A Lábán és mi koreográfiáját a moderntánc-művész képzés második évfolyamos, 14-17 év közötti növendékei adják elő. A koreográfus Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár, akivel a Lábán és mi termi próbája után beszélgettem. A képek a próba alatt készült pillanatfotók. 

“Adva van egy gigantikus személyiség, Lábán Rudolf, valamint a Műcsarnok „életreform”-kiállítása, melynek tere adja ennek a táncelőadásnak a keretét. A kiállítás egy olyan korszakról szól, amelynek Lábán egy nagyon fontos alakja volt. De el akartam kerülni, hogy emlékművet állítsak neki, mintha egy múzeumi darabot keltenénk életre. Mert igazából nem az az érdekes, hogy mi volt a múltban, hanem az: mi mit tudunk kezdeni mindezzel a jelenben. Éppen ezért úgy dolgoztam fel Lábán életművét, hogy azokat a részeit emeltem ki munkásságának, amelyekkel a növendékeknek dolguk lehet. Például az improvizációnak azt a strukturált formáját szerkesztettem bele az estbe, amelyet ma is világszerte tanítanak, a Lábán elveire épülő, természetesen többszörösen átdolgozott módszert. Előfordulnak persze idézetek is az előadásban, ilyen például a munkamozdulatokra épülő gesztus-sor. Emigrációja során felkérték Lábánt, hogy egy manchesteri gyárban vizsgálja és kezelje a mozgásszervi fájdalmakkal küzdő munkásokat. Lábán megfigyelte az ott dolgozók hétköznapi mozdulatait, s többek közt ebből indult ki, amikor csoportos mozgásmódszert alakított ki számukra, no meg az utókornak. 

 

Lábán próba

 

A Lábán és mi koreográfiáját a moderntánc-művész képzés második évfolyamos, 14-17 év közötti növendékei adják elő. Nagyon éretten lehet velük együtt dolgozni, igazán jó csapat! Elvileg korai az anyag nekik, mégis remekül helyt állnak a próbákon. Hihetetlen tempóban kell agyban megszületnie, mi történik a testükkel a következő pillanatokban. Végig improvizálniuk kell, csak nagyon szoros keretek közé szorítva. A növendékek felelőssége úgy mozdulni, hogy számtalan tényezőnek megfeleljenek, mégis önmagukat adják. Ez hihetetlen mentális munkát igényel!

 

Lőrinc Katalin


A kiállításhoz egy korabeli építész, Appia színpadi díszletét rekonstruálták: ezt használjuk, így a szokásosnál több dimenzió áll rendelkezésünkre. Egy szimmetrikus elemről van szó, amelyet fehér gipszkartonból készítettek el. Különböző méretű, magasságú és szélességű lépcsőkből áll, valamint tartozik hozzá egy magas plató is, amelyre szintén feljutnak táncosok az előadás közben.”

Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár


Lábán próba


A Lábán és mi - avagy: egy polihisztor öröksége előadásban részt vesznek:

Pataki Noémi Kata
Mayer Dorina
Deák Kristóf
Kisbakonyi Edmond
Csóka Liza
Nyári Gergely
Pintér Karina
Bársony Boglárka
Keskeny Natália
Tran Viktória
Doriti Katerina
Strenner Antal
Horváth Léna
Lentulai Hanna

 

Az esemény Facebook linkje: 
https://www.facebook.com/events/552071481975359/


Fotók: Czank Lívia

Lábán


Lábán

Lábán

lábán

lábán

Lábán

Lábán

lábán

lábán

Lábán