Skip to main content
Gimnázium, kollégiumHírek

20 éve végzett az első modern szakirányú pedagógus osztály!

By 2020.06.16.június 19th, 2020No Comments

Kerek évfordulók éve 2020 a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Az intézmény 70 éves, de 10 éve végzett a Művészképzőn az első modern specializációjú évfolyam, a pedagógusképzésen pedig 20 éve az első modern szakirányú pedagógus osztály! A körülmények most elodáztak bármiféle rendezvényt, (a 70 évet méltón megünnepeljük majd, amint sor kerülhet rá), a pedagógus-ünnep mellett viszont, mely talán amúgy is csendesebben zajlott volna, álljunk meg egy pillanatra!

A rendszerváltás után villámgyorsan megnövekedett az igény kortárs/modern területen képzett oktatókra, (hiszen a koreográfusok világszerte újabb módszereket alkalmaztak, – melyek nálunk eladdig a hivatásos képzésben sem kaphattak teret), de az amatőr oktatásban országszerte különösen keresetté váltak a jelenkor színes táncágazatai.

Így indulhatott el 1996-ban az első – akkor még 4 éves – pedagógus évfolyam, egyelőre a Testnevelési Egyetemen. Dr. Szécsényiné Fekete Irén, az RSG Tanszék vezetője (a képzés itt kapott elhelyezést) minden erőt bedobott annak érdekében, hogy a kísérlet sikerüljön, a szakirány létjogosultságot nyerjen, és már elfogadottként kerüljön be az MTF-re 1997-ben. Hiszen teljesen kitaposatlan ösvényen haladtunk, Lőrinc Katalin a külföldi tapasztalatai és belföldi helyzet-ismerete nyomán „talált ki” egy tánc-szakmai programot, melybe olyan tantárgyakat lehetett csak betervezni, melyekre találhattunk itthon elérhető oktatót. Így lett például Fincza Erika egyszerre hallgató és oktató is (art jazz), az első tanári gárda további tagjai pedig: Gálik Éva (Limón) Lőrinc Katalin (Graham), Molnár Éva (afro), Mándy Ildikó (kontakt), a balettmester pedig Sebestyén Csaba volt.

Az első diplomások között volt olyan, aki azután évekig tanított az MTF-en (Somorjai Judit), olyan is, aki később pályaelhagyóként is a testtudatosság és / előadóművészet területén hasznosította a tudását. A legtöbbjük azonban azóta is szép küldetést teljesít hazai alap- és középfokú intézményeinkben, éppúgy, ahogyan a 20 év során őket követő sok-tucat, modern táncpedagógus, majd tánctanár osztályokban végzett kollégáik.

Álljon itt azok névsora, akik 2000 júniusában az MTF-en átvették az első modern táncpedagógus diplomákat: Fincza Erika, Gellén Anna, Horváth László, Kadala Petra, Dr. Kiszelyné Czibik Tünde, Kovács F. Ildikó, Ladányi Gabriella, Mihalik Boglárka, Paál Krisztina, Somorjai Judit, Süvegesné Tóth Margit, Szani (Nagy) Kinga, Szelőczey Dóra, Sziráczky Rita, Turcsányiné Molnár Dalma.

Szakmai tantervjavaslat:

Turcsányiné Molnár Dalma  a Zeneakadémián megtartott diplomaosztón:

 

Megszakítás