Skip to main content
Megjelenések

Amerikai úti épület

By 2019.08.07.augusztus 15th, 2019No Comments

Sajtóközlemény

Fotók

Imázsfilmek

Táncművészképző Intézet

Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet

A sajtóközlemény teljes szövege:

Újra együtt – egy helyen!

Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem új, korszerű pedagógiai központját

2018. február 1. – Végre együtt, egy helyen működhet tovább a Magyar Táncművészeti Egyetem valamennyi oktatási területe azáltal, hogy egy 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően a VII. kerületi Kazinczy utcából a jelenlegi campus mellé költözik az intézmény Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete. A 2018. február 1-jén, az MTE egyetemmé válásának egyéves évfordulóján átadott épületkomplexum az ország és egyben a régió legkorszerűbb táncpedagógiai központja.

Az intézmény jogelődje, az 1950-ben alapított Állami Balettintézet Andrássy úti helyiségeit elhagyva, 1976-ban kapta meg átmenetileg a Kazinczy utca 42–46. szám alatti épületet, amelyet oktatási tevékenységének bővítése miatt az ezredfordulóra alaposan kinőtt, ezért 2001–2002-ben a zuglói Columbus utca 87–89. szám alatt kialakított campusra költöztette előbb a közoktatást és az adminisztrációt, majd a táncművészképzést is, hátrahagyva a táncpedagógiai és -elméleti szakterületet.

A VII. kerületi, eredetileg ideiglenesnek szánt, elhelyezésből 42 év lett, a kis létszámú táncpedagógus-képzés pedig mintegy négyszáz fő oktatására duzzadt. A továbblépésnek azonban gátja volt a megfelelő ingatlan és a források hiánya. Az elmúlt két évben bravúros és összetett finanszírozási lehetőségek adódtak, a jelenlegi campus mellett évek óta üresen álló Amerikai úti épület pedig kínálta a megoldást.

Közép-Európa legnagyobb táncművészeti oktatási centruma

Az építkezés alapjául szolgáló egykori irodaépület egyes elemeiben kerületi védettség alatt állt, ezért a terveket készítő In-Ex stúdiónak és a kivitelező Laterexnek bravúrosan kellett összehangolnia a táncoktatás igényeit a lehetőségekkel. Nemegyszer menet közben kellett módosítani és megtalálni az óriási tükrök és rudak, a zongora, a falra szerelt televíziók, valamint a folyósóra nyíló kémlelőablakok optimális helyét.

A háromszintes új komplexum próbatermeinek mindegyike tökéletesen felszerelt oktatástechnikai eszközökkel. Némely balett-terem alapterülete a legnagyobbak között van az országban. Az elméleti oktatóhelyiségek és tanszéki irodák mellett a legfelső szinten tetőkert és terasz, valamint fél tucat apartman található, az utóbbiak a vendégtanárok és a külföldi hallgatók számára.

Összességében a létesítmény három épületrészében három szinten 6 táncterem, 3 tanterem, 9 vendégszoba, öltözők, tanszéki és adminisztrációs irodák, közösségi terek, kiszolgálóhelyiségek, közlekedők vannak.

Az épületkomplexum az utóbbi évtizedek legjelentősebb táncművészeti beruházása, amely az intézményalapítókról (Lőrinc György és Merényi Zsuzsa) a Lőrinc–Merényi nevet kapta, és 1,2 milliárd forintból valósult meg, elsősorban kormányzati erőforrások bevonásával.

Az épület átadásával megszűnik az intézmény földrajzi széttagoltsága, és a Columbus utca–Dorozsmai utca–Amerikai út–Kacsóh Pongrác út által határolt területre koncentrálódik tevékenységének teljes vertikuma.

Ahol a szépséget tanítjuk

Az intézmény tevékenységében a táncművészek mellett a kezdetektől fogva jelen van a pedagógusképzés is. Először az Állami Balett Intézet berkein belül tanítottak  időszakonként balettoktatókat, néptánccsoport-vezetőket és társastáncoktatókat, majd a hetvenes évek közepétől rendszeressé vált a több szakirányú táncpedagógus-képzés.

Az időközben főiskolává alakult intézményben elindult a koreográfus és táncelméleti szakíróoktatás, és ezzel kialakult a művészképzéstől elváló Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet. Jelenleg kétszintű felsőoktatás keretében alapképzésként a koreográfusok mellett Táncos és próbavezető szakon 6 specializáció tanárjelöltjeit tanítják (klasszikus balett, néptánc, modern tánc, színházi tánc, modern társastánc és divattánc). Ezeken a területeken mesterdiplomát is szerezhetnek a pedagógusok.

Az intézet jelenleg már csaknem félezer fő képzésével foglalkozik. Tevékenységét kiterjesztette a keleti országrészben tevékenykedő táncpedagógusok oktatására is azzal, hogy kihelyezett képzést indított Nyíregyházán. A tervek között szerepel egy pécsi és egy győri hasonló kezdeményezés megvalósítása is a helyi egyetemek partnerségével.

A táncpedagógus-képzés az intézmény legexportképesebb ágazata, hiszen mesterei évek óta tartanak kihelyezett klasszikusbalett-tanári oktatást Zágrábban és Mariborban.

Az intézet jelentős pedagógiai módszertani fejlesztőközpontként az idén csatlakozott a Köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújításához elnevezésű, EFOP pályázatot nyert Széchenyi 2020 projekthez az UNI-V-ARTS Konzorcium tagjaként.

Forrás: Amerikai

Megszakítás