A nemzeti ünnepünket megelőző napok díjátadóin több alkalommal örülhettünk oktatóink és támogatóink elismerésének.

 

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült KOREN TAMÁS a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművészképző Intézete Klasszikus Balett Tanszékének professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház korábbi balettművésze, címzetes magántáncosa, gyakorlat- és próbavezető balettmestere.

Koren mester bizonyosan iskolánk történetének egyik leginkább tisztelt balettmestere, aki nemcsak kiváló, fantáziadús és élvezetes gyakorlataival, legendás memóriájával, de emberségével, empátiájával és az iskola iránti hűségével is kivívta mindannyiunk szeretetét. Koren mester 1983 óta tanította - egészen az utóbbi évekig - az Állami Balett Intézet, majd a főiskola és végül az egyetem számtalan növendékét és hallgatóját. Végzős évfolyama volt 1986-ban, 1988-ban és 1997-ben, de gyakran, és ugyanolyan lelkiismeretesen dolgozott további diplomázó osztályok vizsgakoncert felkészítésében vagy Dózsa Imre asszisztenseként is, később pedig a technika/repertoár tantárgy oktatásában. Az életművét elismerő, megérdemelt kitüntetéséhez szívből gratulálunk!

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült ERTL PÉTER, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, Bánffy Miklós-díjas táncművész, táncpedagógus, az MTE Konzisztóriumának tagja is.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterétől TOPOLÁNSZKY TAMÁS egyetemi docens, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, a GGTánc Eger társulat vezetője. A Moderntánc Tanszék mestere a Szegedi Kortárs Balett alapító tagja és vezető táncosa volt, majd a Grazi Operaház balettegyüttesének szólistája lett. Az egyetemi munkája előtt - melyet 2008-ban kezdett meg - tanított Grazban, a Békés Megyei Jókai Színház Színitanházában és az Experidance társulatánál is. 2011 óta emellett az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát vezeti.

Szintén Magyarország Érdemes Művésze díjjal tüntették ki PÁL ISTVÁN "Szalonna" Liszt Ferenc-díjas prímást, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét, a Magyar Táncművészeti Egyetem Társadalmi Tanácsadó Testületének tagját.

A táncművészet terén kiemelkedő alkotói, előadói és pedagógiai tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjat vehetett át KULCSÁR NOÉMI, a Moderntánc Tanszék vezetője, balettmester, koreográfus. A táncművészi pályafutása után (Concrete Theater - Hamburg, D. Theater - München, Gárdonyi Géza Színház - Badora Társulat) a tanítás és koreografálás felé forduló fáradhatatlan mesterünk 2012 óta dolgozik az egyetemen. Szinte nincs olyan táncegyüttes Magyarországon, ahol ne alkotott volna, de természetesen legtöbbet a saját társulata a Kulcsár Noémi - Tellabor számára. Egyetemünk repertoárjának olyan sikeres darabjai fűződnek a nevéhez, mint a Rapid Eye Movement, a Bolero és a Négy évszak - Ősz. A Szentivánéji álom című táncjátékáért 2017-ben Sík Ferenc– nívódíjat kapott, most pedig átvehette jól megérdemelt táncszakmai elismerését is.

A MAGYAR ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE polgári tagozata kitüntetést kapott PÁRTAY LILLA - a nemzet művésze, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas balettművész, koreográfus, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze. Pártay Lilla sikeres magántáncos pályafutása és több egyfelvonásos balett megalkotása után 1991-ben készítette el máig legsikeresebb művét, az Anna Kareninát, majd sorra következtek nagybelettjei: A velencei mór, a Wolfgang Amadeus Mozart, az Elfújta a szél és a Munkácsy életét feldolgozó Aranyecset. Számos alkotását tűzte az egyetem is műsorára, valamint a művésznő folyamatosan részt az iskola életében a háziversenyek és vizsgabizottságok munkájában, így megkapta a címzetes főiskolai tanári címünket is.

 

Iskolánk egykori hallgatói közül kitüntetésben részesült még:

SZÖGI CSABA - táncművész, koreográfus, táncpedagógus (Érdemes művész)

FELMÉRY LILI - a Magyar Állami Operaház magántáncosa (Harangozó Gyula-díj)

JANÁCS EVELYN - a Magyar Állami Operaház és korábban a Magyar Táncművészeti Egyetem balettmestere (Harangozó Gyula-díj)


Munkácsy Mihály-díjat kapott Pogány Gábor Benő szobrászművész, akinek 2012-ben szabadtéri kiállítása volt az egyetem campusának területén, és a "B" épület tárgyalójában több táncos témájú tollrajza díszíti a falakat.

A kitüntetetteknek az egyetem közössége nevében tisztelettel gratulálunk, további sikereket és jó egészséget kívánunk!