Indul az Előkészítő Balett Stúdió!

Indul az Előkészítő Balett Stúdió!

A Magyar Táncművészeti Egyetem 2019 szeptemberétől elindítja az Előkészítő Balett Stúdiót. A képzésben résztvevő gyerekek olyan speciális technikák alapján tanulhatnak, amely program csak az egyetemen lesz elérhető Magyarországon. A programról Szitt Melinda, a Klasszikus Balett Tanszék balettmestere, az Előkészítő Balett Stúdió szakmai vezetője és Tóth Rita, az Előkészítő Balett Stúdió balettmestere mesélnek.

Szitt Melinda, az Előkészítő Balett Stúdió művészeti vezetőjével a képzés fontosságáról, a gyerekeknél általánosságban fellépő problémák megoldásairól beszélgettünk.

Hány éves kortól jelentkezhetnek a gyerekek az Előkészítő Balett Stúdióba?

Az előkészítőben három korcsoport lesz: az óvodás négy-hat éves, a középső korcsoport első-második osztály és a felvételi előkészítő csoport a harmadik-negyedik osztályos gyerekeket érinti. Az előkészítőn két mesternő fog tanítani, Tóth Rita és Homolya Patrícia. Mi hárman állítjuk össze a tanmenetet. Az volt a célunk, hogy kinyissuk az egyetem kapuit a balett iránt érdeklődő gyerekek előtt, és kiépítsünk nekik egy olyan stabil bázist, amelyből nagy eséllyel felvételt nyerhetnek az egyetem klasszikus balettművész szakára. Harmadik-negyedik osztályos gyerekek egy alkalmassági felvételi után kerülhetnek be a Táncművészképző Intézet balettművész szakát előkészítő csoportba.

Milyen változások lesznek a gyerekek képzésében?

Az elsődleges célunk az, hogy a gyerekek azon képességeit fejlesszük, amelyekre szükségük lesz az egyetem balett felvételijéhez és amelyek megalapozzák a magasabb szintű koordinációs képességeket. Először is egy általános fejlesztést kell elképzelni, amely az alapmozgásokat fogja erősíteni. Fejleszteni fogjuk a koordinációs és kondicionális képességeiket, természetesen igazodva a gyerekek életkorához. A legkisebbeknél nagyon fontos a játékon, az élményeken keresztül történő tanulás, melyhez a kreatív gyerektánc tökéletes alapot ad. Így észrevétlenül „irányított játékokon” keresztül fejlődik a kreativitásuk, a koncentrációs képességük, a statikus és dinamikus egyensúlyuk, a keresztirányú mozgásuk, az oldaliság kérdése, a téri tájékozódásuk, a ritmusérzékük, valamint a szeriális memóriájuk. Mindezek a képességek pozitív hatással lesznek az iskolai teljesítményeikre is. Nagyon sok tanulmány készült erről az utóbbi években. Miután ezek az alapok megvannak, utána kezdjük finomítani a mozgásukat, mert csak az alapmozgások elsajátítása után lehet bonyolultabb, összetettebb mozgásformákat tanulni.

Miért van szükség ilyen speciális változtatásokra?

Sajnos rá kellett döbbennünk, hogy az életvitel és a társadalmi változások miatt nekünk is változtatnunk kell. Az előbb már említett előfelvételi például azért is hasznos, mert akinél szükséges, a balettmesterek szakemberek segítségével, elkezdhetik a speciális fejlesztéseket, hogy minél hamarabb be tudják indítani a gyerekek esetlegesen éretlenebb idegrendszeri fejlődését. A jövőben a klasszikus balettművész szak felvételijén jelen lesznek olyan szakemberek is, akik erre a területre specializálódtak. Az ilyen problémák kiszűrésére mi, balettmesterek nem vagyunk kompetensek. A szakemberek fogják tudni megmondani, hogy ki az, akit ezen problémák ellenére is fel lehet venni az intézménybe, lehet speciálisan fejleszteni, például alapozó terápiára küldeni a jövőben. Fontos azonban leszögezni, hogy itt nem a gyermek értelmi képességével van a gond. Mi gyerekekként még fára másztunk, játszótéren ugráltunk, hintáztunk. Ma már az óvodások bizonyos százaléka is a laptopok és egyéb okos eszközök előtt ülnek inkább, minthogy a szabadban játszanának, ezért az idegrendszerük a korukhoz képest sok esetben alulfejlettebb a normálisnál.

Tóth Rita balettmesternő vezette az utóbbi években az egyetem balett előkészítő programját. Közel sem egyszerű feladat egy négy-öt éves kisgyermekkel úgy megszerettetni a táncot és a balettot, hogy később professzionális keretek között is folytatni akarja a tanulást.

Hogyan kell elképzelni egy óvodás vagy egy kisiskolás gyermek balettóráját?

A legfontosabb az, hogy megszerettessük velük a balettot. Ha ez megtörtént, utána már sokkal könnyebb tanítani őket, mert onnantól kezdve bármilyen feladatot is kérünk tőlük, szívesen megcsinálják. Én az első években játékos képességfejlesztő feladatokkal ismertetem meg velük a balett örömét. Olyan feladatok ezek, ahol szabadon táncolhatnak, sok közöttük a gyerektánc, megismerkedhetnek a zenével, a mozdulatokkal, de csak annyira, amennyire bírják és még szeretik csinálni. Egy balettmesternek meg kell éreznie ezeket a határokat, hol van az, amikor már terhelem, és már nem kényelmes nekik, de ezt ilyen kiskorban szinte azonnal jelzik is felém. Erre nagyon oda kell figyelni, mert egy három-négy éves gyermek képes nem eljönni egy órára, ha túl monotonnak vagy nehéznek találja azt. Nekik még nagyon kicsi a tűréshatáruk.
Amikor ide kerülnek megtanulják, mi az a pipa, a spicc, mi az a nyújtott térd, a hajlított térd, hol a csípője, hogyan kell behúzni a hasát. Mi a kör, mi a sor, hol van a terem eleje, hátulja, sarka. Nagyon sok alapvető dolgot kell lefektetni ahhoz, hogy egyáltalán el tudjam kezdeni feljeszteni őket.

Egy ilyen kisgyereknek is láthatóak már a különleges képességei, az a bizonyos plusz szikra?

Nem igazán, mert akadhat nagyon ügyes, tehetséges kisgyerek, aki elsőre mindent megcsinál, de nincs olyan szorgalma vagy épp kitartása. De lehet ez éppen fordítva is, valaki nem annyira ügyes, viszont olyan belső motivációja és akaratereje van, ami miatt a későbbiekben eredményes lehet.

Általánosságban miért választja valaki óvodáskorban a balettet?

Az óvodások a csillogásért, a tánc iránti alapvető szeretetért jönnek balettozni. A nagyobbaknál már a szülő is befolyásoló tényező lehet. Utóbbi korcsoportnál az a jó, ha idővel önmagáért és a balett iránti szeretetért folytatja az órákat, motiváció nélkül ugyanis nem fog működni.

Miben lesz szerinted más ez a képzés a többi előkészítőtől?

Az Előkészítő Balett Stúdió képzésében a Progressing Ballet Technique és egyéb képességfejlesztő technikák is helyet fognak kapni, amely technikák ilyen jellegű ötvözése nem igazán elterjedt még Magyarországon. A cél az, hogy a gyerekek egyszerre tanulhassak balett technikát, képességfejlesztést és gimnasztikát úgy, hogy már egy év alatt is látványos fejlődésen menjenek keresztül. Nagyon fontosak az alapok, hiszen ha nincsen megfelelően fejlesztve például az izomzat, a balett alapjait is rosszul fogják elsajátítani. A tematika mindenre figyelni fog, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a gyerekekből.

Szöveg és fotók: Czank Lívia