Vályi Rózsi Könyvtár, Levéltár és Tánctudományi Kutatóközpont

Hírek, információk

A könyvtár és a kutatóközpont hírei

Kedves Olvasóink!

Szeptember 18-tól várhatóan október 15-ig felújítási munkálatok miatt a könyvtár zárva tart.  Esetlegesen felmerülő kérdéseiket kérjük, küldjék meg a konyvtar@mte.eu email-címre.

Köszönjük a megértésüket!

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat..

hogy az alábbi tánc vonatkozású periodikumok analitikus feldolgozása megtörtént, melynek eredményeként a bennfoglalt cikkekre lehet keresni a MATARKA katalógusában. Amennyiben egy cikk, illetve periodikum teljes szöveggel olvasható az interneten, hozzáadott link visz a letöltési helyre.


TÁNC és NEVELÉS (2020- )
TÁNCMŰVÉSZET (1951- )
TÁNCMŰVÉSZETI ÉRTESÍTŐ (1956, 1963-1976)

TÁNCTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK (2009- )
TÁNCTUDOMÁNYI TANULMÁNYOK (1958-2003)

Az alábbi periodikumokban megjelent cikkekre pedig már könyvtárunk katalógusában is kereshetünk cím, szerző, vagy akár tárgyszó szerint is:


TÁNC és NEVELÉS (2020- )
TÁNCMŰVÉSZETI ÉRTESÍTŐ (1956)
TÁNCTUDOMÁNYI TANULMÁNYOK (1958-2003)

Folyóiratok ingyenes online elérhetősége

A REAL-J az MTA ingyenesen elérhető repozitóriumgyűjteménye, mely digitalizált folyóiratokat tartalmaz. Többségük tudományos, néhány népszerűsítő, de találhatóak a gyűjteményben nem tudományos periodikák is a könyvtár gyűjteményéből. A folyóiratok teljes listáját a http://real-j.mtak.hu/view/journal/ oldalon lehet megtekinteni.

Az Arcanum adatbázis átmenetileg nem érhető el, ezért összegyűjtöttük néhány folyóirat ingyenes online elérhetőségét.

Alkalmazott Pszichológia 10(2008)-19(2019)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Alkalmazott_Pszichol=F3gia.html

Ethnographia 125(2014)-128(2017)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Ethnographia.html

Folklór Archívum 1(1973)-18(1989)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Folkl=F3r_Arch=EDvum.html

Kritika 1(1963)-9(1971)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Kritika.html

Kultúra és Közösség 12(2008)-13(2009), 1(2010)-10(2019)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Kult=FAra_=E9s_K=F6z=F6ss=E9g.html

Magyar Pszichológiai Szemle 1(1928)-74(2019)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Magyar_Pszichol=F3giai_Szemle.html

Magyar Zene 55(2017)-57(2019)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Magyar_Zene.html

Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 5(2004)-20(2019)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Ment=E1lhigi=E9n=E9_=E9s_Pszichoszomatika.html

Tánctudományi Tanulmányok 1(1958)-22(2005)
http://real-j.mtak.hu/view/journal/T=E1nctudom=E1nyi_Tanulm=E1nyok.html

Zenetudományi Dolgozatok 1979-2009
http://real-j.mtak.hu/view/journal/Zenetudom=E1nyi_Dolgozatok.html

A Numeridanse (Lyon, France) moderntánc platformja

https://www.numeridanse.tv/accueil

Skype-könyvtáros szolgáltatás az OPKM-ben

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum elindította Skype-könyvtáros szolgáltatását. Élőben segít az online is elérhető minőségi szakirodalmi források megtalálásában.

Bővebben: http://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=24

Oktatáshoz, tanuláshoz használható szabad hozzáférésű TV- és rádió-műsorok online

Az MTVA, a NAVA és az oktatást támogató kormányzati intézmények 3 egyszerű lépésben igyekeznek a felhasználókhoz eljuttatni az oktatási tartalmakat a digitális oktatásra történő átállás keretében.

1. A közmédia csatornáján (M5) oktatási célú és felhasználású tartalmakat sugároz.
2. A mediaklikk.hu ezeket a tartalmakat párhuzamosan azonnal elérhetővé és visszajátszhatóvá teszi.
3. A nava.hu feldolgozza az oktatási célú tartalmakat, majd téma szerint csoportosítva eljuttatja az oktatást támogató intézményeknek.

Ezzel egyidejűleg ezen az oldalon szabadon hozzáférhetők a nava.hu-n található oktatási tartalmak minden felhasználó számára: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtár fejlesztésének utolsó szakaszához érkezett, türelmüket kérjük az új felület teljes kialakításáig, feltöltéséig. E köztes időszakban, hozzáférhet a régi Tankönyvtárhoz a https://dtk.tankonyvtar.hu linken.

Benne:
Fuchs Lívia: Száz év tánc
Kavecsánszki Máté: Tánc  és politika. Szempontok a tánckultúra és a politikai akaratképzés közötti kapcsolat értelmezéséhez

A Digitális Tankönyvtár felhasználója tudomásul veszi, hogy repozitóriumba feltöltött művek szerzői jogilag védettek, oktatási és kutatási célt szolgálnak. Felhasználásukra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) rendelkezései vonatkoznak.

MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LEHET…!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ Titkárság honlapján összeállított egy segédletet azokról az alternatív megoldásokról, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html

(Az EISZ Titkárság az eisz@konyvtar.mta.hu e-mail címen köszönettel fogadja az oldallal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítéseket, javaslatokat.

Pécsi Balett Online Archívum – újdonság!

3500 fotó, 362 balettmű, 9000 előadás és 65 külföldi turné dokumentációja az 1959-2018 közötti időszakból… A  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült Magyarország első modern balettegyüttese, a közel 60 éve működő Pécsi Balett online archívuma. A Pécsi Balett Archívum megjelenéséről szóló hír itt olvasható: https://www.pecsibalett.hu/hirek/2018-09-28/21-szazadi-ertekmentes-elkeszuelt-a-pecsi-balett-online-archivuma/1042

Néptánc Tudástár

Több, mint fél éves adósságunkat törlesztjük azzal, hogy fölhívjuk könyvtárunk és honlapunk látogatóinak figyelmét a http://db.zti.hu/neptanc_tudastar/ webcímen online elérhető Néptánc Tudástárra.

A kétnyelvű Néptánc Tudástár a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumának adatait és egyes dokumentumait adja közre Fügedi János szerkesztésében.

A Néptánc Tudástár folyamatos fejlesztés alatt áll (a Koreográfiák, Népi játékok, Táncdallamok menüpontok még nem érhetők el), de aLabanGraph, e-Könyvek, Történeti források, Táncszók, Filmek, Táncok, Fotók, Kéziratok, Táncírások, Motívumok, Adatmutató, Lexikon, Bibliográfia menüpontokban már kereshetünk a föltöltött adatok, illetve dokumentumok között.

A Néptánc Tudástár linkje megtalálható könyvtárunk honlapján az Online katalógusok és adatbázisok > Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK >> Internacionális, Országos és budapesti katalógusok, adatbázisok >>> ORSZÁGOS ÉS BUDAPESTI katalógusok, adatbázisok menüpont alatt.

MATARKA + EPA kereső = teljes szöveg elérése

Új szolgáltatással bővült a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa (MATARKA): a Keresés az EPA teljes szövegébenhttp://www.matarka.hu/epakereses.php oldalon azoknak a folyóiratszámoknak a teljes szövegében lehet keresni, amelyek benne vannak a tartalomjegyzék adatbázisban és amelyeket az Elektronikus Periodika Archívum (EPA) is archivál: http://epa.oszk.hu. Ez több, mint 300 folyóiratot jelent!

Ezzel megnyílt a lehetőség olyan szakkifejezések és nevek megtalálására is, amelyek nem szerepelnek a tartalomjegyzékekben. A találati listában a kiadvány nevére kattintva letöltődik az adott szám vagy cikk az EPA-ból (attól függően, hogy cikkekként fel van-e darabolva külön fájlokba). A “Tartalomjegyzék” link pedig az adott szám tartalomjegyzékére visz.

Ugyanakkor az EPA címoldalára is beépítettek egy “cikk-szintű keresőt”, így ott közvetlenül lehet keresni azoknak a cikkeknek a szerzői, címei között, amelyeket a MATARKA adatbázis feldolgozott és az EPA archivált.

Mivel a keresés viszonylag lassú, ezért ajánlatos a kereső kifejezés mellett egy vagy több témakört is választani (utóbbihoz a Ctrl gombot lenyomva kell kattintani). A találati lista mindig új ablakban jelenik meg, ezért a visszatérés a MATARKA oldalra nem jelent nehézséget. (A keresés indításakor megnyíló új ablak, a keresés lassúsága miatt, akár több másodpercig is üres lehet.)

A találati listában egy tétel címére kattintva az adott állomány jelenik meg, ezen belül a megjelenítő program belső keresőjével (rendszerint Ctrl + F) találhatjuk meg a keresett szót. Ha pedig a Tartalomjegyzék szóra kattintunk, akkor megnézhetjük annak a számnak a tartalmát, amelyben az adott cikk megjelent.

Az EPA-HUMANUS-MATARKA közös keresője [EHM] megtalálható könyvtárunk honlapján az Online katalógusok és adatbázisok > Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK >> Internacionális, Országos és budapesti katalógusok, adatbázisok >>>  MAGYARORSZÁGI KÖZÖSkatalógusok és adatbázisok menüpont alatt.

Nyitvatartás, elérhetőség, kapcsolat

Elérhetőség, kapcsolat

1145 Budapest, Columbus u. 87-89. (MTE campus) E épület, ún. Kisház

KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR és TÁNCTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT
▫ Dr. Lanszki Anita igazgató, e-mail: lanszki.anita@mte.eu

KÖNYVTÁR tel.: (+36-1) 273-3441, e-mail: konyvtar@mte.eu
▫ Pándi Dóra Edit könyvtárvezető, email: pandi.dora@mte.eu
▫ Fucskár Erika könyvtáros, email: fucskar.erika@mte.eu

LEVÉLTÁR tel.: (+36-1) 273-3441, e-mail: leveltar@mte.eu
▫ Kovács Csaba levéltáros, email: kovacs.csaba@mte.eu

KUTATÓKÖZPONT tel.: (+36-1) 800-9564, e-mail: ledniczky.bea@mte.eu
Ledniczky Bea tudományos titkár

Nyitvatartás

A KÖNYVTÁR és a KUTATÓKÖZPONT nyitvatartása: E épület (úgynevezett Kis Ház)

A könyvtár 2023.09.18-tól várhatóan október 15-ig felújítás miatt zárva tart!

A szaklevéltári kutatáshoz és a kutatóközpont használatához előzetes egyeztetés szükséges!

Levéltárba való bejelentkezéshez kérjük, írjon email-t a leveltar@mte.eu e-mail címre.

A térítési díjakat nyitvatartási időben a Könyvtárban készpénzben, a Gazdasági és Humánpolitikai Igazgatóságon bankkártyával, vagy az Egyetem MKB Banknál vezetett 10300002-13267508-00024901 sz. folyószámlájára átutalva lehet leróni. Átutaláskor a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni az alábbiakat:
– KÖNYVTÁRI beiratkozási / letéti / késedelmi / pótlási / stb. DÍJ
– OLVASÓ NEVE (nem szükségszerűen azonos a befizető nevével)
– BEFIZETŐ NEVE, CÍME (akinek a nevére és címére a bizonylat kiállításra kerül) és – ha van – ADÓSZÁMA

A bankkártyás befizetésről vagy a banki átutalásról szóló igazolást minden esetben be kell mutatni a könyvtárban, vagy meg kell küldeni a könyvtár e-mail címére.
Amennyiben a befizetőnek ÁFÁ-s számlára van igénye, azt az Egyetem pénztárosa állítja ki.

A GAZDASÁGI ÉS HUMÁNPOLITIKAI IGAZGATÓSÁG (PÉNZTÁR) nyitvatartása:
G épület (kis téglaépület)
– készpénzes ki- és befizetés:
HÉTFŐ és SZERDA 8:00-15:00
– bankkártyás befizetés, ÁFÁ-s számla kiállítása: HÉTFŐ-CSÜTÖRTÖK 8:00-15:00, PÉNTEK 8:00-12:00

Pénztáros: Szakolczai Attiláné Werner Lívia
+36 (1) 800-9467  werner.livia@mte.eu

Bankkártyás vagy átutalásos befizetés esetén az Egyetem pénztárosa számlát (letéti díj esetében bizonylatot) állít ki a befizető által megadott névre és címre. A Gazdasági és Humánpolitikai Igazgatóság nyitvatartási idején kívül a számla (külön kérésre ÁFÁ-s számla) vagy bizonylat utólag kerül postázásra a befizető által megadott névre és címre. 

A bankkártyával vagy átutalással lerótt letéti díj visszafizetése – a Könyvtár kezdeményezésére – a Pénztár nyitvatartási idejében készpénzben, máskülönben átutalással történik, a befizető által megadott bankszámlaszámra.

Információk a könyvtárról, a levéltárról és a kutatóközpontról

A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtára jogelődjei az Állami Balett Intézet Általános Iskolája és Gimnáziuma Szakkönyvtára (alapítva: 1961) és az Állami Balett Intézet Metodikai Kabinetje (alapítva: 1968) voltak.

A szakkönyvtár vezetői: 1961-65 Berecz Lászlóné, 1966-70 dr. Dudich Endréné, 1970-87 dr. Dudich Endréné és Tálasi István. A Metodikai Kabinet vezetői: 1968-81 dr. Lugossy Emma, 1981-83 Balogh Andrásné Bozóki Lilla, 1983-87 Konrád Ludovika Gabriella. A két gyűjtemény egyesítéséből 1987-ben Konrád Ludovika Gabriella vezetésével hoztak létre főiskolai könyvtárat. 1993-2010-ig Bíróné Tóth Irén volt, 2011-től Herke Péter a könyvtár vezetője.

A gyűjtemény kezdetektől az egyetem (korábban főiskola) székhelyén, az Andrássy út 25. szám alatti Dreschler-palotában működött. 2001-ben a főiskolával együtt költözött a Columbus utcai campus főépületének alagsorába. 2011 novemberében a könyvtár teljes állományát a campuson belül új épületbe, s azon belül szakmai szempontok szerint kialakított, korszerű környezetbe helyeztük át. A könyvtár 2011. december 9-én felvette Vályi Rózsi tánctörténész, az Állami Balett Intézet alapító tanára nevét. 2016. február 1-től egyetemi könyvtár.

A Vályi Rózsi Könyvtár középiskolai, felsőoktatási és szakkönyvtári feladatokat ellátó nyilvános intézményi könyvtár. Alapfeladata a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, kutatóinak, hallgatóinak, diákjainak és dolgozóinak dokumentumokkal és információkkal való ellátása, de a könyvtárba beiratkozhat bárki, aki a könyvtárhasználat szabályait elfogadja.

A könyvtár teljes állománya több mint 35 ezer dokumentumot ölel fel. Gyűjtőköre elsősorban a táncművészettel és tánctudománnyal,táncpedagógiával, illetve az egyetemen folyó oktatás egyéb területeivel (zene- és művészettörténet, színház- és filmművészet, médiatudomány, esztétika, pedagógia, pszichológia, szociológia, néprajz, élettani ismeretek stb.) kapcsolatos szak- és szépirodalmi könyvek, kézikönyvek, tankönyvek és -jegyzetek, évkönyvek, szakdolgozatok, szakmai folyóiratok, kották, hanglemezek, hang- és videó-kazetták, CD-k, DVD-k, fotóalbumok körére terjed ki.

A könyvtár több neves táncművész és táncművészeti szakíró ajándékát illetve hagyatékát őrzi. Ezek közül is kiemelkedik Lőrinc György (balett-táncos, koreográfus, balettmester, az Állami Balett Intézet alapító igazgatója, a Magyar Állami Operaház balett-igazgatója), dr. Körtvélyes Géza(tánctörténész, esztéta, a filozófiai tudományok kandidátusa, a zenetudományok doktora, a Magyar Táncművészek Szövetségének főtitkára, főiskolai tanár), valamint Hézső István (Hollandiában élő tánctörténész, tánckritikus) hagyatéka.

A könyvtár 2018. augusztusától egy szervezeti egységet alkot az egyetem tánctudományi kutatóközpontjával, 2019. februárjától pedig az újonnan alakult szaklevéltár is ebbe a szervezeti egységbe tartozik.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Levéltára őrzi és feltárja az egyetem és jogelődjei történeti értékű iratanyagát, melyet megfelelő feltételek mellett a történeti kutatások rendelkezésére bocsát. A levéltár fond- és állagjegyzéke itt megtekinthető.

A szaklevéltári kutatáshoz előzetes egyeztetés szükséges.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Tánctudományi Kutatóközpontja egyrészt helyszínt biztosít az egyetemen folyó tánctudományi kutatások számára (beleértve ebbe a levéltári kutatást is), másrészt aktív részt vállal a tudományos programok (szimpóziumok, konferenciák stb.) szervezésében és lebonyolításában.

A tánctudományi kutatóközpont igénybevételéhez előzetes egyeztetés szükséges.

A Tánctudományi Kutatóközpontról itt olvashat bővebben

Küldetésnyilatkozat, Alapító okirat, Szervezeti és működési szabályzat

A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtára

Nyilvánosan működő, hármas funkciót betöltő intézményi könyvtár. Elsősorban az Egyetem képzési kínálatához igazodva felsőoktatási könyvtári, középiskolai, valamint táncművészeti szakkönyvtári feladatokat lát el.

Alapfeladata az Egyetem oktatóinak, tanárainak, kutatóinak, hallgatóinak, tanulóinak, növendékeinek és dolgozóinak könyvtári dokumentumokkal és információkkal való ellátása.

Fő célkitűzése a táncszakmai oktatással, táncművészettel, tánctudománnyal és ezek interdiszciplináris szakterületeivel kapcsolatos könyvtári dokumentumok gyűjtése és szolgáltatása.

Szolgáltatásaival hozzájárul az Egyetem küldetésnyilatkozatában és az Egyetem Nádasi Ferenc Gimnáziuma és Kollégiuma pedagógiai programjában megfogalmazott célok megvalósításához. Elősegíti az intellektuális nevelést, a személyiség- és a képességfejlesztést, a szakmai ismeretek bővítését és az általános műveltség elmélyítését, hozzájárulva ezáltal a könyvtárhasználók versenyképességének növeléséhez, az élethosszig tartó tanulás fontosságának megértéséhez és készségének elsajátításához.

E mellett könyvtár-pedagógiai tevékenységet folytat a könyvtári ismeretek, az önálló könyv- és könyvtárhasználat elsajátítása érdekében. Könyvtárban tartott tanórákkal, csoportos könyvtári foglalkozásokkal és egyéni segítségnyújtással is hozzájárul az intézményi tantervekben szereplő feladatok megvalósításához. Információ- és kultúraközvetítő tevékenységével elősegíti az életminőség javítását.

Könyvtári állományát megőrzi, gyűjteményeit folyamatosan gondozza, a lehetőségekhez mérten gyarapítja, szakszerűen feltárja és helyben olvasás, kölcsönzés, valamint távoli elérés útján a könyvtár használóinak rendelkezésére bocsájtja.

Saját könyvtári állományán kívül minél több előfizetett, vagy ingyenesen használható hazai és nemzetközi online adatbázis dokumentumkincsét igyekszik látogatói, illetve beiratkozott használói számára elérhetővé tenni.

Felhasználva az országos és a nemzetközi könyvtári rendszer nyújtotta lehetőségeket lehetővé teszi beiratozott olvasói számára más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak – tájékoztatás és könyvtárközi kölcsönzés útján történő – hozzáférhetőségét.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Levéltára

Felsőoktatási levéltárként működő intézményi szaklevéltár. Elsősorban az Egyetem és jogelődjeinek történetéről, egykori hallgatóiról és növendékeiről, tanárairól és mestereiről biztosít olyan elsődleges információkat, amelyek más forrásokból nem ismerhetőek meg. Folyamatosan bővülő állományát a levéltár megőrzi, gondozza és szakszerűen feltárja, meghatározott feltételek szerint a kutatók rendelkezésére bocsájtja. A Magyar Táncművészeti Egyetem közfeladatot ellátó intézményként köziratot is keletkeztet, ezért az általa fenntartott felsőoktatási levéltár közlevéltárnak minősül.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Tánctudományi Kutatóközpontja

Helyet biztosít a tudományos és levéltári kutatáshoz, egyszersmind tudományos titkárságként működik. Végzi az intézményi szervezésű tudományos programok (konferenciák, szimpóziumok stb.) adminisztrációját és technikai koordinációját, az egyetemi tankönyvek, tudományos kiadványok ügyintézését.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtárának Alapító okirata
A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtárának Küldetésnyilatkozata
A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

Könyvtári szolgáltatásaink

Alapszolgáltatások

Könyvtárunk alapszolgáltatásait beiratkozás nélkül igénybe veheti, aki a Regisztrációs lapot kitöltötte és aláírásával elfogadta a Könyvtárhasználati és szolgáltatási szabályzatban (Szervezeti és működési szabályzat 2. sz. melléklet) foglalt feltételeket és előírásokat, illetve vállalta azok betartását.  Elolvashatják a Könyvtárhasználati és szolgáltatási szabályzat (egyetemi hallgatók, gimnáziumi tanulók és törvényes képviselőik részére készített) rövid kivonatát is. A regisztráció ingyenes.

Helyben használat
A könyvtár szabadpolcos állományát, olvasótermét, kölcsönzői tereit és egyéb helyiségeit minden könyvtárlátogató szabadon használhatja olvasásra, tanulásra, kutatásra.

Számítógép- és internethasználat

A számítógépek a könyvtári nyitvatartás ideje alatt folyamatosan üzemelnek, de a géphasználatot előzetesen jelezni kell a könyvtárosnál.
A könyvtárhasználóknak se a számítógépet, se a monitort nem kell kikapcsolni, lezárásukat a könyvtár nyitvatartásának végeztével a könyvtárosok végzik.

A számítógépek Windows 7 operációs rendszerben működnek és a felhasználók a Mozilla Firefox, Google Chrome és Microsoft Officeprogramokkal dolgozhatnak. A gépeket központi tűzfal és vírusirtó program védi.

A használók az általuk létrehozott dokumentumokat merevlemezre, vagy pendrive-ra menthetik. Zenehallgatáshoz fejhallgató kérhető a könyvtárostól. A számítógépekhez semmilyen egyéb eszköz nem csatlakoztatható.

A számítógépek hardverkonfiguráció-megbontása és egyéb módon való rongálása tilos! A gépek nem rendeltetésszerű használata, rongálása a könyvtár használatából való kizárást és fegyelmi következményeket von maga után!

Tájékoztatás
A könyvtár katalógusainak, gyűjteményének megismeréséhez és használatához kérheti a könyvtáros segítségnyújtását. A könyvtár honlapjánkeresztül igénybe veheti hírlevél és RSS szolgáltatásunkat, böngészhet digitális katalógusunkban.

Előjegyzés
A kölcsönzésben lévő, előjegyzett dokumentumokról beérkezésük után értesítést küldünk.

Beiratkozáshoz kötött szolgáltatások

Kölcsönzés és hosszabbítás

1. Ki kölcsönözhet és hogyan?

Kölcsönzésre csak beiratkozott könyvtárhasználók jogosultak.

A szabadpolcon elhelyezett könyvtári dokumentumokat az olvasó maga választja ki és adja át kölcsönzésre a könyvtárosnak. A kiválasztáshoz kérheti a tájékoztató könyvtáros segítségét.

Az egyetemmel tanulói, hallgatói vagy munkavállalói jogviszonyban állók részére a kölcsönzés térítésmentes, mások számára letéti díjhoz kötött.

A letéti díj mértéke a kölcsönözni kívánt dokumentum eszmei értéke szerint, egyedi elbírálás alapján kerül megállapításra.

Nem kölcsönöz a könyvtár az olvasónak az alábbi esetekben:
▪ 1-nél több lejárt kölcsönzési határidejű dokumentum van nála
▪ a könyvtárral szemben egyéb tartozása van
▪ a könyvtár peres eljárást folytat ellene
▪ érvénytelen a könyvtári tagsága

2. Kölcsönözhető dokumentumok

Kölcsönözhetők mindazon dokumentumok, melyek nem esnek korlátozás alá.

Nem kölcsönözhetők az alábbi dokumentumok:
▪ a kézikönyvtár kötetei
▪ hagyatékok
▪ levéltári anyagok
▪ fényképalbumok
▪ szakdolgozatok
▪ különösen nagy értékű dokumentumok

Csak az egyetem oktatói és hallgatói, diákjai részére kölcsönözhetők:
▪ tankönyvek és oktatási segédanyagok

Csak az egyetem oktatói részére kölcsönözhetők:
▪ 1945 előtt kiadott dokumentumok
▪ a főiskolai táncképzés tanmeneteit, évfolyamait tartalmazó külön gyűjtemény
▪ időszaki kiadványok, folyóiratok

(A Külföldi Szemle, Táncművészet, Táncművészeti Dokumentumok, Tánctudományi Közlemények, Tánctudományi Tanulmányok, Zene Zene Tánc szélesebb körben is kölcsönözhető, amennyiben az adott számból vagy évfolyamból 2-nél több példány van a könyvtár birtokában.)

3. Kölcsönzési idő és a kölcsönözhető dokumentumok száma

1 hónapra legfeljebb 5 db dokumentum kölcsönözhető egyszerre.
A kölcsönzési határidő legfeljebb 2 alkalommal meghosszabbítható.

Audiovizuális dokumentumok és folyóiratok legfeljebb 1 hétre kölcsönözhetők.
A kölcsönzési határidő legfeljebb 1 alkalommal hosszabbítható meg.

Az egyetem oktatói és tanárai a fentieken kívül legfeljebb 5 db tankönyvet, illetve -jegyzetet is kölcsönözhetnek a tanév végéig.

Az egyetem főállású oktatói további 5 db oktatási segédanyagot, szakkönyvet is kölcsönözhetnek még a tanév végéig.

Az egyetem Nádasi Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulói a közoktatásban szükséges tankönyveiket könyvtári könyvként kapják meg (kölcsönzik). A tanév kezdetén a könyvtárban vehetik át és a tanév vége előtt a könyvtárba kell visszahozni őket. Ettől eltérni csak a könyvtárvezető engedélyével lehet.

Az egyetem végzős hallgatói legkésőbb a záróvizsga napjáig kötelesek könyvtári tartozásaikat rendezni. A hallgató addig nem veheti át oklevelét, amíg tartozása van.

4. Hosszabbítás

A kölcsönzés időtartama a kölcsönzési határidő lejárta előtt – legfeljebb 2 (audiovizuális dokumentumok esetében 1) alkalommal – meghosszabbítható.

A hosszabbítás módja:
▪ személyesen
▪ telefonon
▪ interneten keresztül

Nem lehetséges a hosszabbítás, ha
▪ a beiratkozás érvényessége lejárt
▪ 1-nél több lejárt érvényességű dokumentum van az olvasónál
▪ a hosszabbítások számát kimerítette

Késedelmi díj: dokumentumonként 50 Ft/nap

5. Kölcsönzött dokumentum elvesztése, megrongálódása

A kölcsönzött dokumentum elvesztése, súlyos megrongálódása esetén a használó köteles a kárt megtéríteni.

A kár megtérítésének két módja lehetséges:
▪ Az elveszett vagy megrongálódott dokumentum teljesen azonos, könyvtári használatra alkalmas példánnyal való pótlása.
▪ A dokumentum értékének megtérítése. (Az érték megállapítása a dokumentum újjal való pótlásának bekerülési értéke szerint, egyedi elbírálás alapján történik.)

Könyvtárközi kölcsönzés

1. A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtárának olvasói számára

Könyvtárközi kölcsönzés segítségével olvasóink az egyetem könyvtárában nem található, de más könyvtárak állományában meglévő nyomtatott dokumentumokhoz juthatnak hozzá.

A szolgáltatást igénybe vehetők köre:
A szolgáltatást azok a beiratkozott olvasók vehetik igénybe, akik a kutatómunkájukhoz, tanulmányaikhoz szükséges szakirodalmat könyvtárközi kölcsönzés útján tudják csak beszerezni és vállalják ennek feltételeit.

Könyvtárközi kölcsönzés útján kérhető dokumentumok:
Könyvtárközi kölcsönzéssel csak olyan dokumentumokat igénylését vállaljuk, amelyek a Magyar Táncművészeti Egyetem és más budapesti székhelyű nyilvános könyvtár állományában nem találhatók meg. Dokumentumtípus szerint kérhető könyv, illetve valamilyen részdokumentum(pl. folyóiratcikk) másolata.

A könyvtárközi kölcsönzés indítása:
Miután az olvasó meggyőződött arról, hogy a szükséges dokumentum a fent említett könyvtárakban nem áll rendelkezésére, könyvtárközi kéréssel fordulhat hozzánk. Az igényelt dokumentum adatait a könyvtár által kibocsátott kérőlapon adhatja le.

Az Olvasói kérőlap letölthető innen.

Az igényelt dokumentumhoz való hozzáférés módja:
Miután könyvtárunk felkutatta az igényelt dokumentum lelőhelyét, továbbítja a kérést a dokumentummal rendelkező hazai könyvtár, illetve külföldi lelőhely esetén az Országos Széchényi Könyvtár felé. (Magyarországi kölcsönzés esetén egy-két hét átfutási időre kell számítani, míg külföldi kölcsönzés esetén ez hónapokat is igénybe vehet.)

A dokumentum megérkezésekor az egyetem könyvtára értesíti a kérő olvasót, majd a küldő könyvtár által megszabott feltételekkel és határidővel az olvasó rendelkezésére bocsátja a kért dokumentumot.

A könyvtárközi kölcsönzéssel kért dokumentum kölcsönzési ideje:
A határidőt a kölcsönadó könyvtár határozza meg, amely magyarországi kölcsönzésnél általában 3 hét, de ettől eltérő is lehet. Külföldi kölcsönzésnél általában ennél rövidebb idő áll rendelkezésre. A határidő betartása fontos és kötelező!

A szolgáltatás díja:
A könyvtárközi kölcsönzés során felmerülő költségeket a szolgáltatást kérő olvasónak kell vállalnia és – a küldő könyvtár által kiállított számla alapján – a dokumentum átvételekor kell megfizetnie.

2. A Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtárának állományából más könyvtárak számára

Könyvtárunk állományából olyan könyvtárakat is kiszolgálunk a könyvtárközi kölcsönzés keretein belül, amelyek vállalják a kölcsönzési feltételek betartását.

Kéréseket elfogadunk levélben (hagyományos könyvtárközi kérőlapon) vagy elektronikusan (konyvtar@mte.eu címen).

Dokumentumtípus szerint kérhető könyv, illetve valamilyen részdokumentum (pl. folyóiratcikk) másolata. Fénymásolat – kotta és szakdolgozat kivételével – az eredeti formában nem kölcsönözhető dokumentumokból is kérhető.

Audiovizuális dokumentumok könyvtárközi kölcsönzését nem vállaljuk.

A Könyvtári kérőlap letölthető innen.

Regisztráció és beiratkozás

Regisztráció

A könyvtári szolgáltatások igénybevétele előtt a felhasználónak Regisztrációs lapot kell kitöltenie. A Regisztrációs lap aláírásával a könyvtárlátogató – 18 éven aluli személyek esetében a törvényes képviselő (szülő, nevelő) – vállalja a Könyvtárhasználati és szolgáltatási szabályzatban (Szervezeti és működési szabályzat 2. sz. melléklet) foglalt feltételek és előírások elfogadását és betartását.

A Regisztrációs lap (+ Beiratkozási nyilatkozat) nyomtatvány letölthető innen. Registration Form (+ Enrollment Stetement) can be downloaded here.
A Regisztrációs laphoz (+Beiratkozási nyilatkozathoz) kitöltési minta letölthető innen. Filling Pattern to Registration Form (+ Enrollment Statement) can be downloaded here.
A Törvényes képviselő (szülő, nevelő) Hozzájáruló nyilatkozata letölthető innen. Consent of the Legal Representative can be downloaded here.

A Könyvtárhasználati és szolgáltatási szabályzat kivonata (egyetemi hallgatók, gimnáziumi tanulók és törvényes képviselőik részére)letölthető innen.

A regisztrációhoz a következő dokumentumok bemutatása szükséges:

 • 14 év alatt:
  a törvényes képviselő (szülő, nevelő) személyi igazolványa, vagy
  személyazonosító igazolványa és lakcímkártyája, vagy
  2001. január 1. után kiadott útlevele és lakcímkártyája
  A regisztrációhozhoz a törvényes képviselő (szülő, nevelő) jelenléte szükséges!
 • 14-18 év között:
  személyazonosító igazolvány és lakcímkártya, vagy
  2001. január 1. után kiadott útlevél és lakcímkártya
  és a törvényes képviselő (szülő, nevelő) írásbeli hozzájárulása
 • 18 év fölött:
  személyi igazolvány, vagy
  személyazonosító igazolvány és lakcímkártya, vagy
  2001. január 1. után kiadott útlevél és lakcímkártya, vagy munkáltatói igazolás

A személyes adatokban történt változásokat a könyvtárhasználónak (illetve törvényes képviselőjének) haladéktalanul jeleznie kell a könyvtár felé.

A regisztráció ingyenes.

Az MTE Vályi Rózsi Könyvtár, Levéltár és Tánctudományi Kutatóközpont egységes Adatkezelési tájékoztatója letölthető innen.

Beiratkozás

Könyvtárunkba minden iskoláskorú, vagy idősebb magyar állampolgár és Magyarországon tanulói, hallgatói, illetve munkavállalói jogviszonnyal rendelkező külföldi állampolgár beiratkozhat, aki érvényes regisztrációs lappal rendelkezik és kitölti a beiratkozási nyilatkozatot.

1. A Beiratkozási nyilatkozat (a Regisztrációs lappal együtt) letölthető innen. Enrollment Stetement (with Registration Form) can be downloaded here.
A Beiratkozási nyilatkozathoz (és a Regisztrációs laphoz) kitöltési minta letölthető innen. Filling Pattern to Enrollment Statement (and to Registration Form) can be downloaded here.

A Beiratkozási nyilatkozat a Regisztrációs lappal együtt érvényes.

14 éven aluliak beiratkozásához a törvényes képviselő (szülő, nevelő) személyes jelenléte, 14-18 év közöttiek beiratkozásához a törvényes képviselő (szülő, nevelő) írásbeli hozzájárulása (vagy jelenléte) szükséges.  Consent of the Legal Representative can be downloaded here.

A beiratkozás a beiratkozástól számított 1 naptári évre szól. (Az egyetemmel tanulói, hallgatói jogviszonyban álló könyvtárhasználók beiratkozását az egyetemen folytatott tanulmányaik végéig, az egyetemmel munkavállalói jogviszonyban állók beiratkozását munkaviszonyuk végéig nem szükséges megújítani.)

A beiratkozás (illetve a beiratkozás hosszabbításának) dátumát és a megfizetett beiratkozási díj összegét a könyvtáros rávezeti a Beiratkozási nyilatkozatra és kézjegyével hitelesíti azt.

A Beiratkozási nyilatkozat aláírója tudomásul veszi, hogy a kölcsönzés (hosszabbítás, tartozások stb.) nyilvántartása számítógépen, a HunTéka integrált könyvtári rendszerben történik. Aktuális kölcsönzéseiről, hosszabbításairól, tartozásairól bizonylat nyomtatását kérheti a könyvtárostól.

A Könyvtárhasználati és szolgáltatási szabályzat kivonata (egyetemi hallgatók, gimnáziumi tanulók és törvényes képviselőik részére) letölthető innen.

2. Beiratkozási díj

a) A Magyar Táncművészeti Egyetemmel tanulói, hallgatói illetve munkavállalói jogviszonyban nem álló személyek részére a beiratkozás díja:

 • felnőtt ………………………………………………… 4.000 Ft/év
 • 18 év feletti diák
  és 70 év alatti nyugdíjas ……………… 2.500 Ft/év
 • 18 év alatti diák
  és 70 év fölötti nyugdíjas ……………. 1.500 Ft/év
 • könyvtári, levéltári, múzeumi
  és oktatásban dolgozó részére … ingyenes

b) A Magyar Táncművészeti Egyetem tanulói, hallgatói, oktatói és dolgozói részére: ingyenes

3. Olvasójegy

Beiratkozott olvasóink könyvtári tagságuk igazolására sorszámozott olvasójegyet kérhetnek. Az olvasójegy a beiratkozási időszak tartamára (ld. fent) érvényes. Az érvényességi idő a beiratkozás megújításával automatikusan meghosszabbodik.

Az olvasójegy névre szól és másra át nem ruházható.

Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében az olvasójegy elvesztését azonnal be kell jelenteni a könyvtárban. A bejelentés után az elveszett olvasójegy használatát a könyvtár letiltja.

Az elveszett olvasójegy pótlásáért 250 Ft pótdíjat kell fizetni.

Könyvtári térítési díjak

A könyvtári térítési díjak összesítve letölthetők innen.

Adatvédelem (GDPR)

A Vályi Rózsi Könyvtár, Levéltár és Tánctudományi Kutatóközpont egységes Adatkezelési tájékoztatója letölthető innen.

Online katalógusok és adatbázisok

Online e-könyv kínálatunk

E-könyveink címjegyzéke letölthető innen

Az EBSCOhost online felületén az eBook Collection (EBSCOhost) opciót bejelölve választhat az alábbi lehetőségek közül:
– Alapértelmezett böngészés
– Egyszerű keresés
– Összetett keresés

E-könyveink elérhetők az egyetem valamennyi informatikai hálózatából.

Az e-könyvek használatával kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszok elolvashatók itt.

Előfizetett, egyetemünkről elérhető HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ADATBÁZISOK

ELŐFIZETETT ADATBÁZISAINK

MEDICI.TV edu
(154 balett-, 289 operaelőadás, 1413 hangverseny, 1303 dokumentumfilm, 235 mesterkurzus anyaga – és a kínálat folyamatosan bővül.)
MTE-s belépőkártyával rendelkezők számára lehetőség van távoli elérésre is! (A megjelenő ablakba a belépőkártya utolsó 5 számjegyét beírva érhető el a szolgáltatás.)

ARCANUM Digitális Tudománytár (ADT)
Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely 47 témakörbe csoportosítva a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát. Itt találjuk pld. az egyik legszínvonalasabb táncszakmai folyóirat, a Tánctudományi Tanulmányok 1958 és 2003 között megjelent archív számait is. (A PDF oldalakból legfeljebb 50 tölthető le egy menetben.)
Egy időben legfeljebb 4 beiratkozott olvasó számára távoli hozzáférés ‘kölcsönözhető’ a könyvtárban (e-mailen, telefonon, vagy személyesen) – 1 hónapos időtartamra, amely legfeljebb két alkalommal 1-1 hónappal meghosszabbítható, amennyiben időközben másvalaki nem jelezte igényét a távoli hozzáférésre. (Az igények elbírálásánál előnyt élveznek egyetemünk kutatói és oktatói.)

Az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) Nemzeti Program keretében előfizetett, egyetemünkről elérhető HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ADATBÁZISOK

ARGUMENTUM Kiadó

BALASSI Kiadó
A 14 kötetes Magyar Művelődéstörténeti Lexikon és más művelődéstörténeti kiadványok. Irodalomtörténeti és irodalomelméleti, nyelvészeti és nyelvtörténeti, történettudományi, régészeti, művészettörténeti és művészetelméleti, szociológiai, pszichológiai, néprajzi, könyvtörténeti, zenetudományi, színháztörténeti és színházelméleti kiadványok és a teljes Bibliotheca Hungarica Antiqua sorozat, amely a régi magyar könyvek közül a legértékesebbeket, hozzáférhető példányban esetleg már nem is található kiadványokat tesz közzé.

EBSCO
– Teacher Reference Center (TRC)
– Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
– GreenFILE (GF)
– eBook Collection (EBSCOhost)
(A fenti linkről az adatbázisok külön-külön is megnyithatók, de akár az összesben is lehet keresni egyszerre. A linken minden adatbázisról részletes, angol nyelvű ismertető olvasható.)
E-könyveink címjegyzéke letölthető innen.

GONDOLAT Kiadó
A folyamatosan bővülő adatbázisban jelenleg 755 kiadvány érhető el. A kiadó 1990 óta megjelent köteteinek döntő részét lefedő – elsősorban a társadalomtudományok (közülük is kiemelten a történelem és a jogtudomány), irodalom- és nyelvtudomány, művelődéstörténet, vallás, kommunikáció és médiatudomány területéről való – kiadványok között számos olyan tánccal kapcsolatos, vagy azt is érintő munka van, amely az egyetemünkön folyó oktatás tananyaga, vagy annak kiegészítője.

L’HARMATTAN Digitális Adatbázis (HDA)
A L’Harmattan Kiadó Magyarországon megjelent kiadványai (full text) a humán tudományok, a művészet és az irodalom különféle területeiről: addiktológia, antropológia, filozófia, humánökológia, irodalom, jog, kommunikáció, közgazdaság, néprajz, pedagógia, politika, pszichológia, régészet, szociológia, magyar és világtörténelem, vallás, képzőművészet, színháztudomány, táncművészet, zenetudomány, filmművészet, urbanisztika, magyar és világirodalom, tényirodalom, gyermek és ifjúsági irodalom.
Számos tánccal kapcsolatos munka egyetemi (gimnáziumi) tananyag.

JSTOR Essential Collection (Arts & Sciences I-VIII.; Mathematics & Statistics)
( Több más tudományterület mellett elsősorban bölcsészet- és társadalomtudományi folyóiratcikkekhez biztosít túlnyomórészt teljes szövegű hozzáférést.)

KOSSUTH Kiadói Csoport – E-ZEUSZ Adatbázis
Több, mint 240 tudományos publikáció és közel 250 tudományos-ismeretterjesztő kiadvány, köztük a Britannica Hungarica Nagylexikon sorozat.

OSIRIS Kiadó
Tudományos, felsőoktatási és igényes ismeretterjesztő könyvek a magyar humán értelmiség, az egyetemi hallgatók és a művelt, érdeklődő olvasók számára. Évente átlag kétszáz új cím, amelyek nagy része eredeti magyar mű, kisebb része fordítás.

OXFORD Music Online
– Grove Music Online
– The Oxford Dictionary of Music
– The Oxford Companion to Music
(Az Oxford/Grove Music Online részletes ismertetése itt olvasható)

Ingyenesen elérhető KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK

NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) adatbázisok

Egyetemünk egészéről – mint NAVA-pontról – teljeskörűen elérhetők
a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) adatbázisai

Néhány szó a Nemzeti Audiovizuális Archívumról:
A 2006. január 1-je óta gyűjtött televízió-, ill. rádióműsorok találhatók a NAVA törzsgyűjteményében, valamint szabadon megtekinthető műsorok, régebbi MTV híradók (1988- ), filmes különgyűjtemények (100 magyar játékfilm, Mecenatúra Mozi, a Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei, Mediawave, Mindentudás Egyeteme) és tematikus válogatások is elérhetők az oldalon (I. világháború, Tolnay 100).

A NAVA nyitóoldala: nava.hu

A keresés legfontosabb kérdései itt.

A műsorok MP4-es formátumban (*.mp4) érhetők el és az Adobe cég FlashPlayere segítségével játszhatók le.

A NAVA Facebook oldala www.facebook.com/nava.hu

INTERNACIONÁLIS KÖZÖS katalógusok és adatbázisok

The European Library [Európa 48 nemzeti, és vezető tudományos könyvtárának – köztük az Országos Széchényi Könyvtárnak – a katalógusaihoz biztosít ingyenes online hozzáférést. A feltöltés, illetve a bővítés 2016. december 31-én lezárult. Addig több, mint 109 millió bibliográfiai rekord, továbbá digitalizált szövegek, térképek, fotók stb. kerültek a gyűjteménybe.]
Google Tudós  [Google Scholar. Tudományos cikkek, publikációk, illetve hivatkozások nagyszabású gyűjteménye. Számos dokumentum PDF-ben letölthető.]

MAGYARORSZÁGI KÖZÖS katalógusok és adatbázisok

Magyar Tudományos Művek Tára [MTMT] – Magyar Táncművészeti Egyetem [MTE]

Magyar Országos Közös Katalógus [MOKKA]
és Országos Dokumentum-ellátási Rendszer [ODR]
– közös keresőfelület

MOKKA – Régi Nyomtatványok [MOKKA-R]
Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartása [MKDNY]
Elektronikus Periodika Adatbázis Archívum [EPA]
Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa [HUMANUS]
Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa [MATARKA] benne: Tánc és Nevelés (2020- ), Táncművészet (1951- ), Táncművészeti Értesítő (1956, 1963-1976), Tánctudományi Közlemények (2009- ), Tánctudományi Tanulmányok (1958-2003)
Digitális Képarchívum [DKA]
EPA – HUMANUS – MATARKA közös kereső
MEK – EPA – DKA közös kereső
Múzeumi Könyvtárak Katalógusa
Egyházi Könyvtárak Közös Katalógusa és Információs Portálja [UNITAS]
SZIRÉN Központi Lelőhely Adatbázis [SZIKLA]
Elektronikus Információszolgáltatás [EISZ] Nemzeti Program – COMPASS [a Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete]

ORSZÁGOS ÉS BUDAPESTI katalógusok, adatbázisok

Országos Széchényi Könyvtár [OSZK]
– Központi Katalógus [NEKTÁR]

– Mozgókép kötelespéldány gyűjtemény
– Magyar Nemzeti Bibliográfia [MNB]
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet [OSZMI] adattárak, katalógusok
Színház- és Filmművészeti Egyetem [SZFE] Könyv-, Kotta- és Médiatár
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem [LFZE] Központi Könyvtár katalógusa
Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet [MTA BTK ZTI] katalógusai, adatbázisai
– Néptánc Tudástár
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár [FSZEK] Központi Katalógus [SÁMÁN]
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjtemény [OIK] katalógusai és adatbázisai
Hagyományok Háza adatbázisai és katalógusai
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem [MTSE] Könyvtár és Levéltár
Oktatási Hivatal [OH] Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum [OPKM] Pedagógiai Adatbázis [PAD]
Petőfi Irodalmi Múzeum [PIM] katalógusok, adatbázisok
Gyerekirodalmi adatbázis (OSZK Könyvtári Intézet – Magyar Olvasástársaság)
Magyar Képzőművészeti Egyetem [MKE] Könyvtár katalógusa
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem [MOME] Könyvtár könyvkatalógus
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem [MOME] Könyvtár folyóiratkatalógus
Magyar Nemzeti Digitális Archívum [MaNDA] keresője
Könyvtári információ, könyvtári katalógusok Magyarországon [HUNOPAC]

Pécsi Balett Archívum

 

Regionális katalógusok, adatbázisok

Egyebek

TÁMOP pályázat: Könyvtárfejlesztési projekt 2011

A táncművészet és a tudomány szolgálatában

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2011 februárjában indította el „A táncművészet és a tudomány szolgálatában. A Magyar Táncművészeti Főiskola könyvtári szolgáltatásainak fejlesztése” című, TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) 3.2.4-09/1/KMR-2010-0019azonosító számú könyvtárfejlesztési projektjét, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Határidő: 2011. december 31. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 23.182.996,- Ft.

A projekt célja a főiskola könyvtári szolgáltatásainak fejlesztése, a használók igényeinek figyelembe vételével kialakított új könyvtári terekben. Ennek keretében a főiskola Columbus utcai campusán belül új épületbe, a Kisházba (E épület) költözött a könyvtár, ahol olvasótermet, kutatásra, elmélyült munkára alkalmas kutatóhelyeket alakítottunk ki, és biztosítottuk az internethasználatot. A pályázat keretében, a táncművészeti terület speciális igényeinek és az országos lelőhely-nyilvántartás elveinek egyaránt megfelelő, az országos könyvtári projektekkel összehangolható nyilvántartást vezettünk be, ezáltal elektronikusan elérhetővé vált a könyvtár teljes katalógusa.

Interaktív könyvtári portált alakítottunk ki, amelyen egyes szolgáltatásaink napi 24 órán át az olvasók rendelkezésére állnak, és lehetőséget adnak a könyvtár nyilvános szolgáltatásainak hozzáféréséhez. A 2011 decemberében megnyílt könyvtár fejlesztésével a szakemberek, oktatók, kutatók, gimnáziumi tanulóink és főiskolai hallgatóink, valamint – interaktív könyvtári portálunk révén – az érdeklődők széles köre számára szándékaink szerint elérjük, hogy az hatékonyabban szolgálja a táncművész- és táncpedagógus-képzést, a minőségi oktatást, az egész életen át tartó tanulást.

Dr. Bolvári-Takács Gábor
2011. november

Hasznos linkek

Kérdezze a könyvtárost! – az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatása

Magyarország.hu (Kormányzati Portál)

LEVÉLTÁRI ÉS EGYÉB RÖVIDÍTÉSEK

Gyűjtemény

Előfizetett folyóiratok a könyvtárban

I. BELFÖLDI KIADVÁNYOK

1. AZ EGYETEM KIADÁSÁBAN MEGJELENŐ FOLYÓIRATOK
TÁNCMŰVÉSZET
TÁNCTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK
TÁNCTUDOMÁNYI TANULMÁNYOK
TÁNC ÉS NEVELÉS / DANCE AND EDUCATION

2. TÁNCCAL, SZÍNHÁZZAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI FOLYÓIRATOK
ELLENFÉNY
FOLKMAGAZIN
SZÍNHÁZ [A legfrissebb számnak csak a tartalomjegyzéke, a régebbieknek teljes tartalma olvasható az online kiadásban, ugyanakkor van, ami csak az online kiadásban jelenik meg.]

3. EGYÉB FOLYÓIRATOK
MAGYAR KRÓNIKA [Az online felületen csak néhány régi számból látható rövid szemelvény.]

II. KÜLFÖLDI KIADVÁNYOK (TÁNCCAL KAPCSOLATOS FOLYÓIRATOK)
DANCE EUROPE (UK) [Ingyenesen csak néhány szám tartalomjegyzéke, viszont sok aktualitás is olvasható az interneten.]

További online folyóiratok elérhetők az E-források > Online folyóiratok menüpontból.

Repertóriumok, bibliográfiák

A Magyar Táncművészeti Egyetem jogelődje, a Magyar Táncművészeti Főiskola kutatási programja keretében, dr. (Tóvay) Nagy Pétergondozásában készült repertóriumok:

A Magyar Táncművészeti Egyetem jogelődje, a Magyar Táncművészeti Főiskola kutatási programja keretében, Fuchs Lívia, dr. Macher Szilárd és dr. (Tóvay) Nagy Péter gondozásában, illetve szerkesztésében készült bibliográfiák:

Levéltári fond- és állagjegyzék

A Magyar Táncművészeti Egyetem Szaklevéltárának fond- és állagjegyzéke itt megtekinthető.

Szakdolgozatok címjegyzéke

A Magyar Táncművészeti Egyetemen, illetve jogelődjein (Magyar Táncművészeti Főiskola, Állami Balett Intézet) készült szakdolgozatok jegyzéke letölthető innen:
Szakdolgozatok ÁBI összes (1954-1985) (Excel)
Szakdolgozatok MTF összes (1986-2016) (Excel)
Szakdolgozatok MTE összes (2017-2021) (Excel)

Minden szakdolgozat megtalálható könyvtárunk KATALÓGUSÁBAN. (A ‘Dokumentumtípus’ sorában a jobb oldali nyíllal legördülő menüből válasszuk a ‘speciális dokumentum’ opciót!)

A szakdolgozatok kizárólag helyben olvashatók a könyvtárban.

E-források

Ingyenesen elérhető ONLINE FOLYÓIRATOK

KIZÁRÓLAG INTERNETEN elérhető oldalak

1. TÁNCCAL, SZÍNHÁZZAL, ZENÉVEL KAPCSOLATOS PORTÁLOK
Dancing Times (UK) [2022. őszén a kiadó beszüntette a nyomtatott változat megjelentetését. Ingyenesen csak néhány szám tartalomjegyzéke, viszont sok aktualitás olvasható az interneten.]
tánckritika.hu [Kritika – Interjú – Jegyzet – Esszé – Gonzó]
Táncélet.hu – A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja
TáncHírek.info [Elsősorban a versenytánc és a táncsport magazinja.]
fidelio – tánc [A FIDELIO programmagazin tánccal foglalkozó internetes oldala.]
fidelio – zenés színház [A FIDELIO programmagazin zenés színházzal foglalkozó internetes oldala.]
Papageno – tánc [A PAPAGENO programmagazin tánccal foglalkozó oldala.]
Színház.hu – Magyar Színházi Portál
Színház online – tánc [A Színház online portál tánccal foglalkozó oldala.]
Muzsika online [1958-2018 között nyomtatásban jelent meg. Ezek a számok olvashatók az Arcanum Digitális Tudománytárban]
Parlando – Zenepedagógiai folyóirat

2. PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI FOLYÓIRATOK ONLINE
Magyar Pedagógia – a Magyar Tudományos Akadémia [MTA] Pedagógiai Bizottságának folyóirata [A cikkek teljes szövege olvasható.]
Neveléstudomány – Oktatás / Kutatás / Innováció – az Eötvös Loránd Tudományegyetem [ELTE] Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének online folyóirata [Minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
iskolakultúra – a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar folyóirata [Minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
Új Köznevelés – az oktatási kormányzat hivatalos lapja [Minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
Új Pedagógiai Szemle (Archívum 1994-1996, 2001-2019) – az Eszterházy Károly Egyetem [EKE] Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet [OFI] folyóirata, szakmai közreműködő a Magyar Pedagógiai Társaság [A jelzett időszak minden lapszáma teljes szöveggel olvasható.]
Új Pedagógiai Szemle – a Miskolci Egyetem folyóirata, szakmai közreműködő: Magyar Pedagógiai Társaság [A 62. évfolyamtól (2015) a legfrissebbig minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
Könyv és Nevelés – az Eszterházy Károly Egyetem [EKE] Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet [OFI] Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeok [OPKM] folyóirata [Minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
Educatio (Archívum 1992-2016) [Minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
Educatio – Interdiszciplináris áttekintés az oktatás társadalmi vonatkozásainak témakörében [A 26. évfolyamtól (2017) a legfrissebbig minden lapszám teljes szöveggel olvasható.]
modern iskola – Oktatási szakportál naprakész ötletekkel, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. [KELLO] online folyóirata
Alkalmazott Pszichológia – Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar [PPK] Pszichológiai Intézet online folyóirata, megjelenik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem [BME], az Eötvös Loránd Tudományegyetem [ELTE] és a Debreceni Egyetem [DE] együttműködésének keretében, a Magyar Tudományos Akadémia [MTA] támogatásával [A 2008-tól megjelent lapszámok teljes szöveggel olvashatók online.]

3. VIZUÁLIS ÉS ÖSSZMŰVÉSZETI ONLINE FOLYÓIRATOK
Filmvilág – filmművészeti folyóirat online [Minden cikk PDF-ben olvasható, letölthető.]
Médiakutató – negyedévente megjelenő médiatudományi folyóirat online [Minden cikk PDF-ben olvasható, letölthető.]
Apertúra – Film / Vizualitás / Elmélet – negyedéves online folyóirat [A cikkek teljes szöveggel és képekkel nyílnak meg.]
Filmszem – Filmelméleti, filmtörténeti online folyóirat a Facebbook-on [A korábbi számok teljes szöveggel olvashatók az Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA) Arcívumban.]
Magyar FilmAdatbázis – Magyarország legnagyobb és legmodernebb filmes adatbázisa, óránként frissített tartalommal, tévé-, VOD- és moziajánlóval
Mozinet – Online kortárs mozgóképmagazin. 1998-2015 között online magazinként, illetve 2004-2011 között a Mozinet Magazin honlapjaként üzemelt. 2015 decemberében megszűnt [A 2012. január és 2015. február között publikált cikkek teljes szöveggel és képpel nyílnak meg.]
Kortárs – Irodalom / Film / Színház / Zene / Képzőművészet [A cikkek teljes szöveggel és képpel nyílnak meg.]

4. MŰSOROLDALAK, PROGRAMMAGAZINOK
Port.hu – TV, mozi, színház, kiállítás, zene stb. stb.
Awilime – szabadidő magazin  (TV műsor, film stb.) és webáruház (könyv/DVD/blu-ray/játék)

A Magyar Táncművészeti Egyetem által nem járatott, de
OLVASÁSRA AJÁNLOTT FOLYÓIRATOK
online változata

1. TÁNCCAL, SZÍNHÁZZAL, ZENÉVEL KAPCSOLATOS FOLYÓIRATOK
Dance Magazine (USA) [Interneten a cikkek teljes terjedelemben olvashatók, de kevesebb a képmelléklet – viszont több az aktualitás és kevesebb a reklám.]
tanz (Deutschland) [2005-től mutatja a TANZ folyóirat és jogelődje, a BALETTANZ számainak címlapját és tartalomjegyzékét, valamit ízelítőt ad a cikkek szövegéből.]
Opernwelt (Deutschland) [2005-től mutatja az OPERNWELT folyóirat számainak címlapját és tartalomjegyzékét, valamit ízelítőt ad a cikkek szövegéből.]
Színpad – a Magyar SzínházTechnikai Szövetség hivatalos lapja [A legfrissebb szám kivételével teljes szöveggel olvasható.]
Gramofon – Klasszikus zene / Jazz / Népzene / Világzene [A negyedévente megjelenő folyóirat lapszámai – a legfrissebbek kivételével – teljes szöveggel és képanyaggal olvashatók, letölthetők.]

2. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI FOLYÓIRATOK
Új Művészet [A nyomtatott számok nagy késéssel ugyan, de teljes egészben olvashatók, letölthetők.]
Magyar Művészet [A legutolsó lapszám kivételével a cikkek letölthetők, olvashatók.]
Filmvilág – filmművészeti folyóirat online [Minden cikk PDF-ben olvasható, letölthető.]
Médiakutató – negyedévente megjelenő médiatudományi folyóirat online [Minden cikk PDF-ben olvasható, letölthető.]

3. IRODALMI, KULTURÁLIS-KÖZÉLETI FOLYÓIRATOK
Élet és Irodalom [Az online és a nyomtatott lap elérése is előfizetéshez kötött. Regisztrációt követően a nyomtatott változat, valamint a korábbi lapszámok is olvashatók online, illetve PDF-ben letölthetők. Egy-egy cikk – rövid reklámvideó megnézése után – regisztráció nélkül is olvasható.]
Mozgó Világ [Az online kiadás lapszámai 2017. májustól teljes szöveggel olvashatók a portálon. A korábbi számok az 1971. évi indulástól a tavalyi évig olvashatók az az Arcanum Digitális Tudástárban. ]
Könyvhét [Az online kiadás eltér a nyomtatott verziótól, de mindkettő elérhető a honlapról. A korábbi évek nyomtatott kiadásának lapszámai teljes szöveggel és képekkel PDF-ben letölthetők.]

4. TÁRSADALOM- ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI FOLYÓIRATOK
Rubicon [Az online és a nyomtatott lap elérése is előfizetéshez kötött. Online előfizetéssel a nyomtatott változat, valamint a teljes laparchívum is olvasható az Interneten. Az online változat cikkei reklámok közbeiktatásával előfizetés nélkül is olvashatók.]
National Geographic [Az online verzió eltér a nyomtatott kiadástól, de hosszabb-rövidebb ízelítőket ad az éppen aktuális szám tartalmából.]

5. PROGRAMMAGAZINOK
Fidelio – Klasszikus, színház, zenés színház, tánc, jazz/world, vizuál, könyv stb.
Papageno – Zene, színház, tánc, folk, kiállítás, könyv, film stb. / Blogok

6. NAPI- ÉS HETILAPOK, MAGAZINOK NYOMTATÁSBAN VAGY ONLINE;
HÍRPORTÁLOK, MENETRENDEK ÉS SOK MINDEN MÁS –
TÉMAKÖRÖK SZERINT
Újság.lap.hu [Gyűjtőoldal rengeteg hivatkozással (likkel), a Startlap.hu gondozásában.]

Figyelem!
A egyetem könyvtárába járó folyóiratok online változata egy kattintással elérhető a Gyűjtemény főmenü Előfizetett folyóiratok menüpontjaiból.

DIGITÁLIS KÖNYVTÁRAK itthon és a nagyvilágban

Az Országgyűlési Könyvtár által fenntartott Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy virtuális gyűjteményein keresztül online hozzáférhetővé tegye a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető kultúrkincseket, történeti dokumentumokat:
HUNGARICANA Közgyűjteményi Portál adatbázisainak közös keresője
– Könyv- és Dokumentumtár
– Levéltár (benne: A Magyar Táncművészeti Egyetem jegyzőkönyvei, 1953-1963)
– Térképek és Építészeti Tervek
– Budapest Időgép
– Képcsarnok
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont [BTK] Zenetudományi Intézet [ZTI] Népzenei Gyűjtemény (hangarchívum)

VILÁGKÖNYVTÁR [Könyvtári és könyves portálok, tudományos keresők, elektronikus könyvtárak és digitális dokumentumtárak, repozitórium- és intézményi publikációtárak, szövegtárak és könyvmegosztók, szótár- és fordítóoldalak, tankönyv-, tanjegyzet- és egyéb tanulási segédlet gyűjtemények, online könyvesboltok és könyv-antikváriumok, hangoskönyvtárak, könyves közösségi oldalak linkgyűjteménye]
Magyar Elektronikus Könyvtár [MEK] > > > > > > > > > > a MEK ismertetése
A magyar sajtó lelőhelyjegyzéke 1850-1952 – A Magyarországon magyar és idegen nyelven megjelent, valamint a külföldi hungarica hírlapok és folyóiratok lelőhelyjegyzéke a magyar és külföldi könyvtárakban.
Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtár [OSZKDK]
Arcanum Kézikönyvtár [Bibliatéka, lexikonok, helységnévtárak, verstár, Nyugat és más fontos alapművek]
Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémia [DIA]
Oktatási Hivatal [OH] Digitális Tankönyvtár [DTK] – A több, mint 13500 letölthető könyvből, illetve folyóiratból álló, dinamikusan bővülő és megújuló gyűjtemény célja, hogy hiánypótló és színvonalas szakkönyvek, tankönyvek, jegyzetek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulmányait, tudományos munkáját.
REAL-J – A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának repozitóriuma saját állományának digitalizált folyóirataiból. Többségük tudományos,  de találhatók a gyűjteményben népszerűsítő, nem tudományos jellegű periodikumok is.
Europeana Collections – Hozzáférési lehetőséget biztosít digitalizált irodalmi, művészeti, tudományos, politikai, történelmi, építészeti, zenei, illetve vizuális kultúrával kapcsolatos művekhez. Több millió könyvet, képet, térképet, festményt, zeneművet, filmet tartalmaz, amit folyamatosan bővítenek.
World Digital Library [WDL] – Közel 20 ezer kötetes világkönyvtár az UNESCO kezdeményezésére, a washingtoni Library of Congress gondozásában.
Project Gutenberg – Folyamatosan bővülő internetes könyvtár, amely olyan digitalizált irodalmi művekhez biztosít online hozzáférést, amelyek nem esnek a szerzői jog korlátozása alá. (Az ingyenesen olvasható, illetve letölthető, főleg idegen nyelvű alkotások száma már meghaladta a 60 ezret.)

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma [MTDA]

Fortrepan– Szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum 170 ezernél is több böngészhető és letölthető képpel.
Digitális Képarchívum [DKA] – Több mint 120 ezer képdokumentum az Országos Széchényi Könyvtár [OSZK] gyűjtéséből és gondozásában.
Magyar Digitális Képkönyvtár [MDK]
Képzőművészet Magyarországon [KM] a kezdetektől a XX. század közepéig
WEB Gallery of Art [WGA] – Az európai képzőművészet 1996 óta folyamatosan bővülő virtuális múzeuma és kereshető online adatbázisa.

INTERNET ARCHIVE – 1996 óta folyamatosan bővülő, szabad hozzáférésű online digitális archívum. A főként angol nyelvű gyűjteményben már több, mint 36 millió könyv és egyéb szöveges dokumentum, 2,3 millió e-könyv, 14,8 millió hangfelvétel (köztük 250,000 élő hangverseny), 8,8 millió videó, 4,4 million kép és 920,000 letölthető program érhető el ingyenesen. Regiszrált felhasználók maguk is tölthetnek föl digitális tartalmakat.
– Az Internet Archíve portálról érhető el pl. a Solomon R. Guggenheim Museum képzőművészeti könyvgyűjteménye

DIGITÁLIS KÖNYVTÁRUNK (PDF)

A TANULÓK KÉPESSÉG-KIBONTAKOZTATÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN (EFOP 2016-2020)
BARBARICS ZSÓFIA – SZABÓ ESZTER – SZENT-IVÁNY KINGA – SZIGETI OKTÁVIA: Moderntánc. Módszertani ismertetés tematikus tervekkel az alapfokú művészeti iskolák számára (MTE, 2020)
BARNA MÓNIKA – BOMBICZ BARBARA – SZITT MELINDA: Klasszikus balett. Módszertani ismertetés tematikus tervekkel az alapfokú művészeti iskolák számára  (MTE, 2020)
BETTENBUK KRISZTINA: Játék és néptánc, tanulási zavarokkal küzdő tanulóknak. Tanítási, módszertani segédlet 1-2. osztályosok részére  (MTE, 2019)
DEMARCSEK ZSUZSA – KOVÁCS HENRIK – LÉVAI PÉTER – SZILÁGYI ZSOLT: Néptánc. Módszertani ismertetés tematikus tervekkel az alapfokú művészeti iskolák számára (MTE, 2020)
F. MOLNÁR MÁRTA: A koncentrációs készség fejlesztése és az egészséggel összefüggő életminőség javítása a táncoktatás által. A klasszikus balett mint az európai jóga (MTE 2019)
– HÁJAS KATALIN – CZENE-BÁNHIDI PETRA: Társastánc. Módszertani ismertetés tematikus tervekkel az alapfokú művészeti iskolák számára (MTE, 2020)
– KÁRPÁTI BERNADETT – KÉZÉR GABRIELLA – VIRÁGHNÉ VAJDA GYÖNGYVÉR: Divattánc. Módszertani ismertetés tematikus tervekkel az alapfokú művészeti iskolák számára (MTE, 2020)
SZITT MELINDA: Képességfejlesztő eszközök használata a különböző tánctechnikák tanításában (MTE, 2019)

TEHETSÉGGONDOZÁS
A tehetség kézikönyve / főszerkesztő: Győryné Csomó Ildikó, Kollár-Farsang Kitti (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, cop.2019) benne: DEMARCSEK ZSUZSA: 2.6.11. A táncos tehetség felismerése és fejlesztése és link a digitális kiadáshoz

OKTATÁS-INFORMATIKA
– DRINGÓ-HORVÁTH IDA – M. PINTÉR TIBOR – PAPP-DANKA ADRIENN etc.: Az oktatásinformatika módszertana a felsőoktatásban (Károli G. Ref. Egyetem IKT Kutatóközpontja, 2020)
BERECZKI ENIKŐ ORSOLYA – HORVÁTH LÁSZLÓ – KÁLMÁN ORSOLYA etc.: Távolléti oktatást támogató módszertani segédanyag az ELTE PPK oktatói számára (ELTE PPK, 2020. március 16.)
OLLÉ JÁNOS – PAPP-DANKA ADRIENN – LANSZKI ANITA etc.: Interaktív oktatásinformatika
/ szerkesztette Lévai Dóra, Papp-Danka Adrienn (Eszterházy Károly Főiskola, 2015)
PAPP-DANKA ADRIENN: Korszerű környezet, korszerű eszköztár. Oktatástechnika és média (Oktatás-Informatika, 2013/3)

KUTATÁSMÓDSZERTAN
Bevezetés a tánccal kapcsolatos kutatások módszertanába / szerkesztette Lanszki Anita (MTE, 2020)
KÖRTVÉLYESI ZSOLT: Bevezetés a tudományos szöveg írásába – szakdolgozatírók kézikönyve (ELTE Eötvös K., cop.2018)

TÁNCTUDOMÁNY
BÓLYA ANNA MÁRIA: Interdiszciplináris kitekintések a táncról (MTE, 2018)

TÁNCTÖRTÉNET
MAJOR RITA – GARA MÁRK: Az európai színpadi tánc története. Az előzményektől a 19. század végéig (MTF, 2014)

TÁNCMÓDSZERTAN
Tánc és módszer táncmódszertani kutatások / szerkesztette Bólya Anna Mária, Windhager Ákos (MMA MMKI, 2021)

NÉPTÁNC, NÉPI GYERMEKJÁTÉK
– ÁBRAHÁM NÓRA: A 20. századi néptáncművészet táncantropológus szemmel. Zórándi Mária „A bartóki út. Pályaképek a színpadi táncművészet 20. századi történetéből” című könyve alapján (Kultúra és Közösség 2020. IV. p.89-99)
BÓLYA ANNA MÁRIA: Tánc a macedón szakrális hagyományban doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (Debreceni Egyetem BTK, 2015)
– DÓKA KRISZTINA: A magyar táncfolklór átalakulása (1896-1945) – doktori disszertáció (ELTE BTK, 2011)
JAKABNÉ ZÓRÁNDI MÁRIA: A “Magyar Iskola” – doktori disszertáció (Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2009)
– KAVECSÁNSZKY MÁTÉ: A hagyományos táncműveltség antropológiája (Részlet kitekintéssel a “Tánc és közösség” című kötetből, Kultúra és Közösség 2020. IV. p.79-87)
– KOVÁCS HENRIK: Néptánc, társadalmi szerep, változás. A néptánc funkciójának vizsgálata a XX-XXI. század hagyományos és revival közegében
doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (Debreceni Egyetem, 2019)
– KŐVÁGÓ ZSUZSA – KŐVÁGÓ SAROLTA: A magyar amatőr néptáncmozgalom története a kezdetektől 1948-ig (MTF, 2016)
Martin György emlékezete. Visszaemlékezések és tanulmányok születésének hatvanadik évfordulójára / összeállította és szerkesztette: Felföldi László; közreadja az MTA Zenetudományi Intézete (Magyar Művelődési Intézet, 1993)
Mezőföldi ugrósok – táncelemzések / szerkesztette: Fügedi János, Kovács Henrik (Az európai régi táncréteg – Ugrós monográfiák, L’Harmattan, 2014)
– MIKULICS ÁDÁM: „Az eredeti tánc ösztönzött arra, hogy magam is formáljam a táncnyelvet”. Adalékok a magyar színpadi néptáncművészet egy lehetséges útvonalának kibontakozásához – interjú Timár Sándorral
– NÉMETH LILI: A szatmárököritói “fergeteges” keletkezése (Táncművészeti Értesítő 1975/3.)
– ÓNODI BÉLA: Molnár István, a magyar néptáncművészet egyik iskolateremtője – doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2017)
PESOVÁR FERENC: Táncmesterek a szatmári falvakban (Tánctudományi Tanulmányok 1959-60 p.309-332)
– VERA PROCA-CIORTEA: Az erdélyi forgatós táncok hagyományos és új formái
RATKÓ LUJZA: Női szerepek a magyar néptánchagyományban (2001)
SZILVAY GERGELY: Hungarian folk dance movement. Nationalism or opportunity for reconciliation between nations? (22nd Annual World Convention of the Association for the Study of Nationalities, New York, 2017)
TAMÁSINÉ DSUPIN BORBÁLA: A népi játékok és a mozgás relációja és funkciója a 3-7 éves gyermekek személyiségfejlődésében – doktori disszertáció [magyar  és részben angol nyelven] (Jyväskylä, 2010) és szinopszisa magyarul
– MARY N. TAYLOR: Does folk dancing make Hungarians? Táncház, folk dance as mother tongue, and folk national cultivation (Hunter College, City University of New York)
VARGA SÁNDOR: Végvár tánckultúrája a változó időben 2. javított kiadás (MTA BTK Zenetudományi Intézet – Szegedi Tudományegyetem BTK Kulturális Antropológiai Tanszék, 2018)

EGÉSZSÉGTAN, ORVOSLÁS
– MÁDY FERENC: A növekedés során jelentkező csontosodási zavarok (osteochondrosisok) I-II.

TRAINING (Franklin Method etc.)
– ERIC FRANKLIN: Conditioning for Dance – training for peak performance for all dance forms (Human Kinetics, 2004)

KOREOGRÁFIA
– MAÁCZ LÁSZLÓ: Shakespeare a táncszínpadon I. Irodalom és koreográfia  (Tánctudományi Tanulmányok 1992 p.17-52)

MOZGÁSMŰVÉSZET, GIMNASZTIKA
– KÉZÉR GABRIELLA: Berczik Sára életpályája (Theatron 16.évf. 2.sz. p.47-59, 2022)

KLASSZIKUS BALETT
MACHER SZILÁRD: A balett formanyelvének változásai a XX-XXI. században. Szintézisteremtés a színpadon és a balettoktatásban – doktori disszertáció, és tézisei magyarul and in English (Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2015)
HORVÁTH KÁROLYNÉ: A klasszikus balett francia nyelvű szakmai szókincse – szószedet az Állami Balett Intézet növendékei számára (ÁBI, 1980)
NÜBL TAMARA: A klasszikus balett francia nyelvű szakkifejezései betűrendben, kiejtéssel és értelmezéssel
NÜBL TAMARA: A francia szakkifejezések szó szerinti fordítása (UHRIK DÓRA: Klasszikus balett képeskönyv ELTE Eötvös K., 2004 )

PEDAGÓGIA, PSZICHOLÓGIA
BREDÁCS ALICE: A pozitív pedagógia fejlesztési területei – a pszichológiai immunkompetencia és a rezilicencia fogalmainak tükrében – tanulmány (Pécsi Tudományegyetem, 2018)
BREDÁCS ALICE: A pozitív pszichológia pedagógiai és művészetpededagógiai aspektusai és a szemléletváltás igénye a közoktatásban – tanulmány (Pécsi Tudományegyetem, 2017)
BURIÁN MIKLÓS: Dilemmák a tudásról, a tanulásról, a szimpátia és antipátia kapcsolatának miértjeiről
– KISS VIRÁG: A művészet mint nevelés, a nevelés mint művészet (Neveléstudomány 2014/1.)
N. KOLLÁR KATALIN, SZABÓ ÉVA: Pszichológia pedagógusoknak – tankönyv (2004)
LANSZKI ANITA: A digitális történetmesélés mint tanulásszervezési eljárás tanulástámogató és kompetenciafejlesztő hatása az oktatási folyamatban – doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (Eszterházy Károly Egyetem, 2018)
MEZEI KATALIN: A spirituális intelligencia szerepe a művészeti nevelésben – szakdolgozat (Debreceni Egyetem, 2017)
– NÉMETH ANDRÁS: Emberi idővilágok. Pedagógiai megközelítések (2010, jav.2014)
PAPP-DANKA ADRIENN: Az online tanulási környezettel támogatott oktatási formák tanulásmódszertanának vizsgálata – doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (ELTE BTK, 2013) 
Színházi nevelési és színházpedagógiai kézikönyv / szerk. Cziboly Ádám (InSite Drama, 2017)
TASNÁDI ÁGNES: A pszichés fejlődés zavaraival küzdők nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet)

FILOZÓFIA, MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET
– PLATÓN: Az állam (fordította Jánosy István)
– PLATÓN: Kritiasz (fordította Kövendi Dénes)
– PLATÓN: Lakoma (fordította Jánosy István)
– PLATÓN: Szókratész halála (Phaidón, LXIII-LXVII.)
PLATÓN: Timaiosz (VI–XLIV. 29e–92c, fordította Kövendi Dénes)

IRODALOM
– KEREKES PÁL, KISZL PÉTER: Magyar irodalom @ világhálón
(Eötvös Loránd Tudományegyetem, 2018)

SZÍNHÁZ, SZÍNPAD, ELŐADÁS
– BORSA MIKLÓS: Színpadi előadások műszaki alapjai – főiskolai tananyag (MTF, 2008)
GARA MÁRK: A zenés színpad bűvöletében. Oláh Gusztáv életműve doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2021)
– KOÓSZ ISTVÁN: A japán színház Magyarországon – bibliográfia (Budapest, 2019)
– LŐRINC KATALIN: A test szövege – doktori disszertáció és tézisei magyarul and in English (Színház és Filmművészeti Egyetem, 2014)
SIRATÓ ILDIKÓ: Összehasonlító színháztörténeti modell a XVIII-XX. századi Európa nemzeti színház központú színházstruktúráinak vizsgálatára doktori disszertáció (Szegedi Tudományegyetem, 2005)

FILM, MÉDIA
Mozgóképkultúra és médiaismeret szöveggyűjtemény

ZENE és RITMUS
– FORRAI JUDIT: Az élet, az erotika és a ritmus, avagy A szerelem zenéje (Kaleidoscope 2016/6)
– KOVÁCS ILONA: A zeneoktatás módszertana az Állami Balett Intézetben 1958 és 1970 között
– SZIRÁNYI BORBÁLA: Kreatív énekes-játékok ritmikus mozgással /Aktív zenetanulás énekléssel és mozgással 1. modell/
– tanári kézikönyv (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, cop.2021)

MINDEN MÁS
Tudomány határok nélkül. Magyar kutatóhelyek a Kárpát-medencében (MTA Könyvtár és Információs Központ, 2020)

Legfrissebb híreink

Egyetem

Ne hagyd ki: Nyílt nap a Magyar Táncművészeti Egyetemen!

A nagysikerű, „teltházas” Táncválasztót követően újra várjuk a gyerekeket a Magyar Táncművészeti Egyetem csodálatos Campusán,…
Egyetem

Roadmovie hallgatóink egri útjáról

Idén tizenkettedik alkalommal szervezték meg az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, szeptember 27-e és október 1-je között.…
Egyetem

Interjú Schumicky Endrével a szeptemberi workshopról

Schumicky Endre, a Göteborg Operan tagja tartott kéthetes workshopot a Magyar Táncművészeti Egyetemen szeptemberben. Az…