Könyvtár, levéltár és kutatóközpont

A könyvtár és a kutatóközpont hírei

A KÖNYVTÁR NYITVATARTÁSA SZEPTEMBER 1-10. KÖZÖTT

A könyvtár szolgáltatásai 2021. szeptember 1-10. között a tankönyvosztás és a hozzá kapcsolódó adminisztratív munkák miatt nem lesznek elérhetőek. Nyitás: 2021. szeptember 13-án (hétfőn) 8.30-kor.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

NYÁRI SZÜNET A KÖNYVTÁRBAN
Július 1-augusztus 31

Kérjük olvasóinkat, hogy legkésőbb június 30-ig minden kölcsönzésben lévő könyvet és más könyvtári dokumentumot hozzanak vissza a könyvtárba!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Május 10-től újra látogatható az Egyetem könyvtára

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy Egyetemünk könyvtára 2021. május 10-től újra látogatható. A korábban hozott járványbiztonsági előírások betartása (maszkhasználat, kézfertőtlenítés, védőtávolság stb.) továbbra is kötelező.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Könyvtári szolgáltatások a digitális oktatás időszakában

Könyvtárunk a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozás idején is elérhető online. Információkérésre, tájékoztatásra és hosszabbításra is lehetőség van e-mailben, vagy telefonon. A már nem hosszabbítható könyvek visszahozatalával, illetve újabbak kölcsönzésével kapcsolatban hívjon minket a +36-(1)-273-2781 telefonszámon.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az alábbi tánc vonatkozású periodikumok analitikus feldolgozása megtörtént, melynek eredményeként a bennfoglalt cikkekre lehet keresni a MATARKA katalógusában. Amennyiben egy cikk, illetve periodikum teljes szöveggel olvasható az interneten, hozzáadott link visz a letöltési helyre.
TÁNC és NEVELÉS (2020- )
TÁNCMŰVÉSZET (1951- )
TÁNCMŰVÉSZETI ÉRTESÍTŐ (1956, 1963-1976)

TÁNCTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK (2009- )
TÁNCTUDOMÁNYI TANULMÁNYOK (1958-2003)

Az alábbi periodikumokban megjelent cikkekre pedig már könyvtárunk katalógusában is kereshetünk cím, szerző, vagy akár tárgyszó szerint is:
TÁNC és NEVELÉS (2020- )
TÁNCMŰVÉSZETI ÉRTESÍTŐ (1956)
TÁNCTUDOMÁNYI TANULMÁNYOK (1958-2003)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

RÓNA VIKTOR – Herceg a vasfüggöny mögül
Az emlékkötet már elérhető könyvtárunkban!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

A VÁLYI RÓZSI KÖNYVTÁR 2020. november 11-től
a   s z o k á s o s   n y i t v a t a r t á s i   r e n d b e n
AZ ALÁBBI SZABÁLYOK SZERINT LÁTOGATHATÓ

A 484/2020 (XI. 10.) Korm.rendelet értelmében
könyvtárunkat kizárólag
– az egyetem hallgatói
és oktatói,
– az egyetem tanfolyami képzésen résztvevő növendékei
, valamint
– a Nádasi Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulói
és
tanárai látogathatják.

A fenti rendelet 12. § (1) jb) értelmében
a nyilvános könyvtári ellátás időlegesen szünetel.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK AZ ALÁBBIAK:

Az épületbe, illetve a könyvtárba történő belépéskor kötelező
az ALKOHOLOS KÉZFERTŐTLENÍTÉS és a bent tartózkodás teljes időtartama alatt
a MASZKVISELÉS!

Bent a könyvtárban egy időben egyszerre legfeljebb
6 látogató tartózkodhat
az alábbi elosztásban:
– 2 fő a könyvtárospult közelében, elöl,
– 2-2 fő az olvasóasztaloknál, hátul,
illetve a szabadpolcos olvasói térben.

Az épület előterében és várakozójában egyszerre legfeljebb 6 fő
tartózkodhat összesen (a gyógytornászra várakozókkal együtt).

Ha többen jönnének egyszerre (ami lehetőleg kerülendő),
a bejárat előtt, a szabadban várakozzanak!

A legalább 1,5 m védőtávolság megtartása úgy a könyvtárban,
mint az épület egész területén és az épület előtt is kötelező!! 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Megjelent a Tánc és Nevelés első száma!

Az MTE Pedagógia és Pszichológia Tanszékének gondozásában, magyar és angol nyelven megjelenő  folyóirat tanulmányokat közöl a tánc- és a társadalomtudományok – különös tekintettel a neveléstudomány és a pszichológia – határterületéről. Elérhető online és nyomtatott formában.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Folyóiratok ingyenes online elérhetősége

A REAL-J az MTA ingyenesen elérhető repozitóriumgyűjteménye, mely digitalizált folyóiratokat tartalmaz. Többségük tudományos, néhány népszerűsítő, de találhatóak a gyűjteményben nem tudományos periodikák is a könyvtár gyűjteményéből. A folyóiratok teljes listáját a http://real-j.mtak.hu/view/journal/ oldalon lehet megtekinteni.

Az Arcanum adatbázis átmenetileg nem érhető el, ezért összegyűjtöttük néhány folyóirat ingyenes online elérhetőségét.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Numeridanse (Lyon, France) moderntánc platformja

https://www.numeridanse.tv/accueil

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Skype-könyvtáros szolgáltatás az OPKM-ben

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum elindította Skype-könyvtáros szolgáltatását. Élőben segít az online is elérhető minőségi szakirodalmi források megtalálásában.

Bővebben: http://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=24

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Oktatáshoz, tanuláshoz használható szabad hozzáférésű TV- és rádió-műsorok online

Az MTVA, a NAVA és az oktatást támogató kormányzati intézmények 3 egyszerű lépésben igyekeznek a felhasználókhoz eljuttatni az oktatási tartalmakat a digitális oktatásra történő átállás keretében.

1. A közmédia csatornáján (M5) oktatási célú és felhasználású tartalmakat sugároz.
2. A mediaklikk.hu ezeket a tartalmakat párhuzamosan azonnal elérhetővé és visszajátszhatóvá teszi.
3. A nava.hu feldolgozza az oktatási célú tartalmakat, majd téma szerint csoportosítva eljuttatja az oktatást támogató intézményeknek.

Ezzel egyidejűleg ezen az oldalon szabadon hozzáférhetők a nava.hu-n található oktatási tartalmak minden felhasználó számára: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtár fejlesztésének utolsó szakaszához érkezett, türelmüket kérjük az új felület teljes kialakításáig, feltöltéséig. E köztes időszakban, hozzáférhet a régi Tankönyvtárhoz a https://regi.tankonyvtar.hu/hu linken.

Benne:
Fuchs Lívia: Száz év tánc
Kavecsánszki Máté: Tánc  és politika. Szempontok a tánckultúra és a politikai akaratképzés közötti kapcsolat értelmezéséhez

A Digitális Tankönyvtár felhasználója tudomásul veszi, hogy repozitóriumba feltöltött művek szerzői jogilag védettek, oktatási és kutatási célt szolgálnak. Felhasználásukra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) rendelkezései vonatkoznak.

MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LEHET…!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ Titkárság honlapján összeállított egy segédletet azokról az alternatív megoldásokról, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html

(Az EISZ Titkárság az eisz@konyvtar.mta.hu e-mail címen köszönettel fogadja az oldallal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítéseket, javaslatokat.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Pécsi Balett Online Archívum – újdonság!

3500 fotó, 362 balettmű, 9000 előadás és 65 külföldi turné dokumentációja az 1959-2018 közötti időszakból…
A  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült Magyarország első modern balettegyüttese, a közel 60 éve működő Pécsi Balett online archívuma.
A Pécsi Balett Archívum megjelenéséről szóló hír itt olvasható: https://www.pecsibalett.hu/hirek/2018-09-28/21-szazadi-ertekmentes-elkeszuelt-a-pecsi-balett-online-archivuma/1042

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Néptánc Tudástár

Több, mint fél éves adósságunkat törlesztjük azzal, hogy fölhívjuk könyvtárunk és honlapunk látogatóinak figyelmét a http://db.zti.hu/neptanc_tudastar/ webcímen online elérhető Néptánc Tudástárra.

A kétnyelvű Néptánc Tudástár a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumának adatait és egyes dokumentumait adja közre Fügedi János szerkesztésében.

A Néptánc Tudástár folyamatos fejlesztés alatt áll (a Koreográfiák, Népi játékok, Táncdallamok menüpontok még nem érhetők el), de a LabanGraph, e-Könyvek, Történeti források, Táncszók, Filmek, Táncok, Fotók, Kéziratok, Táncírások, Motívumok, Adatmutató, Lexikon, Bibliográfia menüpontokban már kereshetünk a föltöltött adatok, illetve dokumentumok között.

A Néptánc Tudástár linkje megtalálható könyvtárunk honlapján az Online katalógusok és adatbázisok > Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK >> Internacionális, Országos és budapesti katalógusok, adatbázisok >>> ORSZÁGOS ÉS BUDAPESTI katalógusok, adatbázisok menüpont alatt.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

MATARKA + EPA kereső = teljes szöveg elérése

Új szolgáltatással bővült a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa (MATARKA): a Keresés az EPA teljes szövegében http://www.matarka.hu/epakereses.php oldalon azoknak a folyóiratszámoknak a teljes szövegében lehet keresni, amelyek benne vannak a tartalomjegyzék adatbázisban és amelyeket az Elektronikus Periodika Archívum (EPA) is archivál: http://epa.oszk.hu. Ez több, mint 300 folyóiratot jelent!

Ezzel megnyílt a lehetőség olyan szakkifejezések és nevek megtalálására is, amelyek nem szerepelnek a tartalomjegyzékekben. A találati listában a kiadvány nevére kattintva letöltődik az adott szám vagy cikk az EPA-ból (attól függően, hogy cikkekként fel van-e darabolva külön fájlokba). A “Tartalomjegyzék” link pedig az adott szám tartalomjegyzékére visz.

Ugyanakkor az EPA címoldalára is beépítettek egy “cikk-szintű keresőt”, így ott közvetlenül lehet keresni azoknak a cikkeknek a szerzői, címei között, amelyeket a MATARKA adatbázis feldolgozott és az EPA archivált.

Mivel a keresés viszonylag lassú, ezért ajánlatos a kereső kifejezés mellett egy vagy több témakört is választani (utóbbihoz a Ctrl gombot lenyomva kell kattintani). A találati lista mindig új ablakban jelenik meg, ezért a visszatérés a MATARKA oldalra nem jelent nehézséget. (A keresés indításakor megnyíló új ablak, a keresés lassúsága miatt, akár több másodpercig is üres lehet.)

A találati listában egy tétel címére kattintva az adott állomány jelenik meg, ezen belül a megjelenítő program belső keresőjével (rendszerint Ctrl + F) találhatjuk meg a keresett szót. Ha pedig a Tartalomjegyzék szóra kattintunk, akkor megnézhetjük annak a számnak a tartalmát, amelyben az adott cikk megjelent.

Az EPA-HUMANUS-MATARKA közös keresője [EHM] megtalálható könyvtárunk honlapján az Online katalógusok és adatbázisok > Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK >> Internacionális, Országos és budapesti katalógusok, adatbázisok >>>  MAGYARORSZÁGI KÖZÖS katalógusok és adatbázisok menüpont alatt.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@