Konzisztórium

2016. február 10-én ünnepélyes keretek között átadták a felsőoktatási intézmények konzisztóriumi tagjainak megbízólevelét. Az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló a vagyongazdálkodási terv elfogadásához. Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is a szenátus hozza meg, de akkor kerülhet elé egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént.

A konzisztórium tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe a felsőoktatási intézményt fontosnak tartó, de a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhettek. A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket. 

Egyetemünk konzisztóriumi tagjai: Bán Teodóra ügyvezető, ifj. Harangozó Gyula művészeti igazgató és Ókovács Szilveszter főigazgató. Megbízásukhoz gratulálunk, és sikeres munkát kívánunk!

 

Bán Teodóra

Bán Teodóra

A Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett klasszikus balettművész diplomát. 1972 és 1996 között a Magyar Állami Operaház magántáncosa. 1991 és 2002 között alapítója, tulajdonosa és ügyvezetője a VIP. Arts. Management Kft.-nek. 2002-től a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft., valamint 2013-tól a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Számos művészeti és kulturális esemény, fesztivál, vásár szervezése köthető nevéhez, mint például a Budapesti Nyári, Őszi, Téli és Tavaszi Fesztiválok, Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupák.

1991-től folyamatosan vesz részt opera produkciók létrehozásában, mint például a Szöktetés a szerájból, a Figaró házassága, a Rigoletto vagy az Aida, Bánk bán és a Carmina Burana.

Mindemellett gyermek és ifjúsági, művészeti pályázatok kiírásában, lebonyolításában vesz részt.

 

Harangozó Gyula

Harangozó Gyula

A Magyar Állami Balettintézetben érettségizett, majd a Moszkvai Balettakadémián diplomázott. 1976-tól a Magyar Állami Operaház tagja, 1977-től címzetes magántáncosa, 1978 és 1985 között magántáncosa. 1981 és 1991 között a Bécsi Állami Operaház első szólótáncosa, illetve 1981 és 1989 között a Bajor Állami Operaház állandó vendég szólótáncosa. Vendégszerepelt továbbá a Metropolitan Operaházban, Londonban, Párizsban, Zürichben, Madridban, Mexikóvárosban, Lausanne-ban, Berlinben, stb.

2000-ben a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjével tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett, majd 2005-ben megválasztották A halhatatlanok társulatának örökös tagjává. 

2010-ben Osztrák Érdemkereszt a Tudományért és Művészetért elismerésben részesült. 2012-ben Kossuth-díjat kapott. 

Számos előadást koreografált, köztük Csajkovszkij Diótörőjét, Delibes Coppelia vagy Kocsák Tibor Hófehérke és a hét törpe c. műveit.

1995 és 2005 között a Magyar Nemzeti Balett igazgatója volt, majd 2005 és 2010 között a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét, valamint Balettiskoláját igazgatta. 

2013 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója.

 

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter

A győri Zeneművészeti Főiskolán diplomázott magánének tanárként, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián operaénekes, énekművész és magánének művésztanár diplomákat szerzett. 1991-től itthon és külföldön egyaránt fellépett, majd 1996-tól a Budapesti Kamaraopera, 1997-től a Nemzeti Filharmónia szólistája. Operákat is rendezett, többek között Pergolesitől Az úrhatnám szolgáló vagy Mozarttól A színigazgató. 

Tanított a győri Zeneművészeti Főiskolán, a budapesti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában, az Aranytíz Musical stúdióban, valamint a váci konzervatóriumban és a szigetszentmiklósi zeneiskolában is. A Marton-, Armel-, Simándy-, Gregor-versenyek zsűri tagja, illetve elnöke. 2001-től dolgozik az Operában, először az Erkel Színház vezetőjeként, majd kommunikációs igazgatóként. 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd 2012-től megbízott főigazgatója volt. 2013-ban kapta meg ötéves főigazgatói kinevezését

Cikkeket, kritikákat és könyveket jelentet meg. Rádió- és televízió műsorok vezetésével is foglalkozik.

Artisjus-, Mikszáth Kálmán-, Szervátiusz Jenő-, Kiss Ernő- és Pro Urbe-díjas, 2014-ben Ybl-emlékplakettet kapott.

 

Konzisztóriumi ügyrend

 

Konzisztóriumi határozatok