KÖNYVTÁR, levéltár és kutatóközpont

A könyvtár és a kutatóközpont hírei

Könyvtárunk 2 adventi szombaton nyitva,
A TÉLI SZÜNET IDEJE ALATT ZÁRVA LESZ!

December 7-én és 14-én (szombaton) pénteki nyitva tartás.

A szünet előtti utolsó nyitvatartási nap: december 20. péntek.
A szünet utáni első nyitvatartási nap: január 6. hétfő.

A zárva tartás alatt – december 21. és január 5. között – lejáró kölcsönzéseket az újranyitás napján elég visszahozni, vagy – a lejárati dátum előtt – kezdeményezhető kölcsönzési idejük meghosszabbítását.

Minden kedves olvasónknak és könyvtárlátogatónknak
BÉKÉS, SZÉP KARÁCSONYI ÜNNEPEKET és

SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

E-ZEUSZ – ismét egy új adatbázis az egyetemen

Már elérhető egyetemünkről a 2020-tól újként előfizetett adatbázis, a Kossuth Kiadói Csoport – E-ZEUSZ.

Több, mint 240 tudományos publikáció és közel 250 tudományos-ismeretterjesztő kiadvány, köztük a Britannica Hungarica Nagylexikon sorozat.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Újra elérhető a medici.tv  https://edu.medici.tv/en/ 

2019. november 26-ától kezdődően 1 ÉVES ELŐFIZETÉSÜNK indul a MEDICI.TV EDU videó adatbázisainak teljeskörű elérésére.
109 balett-, 202 operaelőadás, 958 hangverseny, 1159 dokumentumfilm és 184 mesterkurzus anyaga válik hozzáférhetővé egyetemünk internetes hálózataiból – és a kínálat folyamatosan bővül.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

KÉT ÚJ  ELŐFIZETETT ADATBÁZIS

SZAKTÁRS adatbázis platformot létrehozó és üzemeltető Arcanum – a 2020-tól újonnan csatlakozott kiadókkal közösen – azzal a gesztussal szeretné megköszönni az MTE 2020. évre szóló adatbázis-megrendelését, hogy előfizetésünket 1 hónappal kibővíti, így a Balassi Kiadó és az Osiris kiadó könyveihez történő hozzáférést már december 1-től biztosítja.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

A Magyar Táncművészeti Egyetem és az MTA Tánctudományi Munkabizottsága
2019. november 15–16-án (péntek-szombat) tartja egyetemünkön
VII. Nemzetközi Tánctudományi Konferenciáját
TÁNC ÉS KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG címmel.
A konferenciával kapcsolatos dokumentumok megtekinthetők itt!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Figyelem!

2019. október 15-től november 14-ig 1 HÓNAP PRÓBA HOZZÁFÉRÉST kaptunk a medici.tv EDU video adatbázisainak kipróbálására.
109 balett-, 202 operaelőadás, 958 hangverseny, 1159 dokumentumfilm és 184 mesterkurzus anyaga érhető el ingyenesen egyetemünk interenetes hálózataiból.
https://edu.medici.tv/en/  Éljünk a lehetőséggel!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LEHET…!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ Titkárság honlapján összeállított egy segédletet azokról az alternatív megoldásokról, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html

(Az EISZ Titkárság az eisz@konyvtar.mta.hu e-mail címen köszönettel fogadja az oldallal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítéseket, javaslatokat.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Pécsi Balett Online Archívum – újdonság!

3500 fotó, 362 balettmű, 9000 előadás és 65 külföldi turné dokumentációja az 1959-2018 közötti időszakból…
A  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült Magyarország első modern balettegyüttese, a közel 60 éve működő Pécsi Balett online archívuma.
A Pécsi Balett Archívum megjelenéséről szóló hír itt olvasható: https://www.pecsibalett.hu/hirek/2018-09-28/21-szazadi-ertekmentes-elkeszuelt-a-pecsi-balett-online-archivuma/1042

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Néptánc Tudástár

Több, mint fél éves adósságunkat törlesztjük azzal, hogy fölhívjuk könyvtárunk és honlapunk látogatóinak figyelmét a http://db.zti.hu/neptanc_tudastar/ webcímen online elérhető Néptánc Tudástárra.

A kétnyelvű Néptánc Tudástár a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumának adatait és egyes dokumentumait adja közre Fügedi János szerkesztésében.

A Néptánc Tudástár folyamatos fejlesztés alatt áll (a Koreográfiák, Népi játékok, Táncdallamok menüpontok még nem érhetők el), de a LabanGraph, e-Könyvek, Történeti források, Táncszók, Filmek, Táncok, Fotók, Kéziratok, Táncírások, Motívumok, Adatmutató, Lexikon, Bibliográfia menüpontokban már kereshetünk a föltöltött adatok, illetve dokumentumok között.

A Néptánc Tudástár linkje megtalálható könyvtárunk honlapján az Online katalógusok és adatbázisok > Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK >> Internacionális, Országos és budapesti katalógusok, adatbázisok >>> ORSZÁGOS ÉS BUDAPESTI katalógusok, adatbázisok menüpont alatt.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

MATARKA + EPA kereső = teljes szöveg elérése

Új szolgáltatással bővült a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa (MATARKA): a Keresés az EPA teljes szövegében http://www.matarka.hu/epakereses.php oldalon azoknak a folyóiratszámoknak a teljes szövegében lehet keresni, amelyek benne vannak a tartalomjegyzék adatbázisban és amelyeket az Elektronikus Periodika Archívum (EPA) is archivál: http://epa.oszk.hu. Ez több, mint 300 folyóiratot jelent!

Ezzel megnyílt a lehetőség olyan szakkifejezések és nevek megtalálására is, amelyek nem szerepelnek a tartalomjegyzékekben. A találati listában a kiadvány nevére kattintva letöltődik az adott szám vagy cikk az EPA-ból (attól függően, hogy cikkekként fel van-e darabolva külön fájlokba). A “Tartalomjegyzék” link pedig az adott szám tartalomjegyzékére visz.

Ugyanakkor az EPA címoldalára is beépítettek egy “cikk-szintű keresőt”, így ott közvetlenül lehet keresni azoknak a cikkeknek a szerzői, címei között, amelyeket a MATARKA adatbázis feldolgozott és az EPA archivált.

Mivel a keresés viszonylag lassú, ezért ajánlatos a kereső kifejezés mellett egy vagy több témakört is választani (utóbbihoz a Ctrl gombot lenyomva kell kattintani). A találati lista mindig új ablakban jelenik meg, ezért a visszatérés a MATARKA oldalra nem jelent nehézséget. (A keresés indításakor megnyíló új ablak, a keresés lassúsága miatt, akár több másodpercig is üres lehet.)

A találati listában egy tétel címére kattintva az adott állomány jelenik meg, ezen belül a megjelenítő program belső keresőjével (rendszerint Ctrl + F) találhatjuk meg a keresett szót. Ha pedig a Tartalomjegyzék szóra kattintunk, akkor megnézhetjük annak a számnak a tartalmát, amelyben az adott cikk megjelent.

Az EPA-HUMANUS-MATARKA közös keresője [EHM] megtalálható könyvtárunk honlapján az Online katalógusok és adatbázisok > Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK >> Internacionális, Országos és budapesti katalógusok, adatbázisok >>>  MAGYARORSZÁGI KÖZÖS katalógusok és adatbázisok menüpont alatt.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

HDA – ÚJ adatbázis ! táncos tartalom

2018. január 16-tól egyetemünkről is hozzáférhető a L’Harmattan Digitális Adatbázis (HDA), így már az Interneten is olvashatók a L’Harmattan Kiadó Magyarországon megjelent, az Arcanum Adatbázis Kft. által digitalizált kiadványai.
A humán tudományok, a művészetek és az irodalom különféle területeiről válogató kínálatban számos tánccal kapcsolatos munka kapott helyet, melyek közül nem egy a tananyag részét képezi egyetemünkön. Pl.:
Martha Bremser (szerk.): Ötven kortárs koreográfus
Fuchs Lívia: Száz év tánc
Fuchs Lívia (szerk.): Táncpoétikák
Fügedi János: Tánc – jel – írás
Fügedi János – Vavrinecz András (szerk.): Régi magyar táncstílus – Az ugrós
Jean-Georges Noverre: Levelek a táncról és a balettekről
és mások.
Az adatbázis elérhető innen, vagy az Online katalógusok és adatbázisk > Előfizetett HAZAI ÉS NEMTETKÖZI ADATBÁZISOK >> Az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) Nemzeti Program keretében előfizetett, egyetemünkről elérhető HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ADATBÁZISOK menüpontból az egyetem valamennyi internetes hálózatából felhasználónév, illetve jelszó megadása nélkül.