Megérkeztek vendégeink, az Oslo-i Nemzeti Művészeti Akadémia hallgatói

Nyolc fiatal táncművész, az Oslo National Academy of the Arts növendékei érkeztek Budapestre Szolnoki Zoltán, az osloi akadémia balettmesterének vezetésével. Ők a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány eredményes pályázati programjának keretében megvalósuló „Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán” workshop és előadás résztvevői. A projekt támogatója az EGT Alapok.

Az időközben már nevet váltott Magyar Táncművészeti Egyetemen a következő két hétben sok közös órára, előadásra, egyéb programra kerül majd sor. Ma még csak Budapest nevezetességeivel ismerkednek a vendégek.

2017. február 12. 

norvégok érkezése

logók

Népzene és néptánc – magyarul és angolul

Február 13-án intenzív beavató programban részesültek vendégeink: az egyetem néptánc szakos hallgatói előbb egy színpadi bemutatót tartottak számukra, majd táncház keretében tanították az egyes táncok lépéseit.

2017. február 14.              

néptánc előadás

táncház

 

Mark Spradling és a Spark

A Magyar Táncművészeti Egyetem és az Oslo National Academy of the Arts hallgatói közös budapesti kurzusok során a Frankfurti Művészeti Egyetemről érkező Mark Spradling táncművész-koreográfussal is dolgoznak: az alkotó egy budapesti és egy osloi párosnak tanítja be „Spark” című duettjét. Az MTE kettőse, Pinja Sinisalo és Sántha Mátyás a számot a szezonban többször táncolja majd és az része lesz a júniusi vizsgaműsoruknak is.

2017. február 15.             

Spradling

 

Norvég-magyar előadások az MTE háziszínpadán

Pénteken és szombaton két programra kerül sor a Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán c. projekt keretében: pénteken délután 5 órakor a norvég vendégek mutatkoznak be egy pódiumbeszélgetés és rövid előadás keretében: Macher Szilárd intézetigazgató balettmester és Szolnoki Zoltán évtizedek óta Norvégiában élő balettmester beszélgetnek a két ország szakmai kapcsolatairól, majd a vendégek egy műsor keretében mutatják magukkal hozott repertoárjukat: klasszikus és kortárs számokat egyaránt [link: norveg_musor.pdf].

Szombaton, február 18-án 6 órakor pedig a magyarok tartanak nyilvános előadást „Az MTE színei” címmel – az egyetem fiatalon elhunyt rektorára, Ifj. Nagy Zoltánra is emlékező előadás a táncművész szak sokszínűségét mutatja majd be: helyet kap a programban balett, néptánc és modern tánc egyaránt. Az előadás tervezett műsora [link: MTE_szinei.pdf ]

2017. február 16. 

Etűd

 

Seregi-koreográfia nemzetközi előadásban

A Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán című, HU07-0240-B1-2016 azonosítószámú pályázat legnagyobb vállalása, hogy az osloi és a budapesti egyetemek hallgatói közösen tanulják be és adják elő Seregi László: Változatok egy gyermekdalra c. koreográfiáját. Mindkét iskola diákjai már a találkozás előtt ismerkedtek a darabbal: Oslóban Szolnoki Zoltán, Budapesten Szőnyi Nóra, Szakály György, Gyarmati Zsófia és Macher Szilárd irányításával. A közös előadásra minden nap több órát próbálnak a hallgatók és már az új jelmezeket is rájuk igazították. A közönség majd február 24-én este, a MOMkult-ban láthatja az előadást.

2017. február 20. 

Szőnyi Nóra próbál

 

Előadás a MOMkult-ban február 24-én

A Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán címet viselő, az EGT Alapok támogatásával megvalósuló projekt záróelőadására február 24-én, a Nemzeti Táncszínház rendezésében kerül sor. A programban a két egyetem hallgatói mellett szlovén vendégeink is fellépnek. A műsor első részében klasszikus, neoklasszikus és modern balettekből láthat részleteket a közönség, a szünet után pedig a Dohányi Ernő: Változatok egy gyermekdalra c. művére Seregi László-koreográfiát táncolja a két egyetem közös együttese. Jegyek még válthatók a Nemzeti Táncszínház honlapján és az ismert jegyirodákban. Az előadás tervezett műsora [link:_záróelőadás]

2017. február 22.        

MTF előadás

 

 

Ismerkedés a roma kultúrával

A múlt heti magyar néptánccal való ismerkedés után most a roma tánc- és zenekultúrával ismerkedtek vendégeink: a különleges „hangszerek”: a kanna, a kanál megszólaltatását Appelshoffer János néptánc mester mutatta meg a vendégeknek, a tánclépéseket pedig Orsós József, a néptánc szak II. évfolyamos hallgatója. Kezdetben csak nézelődtek az oslo-i diákok, de aztán maguk is szívesen kipróbálták az új mozgásformát és eszközöket.

2017. február 23.               

Appelshoffer

 

Véget ért a Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán program

Tegnap este egy nagy sikerű előadással véget ért a projekt. Az előadást megtisztelte jelenlétével Olav Berstad norvég nagykövet is, valamint

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány eredményes pályázatának köszönhetően, az EGT Alapok finanszírozásával két hétig mintegy 30 fiatal művész ismerkedett egymás kultúrájával és a közös balettművészet értékeivel. A támogatás célja a Kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítása volt. Ez egymás kultúrájának, táncművészetének megismerésén, új stílusok, előadásmódok, módszerek elsajátításán és ezzel a nemzetközi kapcsolatok erősítésén keresztül valósult meg. Köszönjük minden támogatónak, közreműködőnek, segítőnek ezt a felejthetetlen két hetet!

2017. február 25.        

magyarok és norvégok