Imre Zoltán Program - Tánc Színház Nevelés konferencia – október 5-6.

Négy szakmai szervezet – Bethlen Téri Színház, Trafó, Magyar Táncművészeti Egyetem, Nemzeti Táncszínház – összefogásával 2018 tavaszán konferenciasorozat indult a tánc területén megvalósuló színházi nevelési/színházpedagógiai programokról. Az eszmecserékre, bemutatókra, gyakorlatokra olyan táncművészeket, koreográfusokat, társulatvezetőket és pedagógusokat hívtunk, akiket érdekel, hogyan alkalmazható a tánc akár nevelési, akár beavatói vagy bármilyen társadalmi céllal, a hagyományos színházi előadásokon túl.

Az első alkalommal (2018. április) reprezentációkkal mutatkoztak be azok a hazai társulatok, művészek, műhelyek, amelyek már régebb óta dolgoznak színházi- v. drámapedagógiai alapú programokon, elsősorban fiatalok, gyermekek részére. A táncos résztvevőknek izgalmas volt emellett egy dráma órán is részt venni, valamint a prezentációkat követő eszmecseréken, vitákon, melyek során kirajzolódott: hogyan tovább: mire van a szakmának leginkább szüksége.

A májusi alkalommal már gyakorlatban is megismerkedhettek  a résztvevők a táncelőadást bevezető, valamint feldolgozó beszélgetések módszertanával, egy konkrét (kortárs tánc szóló) darab megtekintését követően.

A következő, októberi konferencián már az előadást megelőző, valamint feldolgozó foglalkozás módszerébe is beletekinthetünk, tehát olyan aktivitásba, melynek eszköze is mozgásos, játékos. Mindemellett folytatódnak a projekt-prezentációk, s a közös viták mindarról, ami a széles szakma számára (műfajokra és financiális struktúrára való tekintet nélkül) felmerül és izgalmas lehet a kérdéskörben.

Az eddigi két alkalom nagyon hasznos és érdekes volt, remek hangulatban telt a 2-2 nap. Ezért is hívunk mindenkit szeretettel a következőre!

A konferencia projektvezetői:

Lőrinc Katalin         DLA táncművész, egyetemi tanár
Cziboly Ádám     PhD, színházi nevelési szakember, kulturális menedzser
Szögi Csaba        MA táncpedagógus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója
Takács Gábor         színész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely művészeti vezetője

Szervezői: Németh Katalin és Varga Nikolett (Nemzeti Táncszínház)

Programterv

tánc színház nevelés logó