Skip to main content
Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Diótörő – Keresztmetszetben December 7., csütörtök 18.00

2023. 12. 07., 18:00 - 19:00

Idén is megtekinthető az egyik örök klasszikus, Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve, a Diótörő. Várjuk az érdeklődőket december 7-től az MTE ifj. Nagy Zoltán színháztermébe, a Diótörő keresztmetszet c. előadásra.

Jegyvásárlás ITT.

Pjotr Iljics Csajkovszkij darabja évtizedek óta az adventi készülődés része. A Magyar Táncművészeti Egyetem Diótörő keresztmetszet című előadásai mindig teltház előtt zajlanak.

A koreográfiát jeles elődök nyomában a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói készítették és az MTE hallgatói adják elő.

Macher Szilárd DLA, oktatási rektorhelyettessel beszélgettünk a darab pedagógiai és művészi súlyáról és az előző esztendő tapasztalatairól.

„A Diótörő keresztmetszet című előadás nyolc éve született meg, mert egy korábbi Diótörő előadásunk, amely a Tháliában zajlott, megszűnt – kezdte a beszélgetést, az MTE rektorhelyettese.  – Úgy gondoltuk, a hagyományt folytatni kell, mert az előadás több szempontból is fontos. Fontos a hallgatóknak, de a most még a nézőtéren ülő esetleges leendő hallgatók számára is, tehát nem elhanyagolható a közönségnevelésben és az utánpótlás bevonzásában betöltött szerepe sem. Reményeink szerint az előadásunk kedvcsinálóként is működik. A nemrég elhunyt Schanda Beáta hívta fel a figyelmünket arra a készülődés folyamán, hogy a gyerekek kíváncsiságát könnyebb fenntartani egy számukra is megfelelő hosszúságú táncjátékkal. Ennek megfelelően hét éve a többnyire két felvonásban játszott balettből hoztunk létre egy egyfelvonásos darabot úgy, hogy a történet követhető legyen a gyerekek és a szülők számára egyaránt. Mindez hatalmas feladat volt, de Szakály Györggyel, Barna Mónikával hárman elvállaltuk a koreográfiát, miközben Szitt Melinda és Brieber Éva is segítette a munkánkat.

Az elmúlt évek visszajelzései nagyon pozitívak. Tavaly 21 előadást tartottunk két hét alatt, az utolsót Cegléden. A darab évről évre szinte minden hallgatónak, az előkészítőtől a végzősökig, komoly szerepeket és fejlődési lehetőséget biztosít.

Aki esetleg nem ismeri pontosan a világ legnépszerűbb mesebalettjét, azok számára a történet röviden:

Karácsony este van. Marika és családja a meghívott vendégekkel együtt tölti az ünnepet. A gyerekek figyelmét egy későn érkező vendég vonja magára. Ő Drosselmeyer úr, aki Marikának egy különleges babát hoz ajándékba: a Diótörőt. Amikor az ünneplés a vége felé közeledik, búcsúznak a vendégek, és Marika aludni tér.

Álmában harcias egerek bújnak elő, de a Diótörő nagy csatában – és Marika segítségével! – legyőzi az Egérkirályt, majd mesebeli tájra indul Marikával. A kislány álmában Mária Hercegnővé válik, aki mellett ott a Herceg: a hős Diótörő, aki mesebeli birodalmába vezeti menyasszonyát: birodalmának lakói táncukkal gyönyörködtetik a vendégeket. Azonban az álom gyorsan véget ér – itt az ébredés ideje (és ezzel az előadás vége)!

Jegyvásárlás ITT.
 
Iskoláknak meghirdetett időpontok: 
 • December 8., péntek 13.00

 • December 12., kedd 10.15 és 12.15

 • December 13., szerda 10.15 és 12.15

 • December 14., csütörtök 13.00

 • December 15., péntek 13.00

Diákcsoportoknak: 2500 Ft/fő, és 15 diák után egy ingyenes tanári jegy (pótszék)
 
Nyitott, egyéni érdeklődők, családok számára meghirdetett időpontok: 
 • December 7., csütörtök   18.00
 • December 8., péntek       18.00
 • December 9., szombat    11.00, 15.00
 • December 10., vasárnap 11.00, 15.00
 • December 14., csütörtök 18.00
 • December 15., péntek     18.00
Ezekre az időpontokra 3500 Ft/fő a jegyek ára.

Fotók: Csillag Pál

Részletek

Dátum:
2023. 12. 07.
Időpont:
18:00 - 19:00
Megszakítás