Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Műhelykonferencia a Művészetelméleti Tanszék szervezésében

By 2023.05.10.No Comments

Nagy sikerű műhelykonferenciát rendezett 2023. május 5-én az MTE Művészetelméleti Tanszéke. Az előadások tematikája a két szorosan összefonódó társművészet, a tánc és zene kapcsolatát járta körül.

Az előadók, a tanszék oktatói – Daru Andrea, Dóka Krisztina, Gara Márk, Gelenczey-Miháltz Alirán, Kovács Ilona, Kővágó Zsuzsa, Retkes Attila és Sirató Ildikó – különböző nézőpontokból reprezentálták a tánc- és zenetörténet egy-egy szeletét, az ókortól napjainkig.

Fotók: Csillag Pál

Dóka Krisztina a ’30-as évek Gyöngyösbokréta mozgalmának zenei folklorizmusával foglalkozott.

Két előadás – Kovács Ilona: A tánc szimbolikája Dohnányi Ernő Cantus vitae (op. 38) című szimfonikus kantátájában és Sirató Ildikó: Zenés színjátékok és koncertdarabok Az ember tragédiájához kapcsolódva – Madách Imre születésének 200. évfordulója előtt tisztelgett.

Gelenczey-Miháltz Alirán az egyiptomi temetkezési rituáléból olyan páros férfitáncot elemzett, melyet nem kísért zene. Kővágó Zsuzsa Mozart-zenékre alkotott 20–21. századi koreográfiákat mutatott meg.

Gara Márk a romantikus Mlada-történetnek három különböző műfajú feldolgozásáról beszélt.

Daru Andrea Test-lélek-mozgás és a ritualitás szerepét vizsgálta Bartók Béla életében és művészetében, Retkes Attila pedig Eck Imre és Gonda János alkotói műhelyéből villantott fel pillanatképeket az alkotópáros Jazzbalett című darabja kapcsán.

Megszakítás