Előttem az elődöm, utánam az utódom…

A Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően az MTF pályázati programja fiatal felnőttek társadalmi szerepvállalását erősítette. A Főiskola néhány éve végzett, kiemelkedően tehetséges táncművészei a hallgatói tapasztalataik megosztásával és személyes példájukkal pódiumbeszélgetések, villáminterjúk keretében, továbbá az alumni kör létrehozásában történő közreműködéssel is részt vettek egy tartalmi javaslatokat (stratégiát) megfogalmazó ajánlás sor kidolgozásában, a főiskola és a hazai hivatásos társulatok közötti kapcsolat erősítésében.

Előttem az elődöm gála

A program keretében öt pódiumbeszélgetést tartottunk - mindegyikhez ppt-k és táncos bejátszó anyag készült - és valamennyit DVD-re rögzítettük és nyolc villáminterjút készítettünk a közreműködő nyolc fiatal tehetséggel: Felméry Lili és Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett), Szűcs Boglárka (Miskolci Balett), Berzéki Melinda és Gémesi Máté (Győri Balett), Stohl Luca (Bozsik Yvette Társulat), Gál Bettina és Barka Dávid (Magyar Nemzeti Táncegyüttes). A beszélgetések sok új, „bennfentes” információt adtak a hazai társulatokról, ezzel vonzóvá tették azokat a közvetlenül szerződéskötés előtt lévő fiatalok számára. A még hallgatói státuszban lévő fiatal tehetségek aktív közreműködői voltak pl. a villáminterjúk elkészítésének. A Főiskola vezetői és vezető testületei pedig hasznos javaslatokat kaptak a fiatal tehetségektől további programokhoz, fejlesztésekhez.

Beszélgetés Schanda Beáta, Berzéki Melinda, Gémesi Máté

Előttem... beszélgetés

Április 25-én, a Tánc Világnapjához is kapcsolódva jótékonysági gálaestet tartottunk, melynek bevételét a fiatal felnőtt, már professzionális művészként dolgozó tehetségek a most pályakezdő tehetségek számára ajánlották fel. A program kiemelkedő eseménye volt az április 25-i gálaműsor, ami egyben a Tánc Világnapját is köszöntötte: a fiatal felnőtt tehetségek - hivatásos művész-kollégáik együttműködésével és a még diákok (az NTP támogatásával külföldi versenyeken részt vett) legjobbjai együtt léptek a közönség elé. Az igazi ünnepet jelentő esemény telt ház előtt zajlott a Főiskolán és kivétel nélkül mindenki megerősítette, hogy a jövőben is szívesen vesz részt hasonló eseményen, mert fontosnak tartja a diákok és a hivatásosok közötti együttműködést. A programban helyett kapott a klasszikus balett, a moderntánc és a néptánc: mind a meghívott együttesek és fiatal felnőtt művészek, mind a főiskola művészképzési palettája indokolttá tette ezt sokszínűséget, a táncnyelvek együttes megjelenését. Az eseményre megjelent plakát-szórólap a dokumentáció mellett gazdag tartalmat is adott a programról, az NTP támogatásáról.

Előttem az elődöm gála

A fő programot élménynapok egészítették ki: az előre tervezett gálaest és az évzáróhoz kapcsolódó ösztöndíj-átadáson kívül további élménynapokra nyílt lehetőség: a programba bevont fiatal tehetségeket foglalkoztató társulatok vagy az őket felléptető rendezők ingyenes vagy igen kedvezményes jegyeket ajánlottak fel több előadásra, így a beszélgetések és bejátszások mellett a művészek (és az együttesek) élő előadásokon történő megtekintése is lehetővé vált.

Előttem az elődöm gála

 

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program támogatását!

NTP logó

EMET logóEMMI logó