Skip to main content
Hírek

Brieber Éva: Az orosz-ukrán háború hatással lesz a balettművészetre!

By 2022.04.12.június 19th, 2022No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetemre az elmúlt hetekben, mint menekült, több ukrán táncos érkezett, akik a háború miatt hagyták el országukat és találtak szakmai támaszt és „menedéket” az MTE falai között. Nem lehet megkerülni a kérdést, milyen hatással lesz az orosz – ukrán konfliktus a balettművészetre? Nem csupán a magyarra, az összeurópaira is.

Lassan 113 éve mutatkozott be a Ballets Russes együttes, amely valósággal forradalmasította az európai balettet. Az orosz Szergej Gyagilev az első párizsi Orosz Évad keretében, 1909. május 19-én, a Théatre du Chatelet-ben alapozta meg az orosz balett hírnevét, amely azóta is meghatározó szerepet tölt be a táncművészetben. Ahogy a hasonlóan magas színvonalú ukrán is, ezért is várható, hogy az ukrán művészek szomorú helyzete, a „kiáramlás” az európai művészetre is rányomja bélyegét.

A Kijevi Balett 2022. március 13-i előadán a Cukortündér táncát mutatja be. Fotó: Monique Jaques (NG)

Eközben persze sajnos több szomorú, a balettművészettel kapcsolatos hírt is olvashattunk az elmúlt hetekben. A legtragikusabb talán az volt, amikor kiderült, hogy egy orosz lövedék miatt életét vesztette az ukránok egyik legismertebb balett-táncosa, a 43 éves Artyom Datsishin.

Emellett köztudott, hogy a Russian Ballet Theatre hivatalos Facebook-oldalán állt ki Ukrajna mellett. Profilképüket kék-sárgára állították, következő előadásukról szóló bejegyzésükben pedig azt írják, hogy „Nehéz könnyes szemmel táncolni”. Az Orosz Balett Színház társulata olyan hivatásos balett-táncosokból áll, akik Oroszországban, Ukrajnában vagy Fehéroroszországban tanultak a Vaganova-módszer szerint, illetve a leghíresebb orosz színházakban dolgoztak, mint például a Mariinszkij Színház, a Moszkvai Nagyszínház és a Mihajlovszkij Színház.

A szentpétervári Mariinszkij Színház balett-társulatának előadása. Fotó: korkep.sk 

Eközben a Magyar Táncművészeti Egyetemre is több ukrán táncos, menekült érkezett, akik a háború miatt hagyták el országukat és találtak szakmai támaszt és „menedéket” az MTE falai között.

Brieber Éva, a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett Tanszékének vezetője így összegezte a kialakult helyzetet.

Mit okozhat a balettművészet számára a kialakult, lesújtó helyzet?

Úgy gondolom, hogy mindaz, ami most történik hatással lesz a balett-művészetre. Ezzel, hogy ennyi menekült érkezik Ukrajnából, akik hozzák magukkal az igen magas szintű balett-kultúrát, egy jelentős tudásimport is megvalósul. Bár ne így lenne… Mindez a balettnak sokat fog segíteni Európában, ahol már nem mindenhol van olyan kultusza, mint az orosz-ukrán területen.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen is vannak olyan balettművészek, akik a háború miatt érkeztek Budapestre? 

Vannak, már hatan, de naponta érkeznek egyre többen, egészen a harmadik évfolyamtól a táncos és próbavezető, tehát a pedagógus szakig bezárólag mindenhová. Inkább a középkorosztály képviselői jöttek eddig hozzánk, 13-tól 16 éves korig.  Nagyon helyesek, nagyon lelkesek, nagyon hálásak azért, hogy itt folytatni tudják a szakmai munkát, mi pedig mindent elkövetünk, hogy jól érezzék magukat.

Rövidebb időre érkeznek az MTE-re az ukrán táncosok? Továbbmennek?

Ezen most dolgozunk, mert páran már jelezték, hogy maradnának. Ennek lehetőségét próbáljuk most megoldani. Kérdés, hogy vesszük fel őket, miként kerülnek státuszba, mint tanulók? Egyelőre ott vannak a gimnáziumba és tanulnak, tanulják a magyar nyelvet. Azonban nem vagyunk egyedül, minden iskolába érkeznek, és eközben mennek tovább Londonba, Lengyelországba, Németországba, ott ugyanígy jelentkeznek a táncos képzésekre.

 

Egy szakmai kérdés: Az ukrán fiatalok mennyire képzettek, másképp képzettek, mint a magyar táncosok?

Másként, igen. Sokkal korábban kezdik a balettot és azt érzem, hogy a mi évfolyamainkhoz képest a korosztályuknál mégis lejjebb vannak egy kicsit.  Tény és való az, hogy február óta nem gyakoroltak ezek a gyerekek. Tehát most van pár hónap kimaradásuk is. Azt látom, hogy a technikai elemekkel mintha később kezdenének igazán aktívan foglalkozni. Nagyon sokáig foglalkoznak az alapozással. Ezért úgy látom, hogy akiket a korosztályukba betettünk a saját évfolyamba, ami megfelel az itteni iskolában az övéknek, talán visszább tartanak, azonban kiváló alapokkal rendelkeznek.

Azonban később, már felnőtt korban egy-egy társulat művészi színvonala kiugró?

Igen, abszolút! Valahol utolérik, behozzák a magyar képzést. Azt gondolom, egyszer csak elengedik a gyeplőt. Szemlátomást máshogy osztják be a tanulás folyamatát, a metodikát, mint nálunk. A gyerekektől azt hallom, hogy „mennyivel táncosabban tanítunk” a kisebb évfolyamban. Azt mesélik, náluk sokkal merevebb, szárazabb, statikusabb ez az időszak és nem ennyire „tánciasak” az órák. Szóval dolgozunk, ők is tanulnak tőlünk, de mi is tanulunk tőlük. Persze jobb lenne, ha mindez más körülmények között valósulna meg.

 

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói és vezetői mindent megtesznek, hogy azok az ukrán táncművészek, növendékek, akik a háború miatt Magyarországra kerülnek, dolgozni és tanulni tudjanak. Kívánjuk, hogy ez a nehéz időszak vendégeink számára minél hamarabb véget érjen és a háború befejeztével haza tudjanak térni országukba.

Addig azonban mindenben segítünk!

Megszakítás