Skip to main content
Blog

Mi a különbség a túlevés és a falásroham között? Miért fontos, hogy különbséget tegyünk?

By 2020.04.09.január 30th, 2022No Comments

Túlevés: Mindenkire jellemző, hogy alkalmanként többet fogyaszt a kedvelt ételekből. Ilyenkor nem az éhségérzet, hanem az étel élvezeti értéke, a társas hatás, vagy környezeti hatások határozzák meg mennyit eszünk. Gondoljunk csak bele, amikor egy hétvégi családi ebédnél, a kedvenc ételeinkkel körülvéve, órákon keresztül ülünk, beszélgetünk az asztalnál és sorra kerülnek elő az újabb fogások. Ilyenkor minden együtt van ahhoz, hogy túlegyük magunkat. Ez teljesen normális, alkalmanként mindenkivel előfordul, de ha rendszeresen túlesszük magunkat, az hosszútávon súlyfelesleg kialakulásához vezet. Követheti kellemetlen teltségérzet vagy bűntudat, de inkább pozitív érzések kapcsolódnak hozzá, öröm, élvezet, lazítás, finom ízek.

Falásroham: Ahogy a nevéből is kiderül, ez inkább egy impulzív viselkedés. Ilyenkor a személy viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű ételt fogyaszt el. Jellemző rá az érzelmi beszűkültség. Bár a magasabb kalóriatartalmú és élvezeti értékű ételeket, élelmiszereket fogyasztja ilyenkor, ezeket gyorsan, az ízek valódi élvezete nélkül tesszi. A falásroham magányos tevékenység, a személy ilyenkor titokban, a hűtő előtt állva, zacskóból fogyasztja az ételt. Negatív érzések társulnak hozzá, bűntudat, szégyen, önvád, a kontroll elvesztésének élménye. Olyan negatív érzelmek váltják ki, melyet gyakran a személy sem tud pontosan meghatározni, de úgy érzi, ezeknek az érzelmeknek az uralásához szüksége van az evésre. A falást követheti kompenzáló viselkedés pl. fokozott testedzés, koplalás, önhánytatás. Nem a normális táplálkozás része, valamilyen evészavarhoz kapcsolódik (falászavar, bulimia, ritkán anorexia része is lehet). A kontrollvesztés élményével járó evés előrejelezheti a későbbi evészavarokat. Pszichoterápiás ellátást igényel.

Szerző: Kohlné Papp Ildikó pszichológus, dietetikus

Kohlné Papp Ildikó telefonon várja a tanulók és szülők jelentkezését a pszichológiai tanácsadásokra! Elérhetősége: 06 20 408 2900

Amennyiben táplálkozással kapcsolatos kérdésed merülne fel, Asiama Evelyn és Shenker-Horváth Kinga dietetikusokat keressétek:

asiama.evelyn@mte.eu

horvath.kinga@mte.eu

Megszakítás