Április 7-én volt 20 éve, hogy elhunyt a Magyar Táncművészeti Egyetem történetének egyik meghatározó alakja, Menyhárt Jacqueline mesternő.

Tiszteletére volt tanítványa, Volf Katalin, Kossuth-díjas balettművész, az egyetem leendő művészeti vezetője, és tanítványai, a VIII. lány évfolyam Menyhárt-emlékórát tartottak az ifj. Nagy Zoltán Színházteremben április 6-án Kiss Sándor kíséretével. Az iskola növendékei, hallgatói, mesterei és az érdeklődők a Nádasi óra után most a volt Nádasi-tanítvány jellegzetes gyakorlatait, tanítási stílusát ismerhették meg, sőt annál sokkal többet is. Volf Katalin hálás tanítványként maga is emlékezett: nemcsak a Mesternőről, de munkatársáról, a felvételről megidézett Macher Lajos zongorakísérőről is. Aztán megszólaltatta a szintén iskolánkban oktató Végh Krisztinát, Kazinczy Esztert és a Kokó Mesternővel (ez volt a mindenki által szeretettel használt becenév) egykor dolgozó zongorakísérőket, fényképeket válogatott Csillag Pál segítségével - és nem utolsó sorban előzetesen betanította a balettórát.

Ezen Menyhárt gyakorlatok és általa ihletett etűdök követték egymást: köztük egy adagio, amely kapcsán Reich Margit mesélt egy emlékezetes történetet, majd kísérte is a most szereplő lányokat. Aztán következtek az ugrások, melyekről Kovács Györgyinek jutott eszébe, mit tanult kezdő balett zongoristaként a Mesternőtől, majd ezt meg is mutatta a lányokkal együtt. Az MTE-n decemberben elindított emlékóra-sorozat, úgy tűnik, hagyományt teremtett, melynek célja, hogy a mostani fiatal táncosok megismerjék iskolánk és a magyar balettművészet múltját.
Egykori oktatóink közül pedig Menyhárt Jacqueline biztosan az egyik leginkább emlékezésre méltó: tanítványai között több Kossuth-díjast, sikeres szólistákat, koreográfusokat és jelenleg is oktató mestereket találunk. Oslótól Győrön át Budapest valamennyi zenés színházáig.
A Mesternő öröksége velünk él: Volf Katalinnak és tanítványainak köszönhetően most már a fiatal növendékeink is visznek magukkal egy emlékképet Róla.

...