Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

A megújult Előkészítő Balett Stúdió várja a gyerekeket!

By 2023.07.12.No Comments

Az Előkészítő Balett Stúdió (EBS) célja a Magyar Táncművészeti Egyetem felsőfokú előkészítő szakmai képzésének I. évfolyamára történő felkészítés, mely képzés az 5. osztály megkezdésével indul. Szitt Melindát, a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett Tanszékének mesteroktatóját, az EBS vezetőjét a mögöttünk hagyott tanévről és arról kérdeztük, miért érdemes mindenkinek, aki a táncművészet iránt komolyan érdeklődik, az EBS-ben gondolkodni?

Hogyan képzeljük el az Előkészítő Balett Stúdió működését?

Az Előkészítő Balett Stúdió 2019-ben egy megújult programmal kezdte meg működését. A képzés lehetőséget nyújt a különböző korosztályok számára, (óvoda kiscsoporttól általános iskola 4. osztályig) hogy elsajátítsák a klasszikus balett, illetve más táncstílusok alapjait és az erre épülő mozgásos képességfejlesztést. Az új oktatási programunk a gyerekek életkorához és az egyetem oktatói által kidolgozott tanmenethez igazodva, három korosztályban valósul meg heti három alkalommal, melynek időpontjai a családok igényeit szem előtt tartva, délutáni órák keretein belül valósítjuk meg.

Az EBS célja, az egyetem felsőfokú előkészítő szakmai képzésének I. évfolyamára történő felkészítés, 4-től 14 éves korig, mely képzés az 5. osztály megkezdésével indul. A képzésben való részvétel felvételi vizsgához kötött, mellyel már előzetesen kiszűrhetők olyan adottságbeli problémák, melyek megakadályozzák a magasabb fokú klasszikus balett tanulmányokat.

Később a képzés balettvizsgával zárul a negyedik osztályos növendékek számára, mely egyúttal felvételi vizsga a Táncművészképző Intézet balettművész előkészítő szakára. A balettvizsgán felmérhetők a gyerekek koordinációs képességei és fizikai adottságai is. A felvételi menetéről és eredményéről a szülőket személyesen is tájékoztatjuk, mely során meg tudjuk beszélni az erősségeket és a fejlesztendő területeket is. Oktatóink elsődleges szempontja a művészetre való érzékenyítés, az egészséges életmódra és a mozgásra nevelés, valamint utánpótlás biztosítása a magyar táncművészet számára.

Csak Budapesten elérhető ez a népszerű képzési, előkészítő rendszer?

2021-től a budapesti képzés négy vidéki Tehetségcentrummal bővült: Szeged, Oroszlány, Eger és Székesfehérvár. A vidékre kihelyezett Tehetségcentrumok kialakításának elsődleges célja a tehetségek felfedezése, gondozása, a szülők bevonása annak érdekében, hogy a valóban tehetséges gyerekek megkezdhessék tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A kihelyezett képzés oktatási programja és óraszámai megegyezik az egyetemen működő Előkészítő Balett Stúdió tanmenetéhez. A képzésben való részvétel -mely az általános iskola alsó tagozatos tanulóinak biztosított- felvételihez kötött, mellyel már előzetesen kiszűrhetők olyan adottságbeli problémák, melyek megakadályozzák a magasabb fokú klasszikus balett tanulmányokat.

A KÉPZÉSRE JELENTKEZNI ITT LEHET

Hogy érzik magukat a gyerekek ezeken a képzési helyeken és Budapesten?

Oktatóink óriási türelemmel és szeretettel foglalkoznak a gyerekekkel. A tanév során szakmai bemutató órákon és vizsgákon követjük a gyerekek fejlődését és lehetőséget biztosítunk a szülőknek is, hogy betekintést nyerjenek a balett órák világába. A tanév végén egy évzáró gála keretében a budapesti és vidéki tehetségcentrumos növendékek együtt ünnepelnek egy csodálatos előadás keretében az egyetem ifj. Nagy Zoltán Színháztermében.

Milyen hatással van a gyerekekre a tánctanulás?

A tánctanulás bármely formája pozitívan hat a gyerekek mozgás- és idegrendszeri fejlődésére, valamint a személyiségfejlődésükre egyaránt. A legfontosabb, hogy a korosztályuknak megfelelő mozgásformát végezzék, ami a további tanulási folyamatokat is megsegítheti. Mint minden mozgás a tánc is egy örömforrás, melynek gyakorlása és elsajátítása türelemre, tiszteletre, kitartásra, a társakkal és a mesterekkel való együttműködésre nevel és nem utolsó sorban nemesíti a lelket. A mai világunkban túl sok felesleges inger és információ éri a gyerekeket, ami kihatással van a mozgás- és idegrendszeri fejlődésükre és a viselkedésükre is. Sajnálatosan a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, ami befolyásolja a koordinációs képességeik minőségét is. Fontos, hogy a nagymozgások stabilak legyenek, amire egy bonyolultabb mozgásforma építhető.

Figyelembe veszik a gyerekek igényeit?

Természetesen! Az órákon a korosztályok igényeihez igazodunk és alkalmazunk olyan jól bevált gyakorlatokat, amivel megsegítjük a fejlődésüket. Gondolok itt a kreatív gyermektáncra, a népi gyermekjátékokra, az euritmia alapú képességfejlesztésre, és olyan klasszikus balett gyakorlatok kivitelezését segítő technikákra, mint a Pilates vagy a Progressing Ballet Technique.  Az eredmény pedig nagyon látványos, egyre ügyesebbek a gyerekek és ez nekik is óriási örömöt és sikerélményt jelent, ami a későbbi motivációjuk alapját is képezi. Egyszóval mindenki tanuljon táncolni, mert fényesíti a lelket!

Milyen hangulatban telt a felkészülés az évzáró gálára?

Az évzáró gála minden évben egy óriási ünnep, amit egy hosszas felkészülés előz meg. A gálán valamennyi növendék részt vesz, idén közel 130 növendék táncolt a színpadon. A budapesti növendékekkel minden évben egy ismert balettet fogalmazunk át, igazodva a gyerekek technikai tudásához és életkori sajátosságaihoz. Ez mindig egy közös és izgalmakkal teli munka a gyerekekkel és a kollegákkal. A vidéki növendékek a balettmestereik által összeállított koreográfiát mutatják be, majd a legkisebbek versekre és dalokra komponált táncot adnak elő – mint egy látható ének és beszéd mozgással kifejezve -, melynek fontos részét képezik a térben leírt formák és a ritmussal összekötött mozdulatok. Az idei gála nagy sikerrel zárult és már most elkezdünk gondolkozni a jövő évi terveken.

Mik a tapasztalatok, hogyan látja a jövőt, ismerve a fiatalokat?

Mindig bizakodó vagyok. Fontos, hogy oktatóként kezelni tudjuk a nehézségeket és nyitottak legyünk új megoldásokra, módszerekre. A mai generációt nem lehet összehasonlítani egy 20 évvel ezelőtti generációval. Más eszközökre és módszerekre van szükség, hogy felkeltsük és megtartsuk a gyerekek érdeklődését és szeretetét a tánc iránt. Kollegáimmal minden nap ezen dolgozunk és hisszük, hogy a befektetett munka visszatükröződik a gyerekeken. Mindig nagy izgalommal várjuk a jövőben hozzánk jelentkezőket, akikben mindig új lehetőségek rejlenek.

Itt szeretném megemlíteni és köszönetet mondani minden oktatónak, akik hozzájárultak a sikeres tanévzáráshoz:

Bokrossy Barbara, Csáky Mária, Kiss Adrienne, Kuthy Mercédesz és Nagy-Kuthy Zoltán, Mirkóczki Zita, Szabó Edina, Titonelliné Nemzetes Gabriella és Varga József.

EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK, INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSRŐL 

Megszakítás