Négyen is képviselik az egyetemet a 48-ik Prix de Lausanne balettversenyen! – Macher Szilárd mester beszámolója
Négyen is képviselik az egyetemet a 48-ik Prix de Lausanne balettversenyen! – Macher Szilárd mester beszámolója

Négyen is képviselik az egyetemet a 48-ik Prix de Lausanne balettversenyen! – Macher Szilárd mester beszámolója

Az MTE idén négy táncost is delegált Montreux-be: Topolánszky Vince VIII. évfolyamos hallgató (A bajadér Solor variációját egyedül ő választotta a mezőnyből) és Yoshioka Yuho VIII. évfolyamos japán hallgató (a Csipkerózsika Herceg variációját viszont sokan hozták) a versenyen táncolnak. Kortárs szólónak mindketten Cathy Marston Libera me című művét választották, melyet itthon Kalmár Attilával dolgoztak ki, Svájcban pedig Deirdre Chapmannal, a Rambert és a Royal Balett korábbi szólistájával fognak próbálni.

A koreográfusi projektben Nagy Gvendolin (a csapat legfiatalabb tagja, a VI. évfolyamból) és Strenner Antal (modern évfolyam) vesznek részt.

 

A sok szakmabeli által a balett világbajnokságának is nevezett (jogosabb lenne az ifjúsági világbajnokság kifejezés a maximum 19-ik életévüket még be nem töltött versenyzők kora miatt) Prix de Lausanne idén és jövőre Montreux-ba költözött. A versenynek közel fél évszázada otthont adó Beaulieu Színházat teljesen átépítik, hogy 2022-ben az 50. versenyt már az megújult helyszínen rendezhessék meg.

Idén 377 fiatal küldte be a szigorú előírások alapján elkészített videóanyagát az előválogatásra. Az elődöntő zsűrije végül 44 országból 84 fiatalt választott ki, amelyből 77-en jelentek meg a vasárnapi (február 2.) regisztráción. Ketten az MTE hallgatói.

Az egy hétig tartó verseny művészeti vezetője, Kathryn Bradney köszöntőjében nem kevesebbet állított, mint hogy “ez lesz életetek legjobb hete”, és ehhez azt kérte a versenyzőktől, hogy az egy hétig tartó, kurzusként is értelmezhető rendezvényen mindenki legyen nyitott a másik felé, fogadja el az oktatók tanácsait, tanuljon minél többet, kössön sok szakmai barátságot, de elsősorban érezze jól magát!

A világhírű Montreux-i Jazzfesztivál helyszínén, a 2m2c-ben a lausanne-inál tágasabb terekben alakították ki a két balett-stúdiót, ahol olyan nagyságokkal dolgozhatnak a fiatalok, mint Patrick Armand (San Francisco Ballet), Élisabeth Platel, Nicolas Le Riche, Monique Loudiéres (mind a Párizsi Opera csillaga) vagy Armando Braswell a kortárstánc kiválósága.

A zsűri a hét különböző napjain megtekinti és pontozza a klasszikus balett és a kortárstánc órákat, valamint a kötelezőkből kiválasztott klasszikus és kortárs variációk próbáját, melyeket a felkért koreográfusok asszisztensei tartanak. A versenyzők pénteken a Sztravinszkij Auditórium színpadán mindkét szólójukat el is táncolják. A négy pontszám (1-1 gyakorlat és 1-1 színpadi produkció) alapján alakul majd ki a szombati döntő 20 fős mezőnye, amely 7 ösztöndíjért, egy kortárs különdíjért, a közönségdíjért és a legjobb svájci (iskolában tanuló) díjáért versenyez.

A verseny mellett – anyagi nehézségek miatt egyelőre utoljára – egy koreográfusi projekt is zajlik a Prix de Lausanne partneriskoláinak részvételével. Idén a 26 fiatal Mauro Bigonzetti koreográfussal nyolc napig készül a produkcióra, amelyet a verseny döntője és az eredményhirdetés közötti gálán adnak elő.