A Magyar Táncművészeti Egyetemen kerül megrendezésre a Nurejev Nemzetközi Balettverseny elő- és középdöntője. A versenyre mintegy félszáz balettművész nevezett (köztük az egyetem 10 növendéke-hallgatója. 

A verseny fordulóit ingyenesen tekintheti meg a közönség  az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben:

március 31., vasárnap 18 óra - elődöntő I. rész

április 1., hétfő 18 óra - elődöntő II. rész

április 3., szerda 18 óra - középdöntő

A döntőre április 4-én, a Nemzeti Táncszínházban kerül sor 18 órakor. Az esemény zártkörű, csak előzetes regisztrációval látogatható. Regisztrálni személyesen lehet az elő- és középdöntők alkalmával a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

Száz éve született Szentpál Mária, a tánc legelterjedtebb notációs rendszere, a Lábán- kinetográfia kiemelkedő tudású magyar képviselője. Munkásságát a táncírás alkalmazása, tanítása és fejlesztése határozta meg, nemzetközileg a világ legjobbjai között tartják számon a mai napig.

 

Az emlékére megrendezésre kerülő szimpózium áttekinti munkásságát, a táncjelírás aktuális hazai kutatását, egyre szélesedő használatának területeit. Az előadásokat kortársai megemlékezései, hozzászólásai követik.

 

A szimpózium programja itt olvasható.

 

 

Szeretettel várjuk a Magyar Táncművészeti Egyetem nyílt napjára táncpedagógusaikat és diákjaikat, hogy betekintést nyerjenek egyetemünk szakmai munkájába!

A mellékelt program alapján választhatnak, hogy mely bemutatóórákat szeretnék megtekinteni az egyetem színháztermében, illetve tantermeiben.

A Táncos- és próbavezető BA szak elsősorban az együttesek és színházak tánckari feladataira készíti fel a hallgatókat. A képzés során elsajátított magas szintű koreográfiai és próbavezetési ismeretek képessé teszik a hallgatókat koreográfus asszisztensi, betanítói és próbavezetői feladatok ellátására is.

Szeretettel várunk mindenkit, aki a Magyar Táncművészeti Egyetemen tervezi folytatni tanulmányait és érdeklődik az itt folyó munka iránt.

 

SZÍNPADI PROGRAMOK:

 

 

nyílt nap menetrend

Gyertyagyújtás

2019. november 7-én, csütörtökön 13 órakor gyertyát gyújtunk Dr. Jakabné dr. Zórándi Mária halálának 9. évfordulóján, az Egyetem kertjében az emlékére ültetett fánál.

Szeretettel várunk mindenkit a csendes emlékezésre.

 

Néptánc tanszék

A több évtizedes múltra visszatekintő, és most hosszú szünet után újrainduló Tánctudományi Tanulmányok szerkesztői tematikus megkötés nélkül várják olyan szakemberek tanulmányait, akik a táncot, a mozgást kutatják, vagy szakmai munkájuk e területekhez kapcsolódik.  A szerkesztők a szorosan vett tánctörténeti, táncelméleti, táncpedagógiai, táncfolklorisztikai, ant­ro­pológiai, művészetelméleti témákon túl olyan különböző diszciplínák közötti átjárást képviselő írások közlését is tervezik, amelyek a társadalomtudományok vagy a természettudományok területéről kapcsolódnak a TTT szakmai profiljához.

 

A felhívás részletei az alábbi dokumentumban olvashatók:

 

Tánctudományi Tanulmányok szerkesztőinek felhívása

A Magyar Táncművészeti Egyetem fájdalommal tudatja, hogy Barkóczy Sándor balettművész, főiskolai tanár, a Magyar Állami Operaház volt címzetes magántáncosa, az Állami Balett Intézet egykori évfolyamvezető balettmestere és igazgatóhelyettese 2019. október 7-én, életének 85. évében elhunyt. 

 

Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. november 25-én, 9.00 órakor lesz a Fiumei úti Sírkert szóróparcellájában (1086 Budapest, Fiumei út 16.).

 

Barkóczy Sándort a Magyar Táncművészeti Egyetem saját halottjának tekinti.

A közelmúltban néptáncosaink a Petneházy bálon kápráztatták el a vendégeket - óriási sikerrel!

Az alábbi videóban ízelítőt láthatnak a produkcióból.