Látogatás Nagy Gvendolin és Borka Dávid óráján 

Látogatás Nagy Gvendolin és Borka Dávid óráján 

Bekukucskáltunk Nagy Gvendolin és Borka Dávid balettórájára. A két fiatal már javában készül az International Dance Talent Competition Italy nyári döntőjére. A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a verseny középdöntőjében, a modern tánc duett kategóriájában első helyezést érték el, miközben Nagy Gvendolin a klasszikus szóló kategóriában is remekül szerepelt, második lett. Ezért kerestük meg a párost és balettmestereiket.

A sok munka úgy tűnik meghozta gyümölcsét. Mi volt az a darab, amit előadtatok ezen a versenyen?

Gvendolin: Ez egy modern duó volt, Andrea Paolini Merlo koreográfus készítette még Oláh Zoltánnak és Kozmér Alexandrának, és idén ránk esett a választása, hogy mi adhatjuk elő ezt a tényleg csodálatos darabot.

Dávid: Igen, és első helyezést értünk el a versenyen, ami valójában középdöntő volt, de elsőként jutottunk a döntőbe.

Mivel járt ez az első helyezés, mit kaptatok?

Gvendolin: Oklevelet és ösztöndíjként egyhetes tréninglehetőséget a koppenhágai Contemporary Dance School-ba.

Dávid: Ez egy nyári modern és neoklasszikus tréninget nyújtó kurzus.

Mi fog ott történni, mire számítotok? Mennyiben fogja ez segíteni a pályafutásotokat?

Gvendolin: Biztosan rengeteget fogunk tanulni és mindig jó, ha külföldön járunk, megismerünk több táncost, többféle elvárást és össze tudjuk hasonlítani a mi tudásunkat azzal, ahol a nagyvilág tart.

Az IDTCI középdöntőjét Bukarestben rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt az esemény végül online formában zajlott. Az IDTCI rangját jelzi, hogy 47 országból több mint 300-an neveztek (Japántól, Máltán át egészen az Egyesült Arab Emírségekig) és közülük 13 növendék a Magyar Táncművészeti Egyetemről érkezett klasszikus és kortárs variációkkal, duettel. A két szép eredményt elérő Nagy Gvendolint külön is kérdeztük.

Az egyéni verseny hogy sikerült?

Egy szólót táncoltam a Paquita c. balettből. Ez az egyik kedvenc variációm, úgyhogy nagyon boldog voltam, hogy eltáncolhattam és ebben a kategóriában lettem második helyezett.

Mivel járt a második hely?

Oklevelet kaptunk és ezzel automatikusan bekerültünk a döntőbe. Ezen kívül ebben az évben még egy online versenyen vehettem részt, a Balett Grand Prix Vienna elnevezésű eseményen, ahol szintén második helyezést értem el ugyenezzel a variációval. Ott pénzdíjat is nyertem az oklevél mellé.

Egy ilyen jól sikerült időszak után gondolom, ha nem is elégedett vagy, de örülsz, hogy táncolsz. Tényleg, mióta táncolsz?

Tíz éves koromban jöttem az iskolába, három és fél éves korom óta ritmikus gimnasztikáztam, ott ismertem meg a balettet. Bár eleinte nem volt a szívem csücske, de ahogy egyre nagyobb lettem, egyre jobban átérzem, mennyire csodálatos ez a szakma.

Mi tetszik neked a táncban, a balettben?

Az, hogy tisztán ki tudom fejezni magam, főleg akkor, ha saját koreográfiát csinálok. Nekem a legfontosabb a táncban az, hogy mindig magam tudok lenni.

Saját koreográfiát is csinálsz?

Igen, az iskolának minden évben van egy háziversenye, amelyen a diákok álmodják meg a koreográfiát, ami szerintem egy szuper dolog, mert ott az előadóművészet mellett az alkotóművészetben is kipróbálhatják magunkat.

Az olasz verseny, amelyen most duóban és szólóban is sikeres voltál, mennyire segíti a karrieredet?

Szerintem egy verseny mindig jó, persze, ha részt tudsz venni rajta. Fel tudod mérni, hol tartasz most és kapcsolatépítésre is kiváló. Főképp akkor, ha színvonalas versenyeken tudsz részt venni. Nekem szerencsére nagyon sokszor volt lehetőségem megméretni magamat és ezért nagyon hálás vagyok.

A párost beszélgetésünk előtt a próbateremben Fodorné Molnár Márta instruálta, így hosszabban figyelhettük a közös munkát. A Magyar Táncművészeti Egyetem mb. rektorát ezt követően kérdeztük a fiatalokról.

Mit jelent egy háttérben dolgozó embernek, koreográfusnak vagy balettmesternek növendékei sikere?

Nagy örömöt, mert ez egy visszaigazolás az Egyetemen folyó munka magas színvonalára. Nemrég a bécsi versenyen 300 professzionális versenyző között lettek Gvendolinék elsők és másodikak, ami óriási elismerés, főleg, mivel a verseny szakmai színvonala is igen magas volt. Nagyon sok távol keleti, japán, kínai, koreai versenyző közül másodiknak lenni óriási dolog, egyébként a döntőbe a Táncművészeti Egyetem mind a tizenhárom hallgatója bejutott. Úgyhogy ez egy nagyon erős visszaigazolás, hogy jó úton járunk.

Ha jól tudom, több külföldi hallgató is magyar színekben versenyzett. Ez megszokott?  

Nálunk rengeteg külföldi hallgató van, ebben az évfolyamban is a tíz lány közül csak három magyar, a többiek külföldiek. Akik nálunk tanulnak, természetesen a Magyar Táncművészetei Egyetem színeiben versenyeznek, úgyhogy ők is hozzák nekünk a díjakat és az elismerést. Iskolánk nagyon jó hírű, azért jönnek szép számmal hozzánk külföldről a gyerekek. A világon nagyon kevés ilyen táncképző centrum van, ahol nemcsak a táncoktatás minősége kiváló, de a végzősők egyetemi BA diplomát is kapnak. Ez komoly lehetőség, ugyanis a magyar színházak túlnyomórészt diplomás táncosokat szerződtetnek, mivel az előadó-művészeti törvény miatt a színházak csak akkor kapnak állami támogatást, ha legalább 70 %-ban diplomás művészeket alkalmaznak. Így lehet, hogy máshol is van jó táncképzés, de nekünk megvan az a versenyelőnyünk, hogy diplomával végeznek a hallgatóink. A képzés színvonalát pedig a kiemelkedő oktatói gárda biztosítja, ahogy ez évtizedek óta folyik az intézményben.

Miként szólnak a fiatalokhoz, akik most fontolgatják a jelentkezést. Meddig van erre lehetőségük, mik a tapasztalatok, kik és honnan jelentkeznek, illetve kiknek ajánlott? 

Tíz-tizenkét éves korú gyerekeket várunk, fiúkat és lányokat egyaránt a táncművész szak előkészítő évfolyamaira. Az ország egész területéről jöhetnek gyerekek, mert van a kampuszon belül egy kollégiumunk, amely teljesen ingyenes, és valóban nagyon odafigyelnek és vigyáznak a mesterek, tanárok és nevelők minden gyerekre. Nem várunk el semmiféle előképzettséget a felvételikor, csupán jó alkati és fizikális adottságokat valamint a mozgástehetséget figyeljük. Január 15-én lesz a fent említett 10-12 éves gyerekeknek a felvételi.  Aki már az egyetemi BA képzésbe szeretne bekapcsolódni, mert életkora és előképzettsége lehetővé teszi, az a Felvi.hu-n tud jelentkezni február 15-ig.

Szerencsénkre az egyetem kuratóriumának elnökét, a Győri Balett alapító tagját és volt igazgatóját, számtalan szakmai díj és kitüntetés tulajdonosát, Kiss Jánost is elcsíptük a folyosón, aki készséggel állt rendelkezésünkre pár kérdés erejéig.

A mai fiataloknak, a tinédzsereknek mit ad az egyetem?

Mindig mondom, hogy a táncművészet a legjobb kulturális immunerősítő. A táncművészet hatalmas szabadságot ad és minden lehetőség megvan arra, mint táncművész, mint alkotó, hogy elmondjuk az életről a gondolatainkat. A táncművészetet a világ bármely táján megértik, hasonlóan a zeneművészethez. A zeneművészet táplálja a táncművészetet, nem véletlen, a zeneművészetünk is világhatalom. Tehát a magyar zene és a magyar tánc is az európai értékeket képviseli bárhol a világon.

Amikor egy fiatal idejön tanulni, bekerül egy kicsit a nemzetközi vérkeringésbe is?

Valóban erős ez a profilunk. Hazai és nemzetközi eseményeken egyaránt jelen vagyunk. Sok a hallgató, azonban mint kuratóriumi elnök azt mondom, hogy kevés. Európa meghatározó táncművészeti egyetemévé akarunk válni ezért valóban mindent meg fogunk tenni a következő években. Aki nálunk tanul, vagy fog tanulni, mindezt személyesen is átélheti.