modern táncművész szak tanszékvezető helyettesével beszélgettem.

Hány éves kortól lehet jelentkezni a modern táncművész szak felvételijére? 
Tizennégy éves kortól, tehát a gimnázium kilencedik osztályától, a felső korhatár pedig tizenkilenc év.

Szükséges bármilyen előképzettség a sikeres felvételihez? 
Nincs szükség előképzettségre. Amit nézünk az, hogy kinek mennyire alkalmas a teste a táncra. Figyeljük a ritmus- és mozgáskészséget, a fizikai adottságokat, az izmok nyújthatóságát, az izületek flexibilitását és a csípőizület mozgásterjedelmét. Ugyan nem olyan szigorúak a határok, mint a klasszikus balett esetében, de nálunk is nagyon fontos, hogy egy felvételiző megfeleljen ezeknek a kritériumoknak.

Ezek szerint ahogyan a klasszikus balettművész szak felvételijénél, úgy itt is van egy általános orvosi vizsgálat? 
Hiába modern táncművész szakról beszélünk, a növendékek ugyanolyan követelményeknek vannak kitéve, mint a klasszikus balettművész szakon tanulók. A felvételi egyik legfontosabb része az általános orvosi felmérés, amelyen megpróbáljuk kiszűrni azokat, akik alkati adottságaik miatt nem alkalmasak a hivatásos táncművész pályára.

Milyen előnyöket lehet felsorakoztatni a Magyar Táncművészeti Egyetem modern táncművész szakának képzése mellett? 
A képzés ötéves. Az első két év az alapozás: alap a klasszikus balett, van art jazz, graham, limon, ezek az ortodox klasszikus modern technikák, amelyek bizonyos elemei a mai kortárs tánctechnikákba is beágyazódtak. Tanulhatnak még cunningham és release technikákat, és a mai progresszív irányzatok elsajátítása is része a képzésnek. Harmadik évtől külsős alkotók, koreográfusok, oktatók is elkezdenek már dolgozni egy-egy hosszabb periódus alkalmával a hallgatókkal, de még iskolai kereteken belül. Ők is képzik a gyerekeket, hogy minél több technikát, stílust megismerjenek. A képzés vége felé pedig már az egyes társulatok projektjeiben is részt vehetnek. Az összes ma fellelhető stílusirányzatot próbáljuk nekik felmutatni. Az egyetem jellegzetessége, hogy képes sokirányú képzést adni, kezdve a mára már klasszikussá vált modern tánctechnikáktól, a mai up to date kortárs technikákig. Széles a paletta azért, mert egyrészt a hazánkban dolgozó együttesek igényeire is figyelni kell, másrészt általában figyelni kell a táncművészetben zajló folyamatokra, és ezekre a képzésnek is reagálnia kell. Az lenne a cél, hogy minél sokoldalúbb legyen egy táncos, hogy könnyebben tudjon munkát kapni. Képes legyen bármilyen modern táncstílus magasfokú tolmácsolására.

A modern táncművészet is olyan tiszavirág életű, mint a klasszikus balett? Nagyjából mire számíthat az, aki erre a pályára készül? 
Némileg szerencsésebb pálya, mint a klasszikus balett, mivel számos olyan kortárs koreográfus dolgozik, akik néha idősebb táncosokra is számítanak a darabjaikban. Ugyanakkor nálunk is éppen olyan megerőltető fizikailag a színpadi lét, mint a balettnál, így a kortárs táncot sem lehet a végtelenségig űzni.

A modern táncművészetek hazai fejlődéséről, valamint az egyetem képzésének előnyeiről Lőrinc Katalin tanszékvezető egyetemi tanárnőt kérdeztem.

Milyen fejlődésen ment keresztül az utóbbi években a modern táncművész szak oktatása az egyetemen? 
Ez a képzés művészeti életünk legújabb, legaktuálisabb kihívásainak kivánt megfelelni már akkor is, amikor létrehozták 2007-ben. Azóta is folyamatosan alakul annak megfelelően, ahogyan az említett művészeti környezet is. Új paradigmák, műfaji és stílusbeli sajátosságok, technikai lehetőségek, és sorolhatnám még, mi minden változik folyamatosan a kortárs művészetben, hogy a financiális struktúrák, működési feltételek folyamatos változásáról ne is beszéljünk. Ennek következtében néhány új tantárgy bevezetésre került, néhány pedig jelentőségét veszítette. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a képzésben a hallgatók kreativitásának, önállóságának fejlesztése, valamint az élénk kapcsolat kialakítása a szakmai környezettel.

Szerinted Magyarországon hol tart a modern táncművészet a nemzetközi viszonylatokhoz képest? 
Óriási restanciát kellett pótolnunk a rendszerváltást követően, hiszen a ’80-as évek végéig Magyarországon jószerével csak a klasszikus balett és a néptánc volt hivatalosan elfogadva táncművészeti ágnak. A ’90-es években egy óriási boom-nak lehettünk tanúi: megindult az ismeretek áramlása az országba meghívott külföldi, vagy hazatérő hazai művészek által, és fordítva is megindult a “közlekedés”: számos fiatal magyar művész(jelölt) indult külföldre tudásért, tapasztalatért. Azt kell mondjam, hogy bámulatos tempóban hoztunk be mintegy négy évtizednyi hátrányt, – és mára talán csupán annyi a kortárs táncművészet terén a lemaradásunk, amennyi a strukturális / financiális / támogatási rendszerünk nehézségeiből származik.

Milyen sikerei/előadásai voltak az egyetem növendékeinek, hallgatóinak az elmúlt időszakban?
A modern szakirány főleg speciális projektjei által tér el akár a balett, akár a néptánc és egyéb szakirányok megnyilvánulásaitól. Számos olyan megmozdulásunk volt, amely kivitte a táncot a hagyományos színházi térből, például múzeumokban, kiállítótérben, szabadban, vagy iskolai termekben jelentünk meg speciális műsorokkal, és ezáltal olyan nézőkhöz is elértünk, akik nem feltétlenül jutnak el színházba, vagy éppen eszükbe sem lenne kortárs tánc előadást nézni. Legutóbbi nagy kalandunk egy tantermi beavató, mozgásérzékenyítő program volt 10-17 éves fiatalok számára az ország legtávolibb pontjain található iskolákban. De ugyanakkor a hallgatók a Művészetek Palotája és a Nemzeti Táncszínház színpadán is fellépnek neves koreográfusok, vagy éppen saját kísérleti darabjaik előadásával.

Szöveg és fotók: Czank Lívia