Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkársága a felsőoktatási intézmények mintegy 110 képviselőjének részvételével országos szakmai konferenciát rendezett 2018. november 13-án a Magyar Táncművészeti Egyetemen azért, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) kiemelt felsőoktatási céljai megerősítést nyerjenek.

A konferencián dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: összhangban az Európa 2020 stratégiával a felsőoktatási területet tekintve az EFOP célja a felsőfokú végzettséget szerzők arányának növelése a felsőoktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javításával, a képzések munkaerő-piaci relevanciájának erősítése, valamint a kutatói utánpótlás biztosítása és a hazai gazdaságfejlesztési célokhoz történő hozzájárulás növelése a strukturális alapokon (ESZA és ERFA) keresztül. Dr. Horváth Zita szerint az oktatás, a kutatás és az innováció tudásháromszögében a felsőoktatás hozzájárul az adott térségben jellemző problémák megoldásához, illetve a lakosság társadalmi helyzetéből és a területi jellemzőkből eredő hátrányainak kompenzálásához.

A helyettes államtitkár elmondta: a felsőoktatási szakpolitikai célok és a megvalósításukra fordított EFOP támogatások összege 141 milliárd forint, ami 141 projekt megvalósítását teszi lehetővé. Az eseményen a kiemelt projektek képviselői (Oktatási Hivatal, Tempus Közalapítvány, Magyar Képzőművészeti Egyetem) bemutatták az egyes konstrukciók ágazati hatásait, hasznosíthatóságát, majd a résztvevők megosztották egymással szakmai tapasztalataikat és megfogalmazták fejlesztési igényeiket.

(Forrás: EMMI)

Az Egyetem részéről megnyitó beszédet mondott Dr. Bolvári-Takács Gábor rektor, valamint az EFOP 3.2.6-16-2016-00001 projekthez kapcsolódan Fodorné Molnár Márta PhD szakmai vezető.

EMMI EFOP konferencia

Fénykép: Csillag Pál