Digitális oktatás

Digitális oktatás

Könyvtári szolgáltatások a digitális oktatás időszakában

Egyetemünk könyvtára a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozás idején is elérhető online. Információkérésre, tájékoztatásra és hosszabbításra is lehetőség van e-mailben, vagy telefonon. A már nem hosszabbítható könyvek visszahozatalával, illetve újabbak kölcsönzésével kapcsolatban hívjon minket a +36-(1)-273-2781 telefonszámon.

MTE-S BELÉPŐKÁRTYÁVAL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA lehetőség van a MEDICI.TV EDU távoli elérésre.
(A megjelenő ablakba a belépőkártya utolsó 5 számjegyét beírva érhető el a szolgáltatás.)
Magyar Tancmuveszeti Egyetem » Könyvtár, levéltár és kutatóközpont » Online katalógusok és adatbázisok » Előfizetett, egyetemünkről elérhető HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ADATBÁZISOK >> MEDICI.TV edu

CourseGarden oktatási videó: ide kattintva letölthető.

#maradjotthon #táncoljotthon

Arcanum Digitális Tudománytár “helyett”: REAL-J ingyenesen elérhető digitalizált folyóiratokat

A REAL-J a Magyar Tudományos Akadémia ingyenesen elérhető repozitórium-gyűjteménye, mely digitalizált folyóiratokat tartalmaz az Akadémiai Könyvtár gyűjteményéből. Többségük tudományos, néhány népszerűsítő, de található benne nem tudományos periodika is. A folyóiratok teljes listáját a http://real-j.mtak.hu/view/journal/ oldalon lehet megtekinteni.
Íme egy kis ízelítő a sok száz kiadványból:

A Numeridanse (Lyon, France) moderntánc platformja
https://www.numeridanse.tv/accueil

Oktatáshoz, tanuláshoz használható szabad hozzáférésű TV- és rádió-műsorok online

Az MTVA, a NAVA és az oktatást támogató kormányzati intézmények 3 egyszerű lépésben igyekeznek a felhasználókhoz eljuttatni az oktatási tartalmakat a digitális oktatásra történő átállás keretében.
1. A közmédia csatornáján (M5) oktatási célú és felhasználású tartalmakat sugároz.
2. A mediaklikk.hu ezeket a tartalmakat párhuzamosan azonnal elérhetővé és visszajátszhatóvá teszi.
3. A nava.hu feldolgozza az oktatási célú tartalmakat, majd téma szerint csoportosítva eljuttatja az oktatást támogató intézményeknek.
Ezzel egyidejűleg ezen az oldalon szabadon hozzáférhetők a nava.hu-n található oktatási tartalmak minden felhasználó számára: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtár fejlesztésének utolsó szakaszához érkezett, türelmüket kérjük az új felület teljes kialakításáig, feltöltéséig. E köztes időszakban, hozzáférhet a régi Tankönyvtárhoz a https://regi.tankonyvtar.hu/hu linken.
Benne:
– Fuchs Lívia: Száz év tánc
– Kavecsánszki Máté: Tánc  és politika. Szempontok a tánckultúra és a politikai akaratképzés közötti kapcsolat értelmezéséhez

A Digitális Tankönyvtár felhasználója tudomásul veszi, hogy repozitóriumba feltöltött művek szerzői jogilag védettek, oktatási és kutatási célt szolgálnak. Felhasználásukra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) rendelkezései vonatkoznak.

MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LEHET…!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ Titkárság honlapján összeállított egy segédletet azokról az alternatív megoldásokról, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html
(Az EISZ Titkárság az eisz@konyvtar.mta.hu e-mail címen köszönettel fogadja az oldallal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítéseket, javaslatokat.

Szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források az EISZ honlapján

Az Elektronikus  Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) honlapján rendszeresen frissülő linkgyűjtemény található a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1pFSA-yEDixl5ZKtQmEUOuW_vdDFLdzDbhjP5Cjrkajo/edit?usp=sharing

Ingyenes tanulástámogatás: Office 365 ProPlus

Az egyetemi könyvtár használatáról a járványhelyzet idején

Az online szolgáltatások (honlap, hosszabbítás e-mailben) folyamatosak.

Felhasználóink figyelmébe ajánljuk honlapunk alábbi aloldalait, melyekről sok online forrás, illetve szolgáltatás ingyenesen elérhető akár otthonról is:
– Internacionális, országos és budapesti KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK
– REPERTÓRIUMOK, BIBLIOGRÁFIÁK
– A Vályi Rózsi Könyvtárba járó NYOMTATOTT FOLYÓIRATOK ONLINE VÁLTOZATA
– Ingyenesen elérhető ONLINE FOLYÓIRATOK
– DIGITÁLIS KÖNYVTÁRUNK (PDF és WORD dokumentumok)
– DIGITÁLIS KÖNYVTÁRAK itthon és a nagyvilágban

Az Arcanum Digitális Tudománytár és a medici.tv EDU távoli elérésére az Előfizetett, egyetemünkről elérhető HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ADATBÁZISOK oldal megfelelő menüpontjaiban közöltek szerint van lehetőség.

Az MTVA, a NAVA és az oktatást támogató kormányzati intézmények 3 egyszerű lépésben igyekeznek a felhasználókhoz eljuttatni az oktatási tartalmakat a digitális oktatásra történő átállás keretében:
1. A közmédia csatornáján (M5) oktatási célú és felhasználású tartalmakat sugároz.
2. A mediaklikk.hu ezeket a tartalmakat párhuzamosan azonnal elérhetővé és visszajátszhatóvá teszi.
3. A nava.hu feldolgozza az oktatási célú tartalmakat, majd téma szerint csoportosítva eljuttatja az oktatást támogató intézményeknek. Ezzel egyidejűleg ezen az oldalon szabadon hozzáférhetők a nava.hu-n található oktatási tartalmak minden felhasználó számára: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

A többi előfizetett adatbázis használatára az egyetemen kívülről egyelőre nincs lehetőség.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) 2020. március 18-án elindította Skype-könyvtáros szolgáltatását. Az OPKM neve a Skype-on: Tájékoztatás OPKM

Amit szolgáltatni tudunk:

  • Szakirodalmi adatbázisunk (katalógusunk) jelenleg 24.020 pedagógiai forrás teljes szövegű elérhetőségét ismeri (és további ezer más jellegű forrásét).
  • Ezek nem egyszerű internetes kereső által adott találatok, hanem szakirodalmi források.
  • Adatbázisunk önállóan is használható, de a Skype-on keresztül tudunk segíteni a legmegfelőbb és elérhető források megtalálásában.
  • Adatbázisunk bibliográfiát is tud készíteni. Annak használatában is segítünk.
  • Emellett törekszünk a más adatbázisokban, felületeken fellelhető minőségi  pedagógiai források megtalálását is támogatni.

A Skype szolgáltatás keretében többféle kommunikációs lehetőséget nyújtunk (a kapcsolatfelvételkor Ön döntheti el, melyiket választja):

  • képernyőmegosztással támogatott katalógushasználat,
  • videóhívás,
  • hanghívás,
  • csevegés (chat).