Világhírű vendégművészek érkeznek a Táncművészetire!

Világhírű vendégművészek érkeznek a Táncművészetire!

A nemzetközi táncélet meghatározó alakja, a világ egyik leggyakrabban foglalkoztatott balettmestere, Juhani Teräsvuori tart órát az egyetemen!

A világhírű balettmester több mint negyven különböző társulattal dolgozott már együtt, olyanokkal, mint a kanadai Alberta Balett, a tokiói Új Nemzeti Balett, az Észt Nemzeti Balett vagy a Bolsoj Balett. Hazánkban a Magyar Nemzeti Balett és a Pécsi Balett társulatát is segítette munkájával. Legutóbb tavaly októberben dolgozott Magyarországon, amikor a Székesfehérvári Balett Színház vendége volt.

A február 10-ével kezdődő héten a VIII. fiú évfolyam balettóráit tartja majd, számukra fontos, hogy a végzéshez közeledve ilyen módon is nemzetközi tapasztalatokra tegyenek szert.  Ezen kívül megtekinti az idén diplomaelőadásra készülő évfolyam felkészülését a képesítő vizsgára (az utolsó balett-termi vizsga).

Juhani Teräsvuori 1960-ban kezdte meg tanulmányait a Finn Nemzeti Opera első fiú osztályában, ahonnan 1966-ban a Finn Nemzeti Balett társulatába szerződött, ahol számos főszerepet táncolt. 1968 és 1969 között a Göteborg Balett szólistája volt, visszatért Finnországba, majd 1971-ben Leningrádba költözött, ahol a Vaganova Akadémián Boris Bregvadze mestertől tanult. 2016-ban Pro Finlandia díjban részesült.

 

Kate Jewett, a világhírű Shen Wei Dance Arts társulat próbaigazgatója egy modern workshoppal érkezik Budapestre, február 10-én.

A héten a modern évfolyam számára tart majd tréninget, és ízelítőként részleteket tanít be a világhírű koreográfus, Shen Wei néhány darabjából. Emellett egy-egy kisebb saját koreográfiát is készít és tanít be az egyetem hallgatóinak. Magyarországi meghívására az egyetem oktatójával, Grecsó Zoltán táncművész-koreográfussal együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül sor.

Kate Jewett 2005-ben csatlakozott a Shen Wei Dance Arts társulathoz. Társulati tagként kezdetben tanárként, próbavezetőként és oktató művészként mesterkurzusokat tartott, fellépett Európában, Ázsiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

Előadásait többek között az amerikai DeSales Egyetemen, a Park Avenue Armory-ban, Milánóban, a Fabbrica Europa és a Performatica fesztiválokon láthatta a közönség.  2008-ban nevezték ki Shen Wei Dance Arts társulat oktatási és tájékoztatási igazgatójának, eközben egy tánc-oktatási programot is megalkotott a New York-i iskolák számára. Kate Jewett 2009 januárja óta a Shen Wei Dance Arts próbaigazgatója.