Skip to main content
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

ZÁRTKÖRŰ ELŐADÁS – Néptánc vizsgakoncert – házi bemutató : 2023. 05. 26. 16:00

2023. 05. 26., 16:00 - 18:40

Helyszín: Magyar Táncművészeti Egyetem, Ifj. Nagy Zoltán Színházterem

A Néptánc tagozat ezzel a kétrészes műsorral köszön el az iskolai tanulmányaitól és lép be a hivatásos táncművész létbe június 2-án, a Nemzeti Táncszínházban. A nézők ezen előadás előzetes bemutatóját tekinthetik meg az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben.

Az első felvonásban Novák Ferenc „Tata” által megalkotott Évszázadok táncai című műsor és Pesovár Ernő: A magyar tánctörténet évszázadai c. könyv nyomán készült, amely a középkori körtáncoktól kezdve a barokk forgóstáncokon át a reformkor verbunk-csárdás kettőséig tartó nagyívű repertoárt mutat be. Történelmi korokon áthaladva, a Kárpát- medencében fellelhető tánctípusokból, a legkarakteresebb példák kerülnek a színpadra.  A felvillanó képsorok alatt hallható szöveget a Novák Ferenc előadásában elhangzottak alapján írta, tömörítette Novák Péter, amit László Zsolt tolmácsol.   Mind ezek következtében a hallgatók nem csak „táncgépként” léteznek, hanem mozdulataikat a valós tudás hozza elő. A sok gyakorlás, kutatás, a tudásszomj meghozta a várt eredményt, kiválóan megjelenítik a különböző korszakok tánctípusait. Úgy, mint körtáncok, fegyvertáncok, ugrósok, legényesek, forgós-, forgatós táncok, magyar szóló, verbunk és csárdás.

A koreográfiákat a tagozaton tanító mesterek készítették: Appelshoffer János, Hortobágyi Gyöngyvér, dr. Ónodi Béla, Rémi Tünde, Végső Miklós és Foltin Jolán.

A műsort szerkesztette. Appelshoffer János és Rémi Tünde

A Néptánc tagozat hallgatói és mesterei ezzel a műsorral szeretnének tisztelegni Novák Ferenc egy egész életen át tartó munkássága előtt.

A második felvonásban megmutathatják a lelendő táncművészek milyen más műfajban szereztek még jártasságot az iskola falai között. Így a modern tánc összeállítás mellett, amelyet a hallgatókra Topolánszky Tamás és Kelemen Dorottya készített, a hivatásos együttesek repertoárján létező koreográfiák, táncszínházi darabok kerülnek a színpadra. Az első részben megmutatott tiszta folklór nyelvezetét felhasználva alkották meg a koreográfusok Zoltán a tagozatos diákoknak betanított műveket, amelyek már más technikai elvárásokat és előadói habitust kíván meg a hallgatóktól. Ez a rész lehetőséget ad arra, hogy az együttesek vezetői, akik egyben a számok koreográfusai is Juhász Zsolt, Mihályi Gábor, Vári Bertalan, Zsuráfszky Zoltán, jobban megismerhessék leendő táncosaikat, valamint a hallgatók is betekintést nyerhetnek a különböző hivatásos együttesek munkájába.

Vári Bertalan – Nyitány (részlet a János vitéz című produkcióból – Varidance)

Topolánszky Tamás, Kelemen Dorottya – Modern

Juhász Zsolt – Örök Kék ég (Duna Művészegyüttes)

Juhász Zsolt – Rózsák

Mihályi Gábor – Naplegenda részlet – Visznek a vonatok (M.Á.N.E.)

Mihályi Gábor – Szarvasének részlet (M.Á.N.E.)

Juhász Zsolt – SolusChristus részlet – A Fehér Pár (Duna Művészegyüttes)

Zsuráfszky Zoltán: Benedeki táncok (Magyar Nemzeti Táncegyüttes)

Zsuráfszky Zoltán: Szatmári táncok (Magyar Nemzeti táncegyüttes)

Szerkesztő: Hortobágyi Gyöngyvér és dr. Ónodi Béla

Táncosok: Árva Tamás, Bálint Szintia, Besenyi Nándor, Bognár Adrián, Fülöp Balázs, Egyed Mátyás, Fodor Virág, Géczi Csilla, Hudák Dorka, Kis Viki, Kiss Bálint, Kovács András, Králik Jázmin, Málits András, Molnár Benedek, Monostori Ivett, Nagy csomor Márton, Nagy Kamilla, Peszlen Csilla, Rimóczi Luca, Simon Dóra, Szappanos Ema Lili, Székely Máté, Takács Bence

Alkotók:

  1. Felvonás koreográfusai: Appelshoffer János, Hortobágyi Gyöngyvér, dr. Ónodi Béla, Rémi Tünde, Végső Miklós
    Szerkesztők: Appelshoffer János- Rémi Tünde
  2. Felvonás koreográfusai: Vári Bertalan, Kelemen Dorottya- Topolánszky Tamás, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor, Zsuráfszky Zoltán
    Szerkesztők: Hortobágyi Gyöngyvér-dr. Ónodi Béla

Technikai stáb: Ferenczi Attila, Kálmán Salamon, Pogány Domonkos

Az előadásra jegyek nem válthatók.

Részletek

Dátum:
2023. 05. 26.
Időpont:
16:00 - 18:40
Megszakítás