Vidéki Tehetségcentrumok

A felvételi időpontjai:

Online Jelentkezési lap (A rendszer a jelentkezésről visszaigazolást nem küld.)

A Magyar Táncművészeti Egyetem Előkészítő Balett Stúdiója 2019 szeptemberétől új oktatási programmal kezdte meg működését.

A képzés fő célja az egyetem felsőfokú előkészítő szakmai képzésének I. évfolyamára történő felkészítés, a művészetre való érzékenyítés, az egészséges életmódra és mozgásra nevelés, valamint utánpótlás biztosítása a magyar táncművészet számára.

A vidékre kihelyezett Tehetségcentrumok kialakításának elsődleges célja a tehetségek felfedezése, gondozása, a szülők bevonása annak érdekében, hogy a valóban tehetséges gyerekek megkezdhessék tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A kihelyezett képzés oktatási programjai és óraszámai megegyezik az Egyetemen működő Előkészítő Balett Stúdió tanmenetéhez. A képzésben való részvétel -mely az általános iskola alsó tagozatos tanulóinak biztosított- felvételihez kötött, mellyel már előzetesen kiszűrhetők olyan adottságbeli problémák, melyek megakadályozzák a magasabb fokú klasszikus balett tanulmányokat. Természetesen a gyerekek mozgásfejlődése eltérő, ezért a pedagógus véleménye alapján a további évfolyamokba is lehet csatlakozni a tehetségesnek ítélt gyerekeknek. A programban való részvétel emeli az oktatók és az iskola rangját is, valamint közelebb hozza a gyerekeket és a szülőket a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó magas színvonalú képzéshez.

A tehetségcentrumok eddig négy helyszínen valósultak meg. Szegeden, Varga József vezetésével, Oroszlányban, Csáky Mária vezetésével, Egerben Mirkóczki Zita vezetésével, illetve Székesfehérváron Kuthy Mercedes és Nagy-Kuthy Zoltán, vezetésével. A Vidéki Tehetségcentrumban dolgozó balettmestereink eddigi munkájuk során számos tehetséges növendékkel gazdagították iskolánkat és a magyar táncéletet. További tervezett vidéki képzéseink:  Szekszárd, Valkainé Daczó Eszter vezetésével, Miskolc, Kocsis Andrea vezetésével, Dunaharaszti, Hommer Csaba vezetésével, illetve Gyöngyös, Pintér Lotti vezetésével.

A képzést felügyelő egyetemi vezető:

Dr. Macher Szilárd

egyetemi tanár, balettmester, az MTE Oktatási rektorhelyettese.
A képzés szakmai vezetője:

Szitt Melinda

balettmester, egyetemi mesteroktató, MTE Klasszikus Balett Tanszék:

Email: szitt.melinda@mte.eu
Telefonszám: +36 30 532 84 51

Az EBS stúdió elérhetősége:

Email: ebs@mte.eu

Oktatási programunk:

Általános iskola 1-2. osztály: 

  • Képességfejlesztés
  • Klasszikus balett alapgyakorlatokat előkészítő gimnasztika

 

Általános iskola 3-4. osztály, előkészítő csoport:

  • Képességfejlesztés
  • Klasszikus balett alapjainak elsajátítása az egyetem által kidolgozott tanmenet alapján
  • Felkészítés az egyetem klasszikus balett tagozatára.

 

A gyerekek teljesítményét szövegesen értékeljük szakmai szempontok alapján. Az egész éves tananyagról szerzett tudásukat év közben szülői bemutató órákon, félévenkénti balettvizsgákon, év végén pedig az egyetem Ifj. Nagy Zoltán Színháztermében fellépés keretében mutatják be, csatlakozva az egyetemen működő Előkészítő Balett Stúdió csoportjaihoz.

Jelentkezési lap: