Skip to main content

Tudományos Konferencia 2009

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2009. november 6-7-én Perspektívák az újévezredben a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban címmel rendezte meg II. nemzetközi tánctudományi konferenciáját, amelyen kilenc szekcióban 32 előadás hangzott el. Ennek többségét tartalmazza Táncművészet és tudomány c. sorozatunk harmadik kötete, bemutatva az egyetem oktatóinak, illetve a tánctudomány/táncpedagógia és határterületei művelőinek elméleti és gyakorlati irányultságú érdeklődési körét és kutatási eredményeit.

Az Elméleti és Pedagógusképző Tanszék és a Tánctudományi Kutatóközpont a két évvel korábbi, első konferencia tanulságait is felhasználva, a tudományos találkozó számos új dimenziót villantott fel, kérdéseket fogalmazott meg, tapasztalatokat vitatott meg. A tanácskozásra a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemről illetve a bécsi egyetemről is érkeztek előadók. (Részletes program)

A kétnapos konferenciát a „házigazda” tanszékek vezetői, Horváthné Major Rita és Dr. Mizerák Katalin nyitották meg, a zárszót pedig Dr. Jakabné Dr. Zórándi Mária rektor asszony mondta. A programot az egyetem táncos növendékeinek bemutatója színesítette.

 

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény most is a Magyar Tudomány Ünnepének országos programjához kapcsolódott és ez adta az alkalmat arra, hogy tudományos és pedagógiai munkát egyaránt elismerő kitüntetéseket is átadjunk. Dr. Körtvélyes Géza professor emeritus, Dr. Felföldi László címzetes főiskolai tanár kinevezést kapott.

A konferencia fontos eredménye, hogy – bár ezúttal a tudományos diákköri dolgozatok bemutatása nem szerepelt a programban – a korábbinál lényegesen nagyobb létszámmal vettek részt az érdeklődők között jelenlegi és régi hallgatók. Talán ez is igazolja azt a tudományos igényt, amely üzenet a jövő táncszakembereinek a tánctudomány művelésére és népszerűsítésére. Ehhez járulhat hozzá az is, hogy a konferencián elhangzott előadások – akárcsak korábban – gyűjteményes kötetben adtuk ki.

Megszakítás