Skip to main content
Blog

A háziverseny

By 2019.08.15.január 30th, 2022No Comments

Márciusban került sor a Magyar Táncművészeti Egyetem hagyományosan megrendezett háziversenyére, ahol a növendékek és a hallgatók összemérhették tudásukat. A versenyzés fontosságáról, a színpadi lét erejéről és a felkészülési folyamatról Buzik Katerina, Cserháti Gergely, Nagy Gvendolin és Nagy Franciska meséltek.


Anna D’Andrea, a klasszikus balettművész szak ötödik évfolyamos növendéke a háziverseny középdöntőjén.

A folyosó megtelik izgatottan készülődő növendékekkel és hallgatókkal. Ki a földön ülve, csukott szemmel igyekszik koncentrálni, míg más a fal mellé állított balettrudat használja egy-egy utolsó nyújtógyakorlathoz. A folyosó végén található két balett-terem összenyitható egy nagy teremmé, így fog mindenki beférni egyszerre a helyiségbe. Hamarosan kezdetét veszi a háziverseny középdöntője. A háziverseny régi hagyomány az intézményben, egy megmérettetés, ahol a különböző évfolyamok bemutathatják tehetségüket. Egyéni, csoportos, egyéb táncnyelvek és koreográfus mezőnyben is lehet versenyezni, utóbbiban a növendékek és a hallgatók saját koreográfiával készülhettek. A zsűriben a mesterek és az intézmény vezetői foglalnak helyet. Az összenyitott terem közepén, két sorban ülve nézig végig a középdöntőbe bejutott növendékek és hallgatók produkcióit. A versenyzők és a versenyen kívül drukkolók a terem hátuljából követhetik az eseményeket. Egy előre megadott lista alapján tudja mindenki, ki mikor következik. A repertoár nagyon színes és változatos. Persze mindannyian izgulnak egy kicsit. Van, akin ez kevésbé és van, akin jobban meglátszik. A barátok, a csoporttársak lelkesen drukkolnak a terem végéből, nem maradhatnak el a bemutató előtti nagy ölelések és a taps sem az előadások végén. Nagy Gvendolin, a klasszikus balettművész szak ötödik évfolyamos növendéke szerint nagyon fontos, hogy milyen hozzáállással versenyeznek. “Ezt is meg kell tanulnunk az évek folyamán. Kiskorban csak az első hely számít mindenkinek, az abszolút győzelem. Nagyon össze tud törni valakit lelkileg, ha veszít, ezért is kell vigyázni és már az elején megtanulni, hogy ne vegyünk nagyon a lelkünkre, ha valami nem sikerül. A kudarc feldolgozása és a tudat, hogy egyáltalán színpadra állhatunk fontos része a versenyzésnek. Ezt is megtanuljunk a mestereinktől.”

Még a középdöntő napján a növendékek és a hallgatók online értesülhettek arról, ki jutott be a szombati döntőbe, amelyet már a színházteremben rendeztek meg. Az utolsó fordulóra a szülők is eljöhettek drukkolni, ahogyan azt Cserháti Gergely, a klasszikus balettművész szak hatodik évfolyamos növendék családja is tette. “Nálunk érdekes a felállás, mert édesapám szakmabeli, így ő ért a balett technikai részéhez, édesanyám pedig színésznő, úgyhogy ő a színészet oldalához tud hozzászólni, jótanácsokat adni. Ketten együtt rakják össze a véleményüket (nevet).”
Hogy ki milyen előadással áll a színpadra, a növendékek és a hallgatók a mesterekkel közösen döntik el. “Szitt Melinda mesternő választotta nekem A fáraó lánya című balett egyik variációját. Gondolom azért esett erre a részre a választása, mert tudta, hogy technikailag el tudom táncolni, valamint a stílusa is illik hozzám. Persze megkérdezte, hogy szeretném e eltáncolni, közös megállapodás volt, de nagyon örültem ennek a lehetőségnek. Decemberben kezdtünk el közösen próbálni, minden nap gyakoroltam, volt, hogy egyedül még bent maradtam a teremben és folyamatosan előlről kezdtem. meséli Buzik Katerina, a klasszikus balettművész szak negyedik évfolyamos növendéke.


A lányok a háziverseny kezdete előtt még egyszer utoljára megnézik az egyik próbájukon készült felvételt.

“A Don Quijote-ban, Basil egyik variációjában van egy tire-bouchon nevű ugrás, ami nagyon nehéz. Az motivált, hogy sikerüljön elsajátítanom a technikáját, ezért választottam ezt a részt.” mondja Geri. “Próbáltam már tavaly is, persze rosszul (nevet). Idén a mesterem, Túri Sándor a próbák alatt kitisztította a mozdulataimat, a tire-bouchonból pedig kivette azokat a hibákat, amelyek miatt sokáig nem tudott sikerülni az ugrás. Nagyon hálás vagyok neki a sok segítségért, amit kaptam tőle. Egy hónapig gyakoroltunk a Repertoire órán, de volt, hogy még esténként is. Én még annyit tudtam hozzátenni otthon, hogy a színészi játékot a tükör előtt ismételgettem, hiszen itt nemcsak a technikát, hanem a színészetet, a mimikát is nézik.” Katerinának az is sokat segített, hogy sok világhírű balerina felvételét is megnézte, akik már táncolták ezt a szerepet. “Például láttam Natalia Osipovával és Svetlana Zakharovával. Elsősorban mindig azt nézem, hogyan adják elő a szerepet, milyen a karakter megformálása. Szerintem ez a legfontosabb, az előadásmód. A fáraó lánya egy magabiztos, talán azt is mondhatnám, hogy egy kicsit nagyképű királynő. Ezt a testtartással és az arcjátékkal is meg kell formálnom. A mesternő az első próbák alkalmával elmondta, hogy miről szól a darab és mit kell megmutatnom abban a néhány percben a színpadon a jelenet alatt.”


Zhang Yi Di, a klasszikus balettművész szak harmadik évfolyamos növendéke a háziverseny döntője előtt a kulisszában.

Nagy Franciska, a klasszikus balettművész szak nyolcadik évfolyamos hallgatója mind az egyéni -klasszikus balett, mind az egyéni – más táncnyelvek korcsoportjában első helyezést ért el. Végül megkapta az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a NAGY alakításért járó elismerést is. “Én nem a technikás variációkban vagyok jobb, hanem azokban, amelyekhez a művészi előadás a mérvadó. Ezt a mesternőm, Volf Katalin is tudja. Így találtunk rá a Bajadér: Nikia halála variációjára. Megkerestem azoknak a balerináknak a felvételeit, akik a legszebben táncolták el ezt a részt, majd betanultam a koreográfiát a videókról. Mindig keresgélem az inspirációkat. Éppen ennél a jelenetnél nagyon sok olyan apró elem van, amelyeket úgymond személyre lehet szabni. A mesternővel mi is kitaláltuk, mi állna nekem a legjobban. Ebből a szempontból ez egy szabadabb variáció. Nekem nagyon fontos, hogy utána nézzek, miről szól a darab, és mi történik abban a részben, amit éppen előadok. Miközben táncolok, a történetre gondolok, és átformálom azt mozdulatokká. Szinte látom magam körül a díszletet, annyira bele tudok merülni a szerepbe.”meséli Franciska. Elmondása szerint, hiába nyerte most meg az első helyezésért járó díjakat, nem tartja magát versenyző típusnak. “Amikor versenyeztem is, dícséreteket mindig kaptam, ráadásul olyan mesterektől és művészektől, akiktől nagyon sokat is jelentett, de díjat még soha. Most is úgy voltam vele, hogy örültem a lehetőségnek, hogy színpadon lehetek, táncolhatok. Miután eltáncoltam a klasszikus és a modern variációimat, megint elözönlöttek a gratulációk, és úgy éreztem, nekem ennyi elég is, boldog voltam. Amikor megtudtam, hogy megnyertem a korcsoportom első helyezését, ráadásul a klasszikus és a modern versenyszámokban is, nem akartam elhinni. És utána következett még a Nagy alakításért járó ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díj is, azt pedig már végképp nem. Hihetetlen ez az egész!”


A klasszikus balettművész szak elsőéves növendékei.

Szöveg és fotók: Czank Lívia

A 2019. évi háziverseny eredménye:

EGYÉNI VERSENY – KLASSZIKUS BALETT

I.korcsoport
I.díj Kökény-Hámori Kamill (IV.évf.)
II.díj Buzic, Katerina (IV. évf.)
III.díj Csípán Csenge (IV. évf.)

II.korcsoport
I.díj Nagy Gvendolin (V. évf.)
II.díj Cserháti Gergely (VI. évf.)
III.díj Lukács Olivér (V. évf.)

III.korcsoport
I.díj Nagy Franciska (VIII. évf.)
II.díj Topolánszky Vince (VII. évf.)
III.díj Ellenrieder Rubina (VIII. évf.)
Tanaka Rizumu (VII. évf.)

EGYÉNI VERSENY – MÁS TÁNCNYELV
I.díj Nagy Franciska (VIII. évf.)
II.díj Strenner Antal (Modern évf.)
III.díj Pintér Karina (Modern évf.)
Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díját a NAGY Alakításért Nagy Franciska kapja.

CSOPORTOS VERSENY

1. korcsoport:
I.díj Deák Borostyán, Farkas Lilla, Horváth Boglárka, Sonkovits Anna (IV. évf.) Delibes – Saint Leon: Coppelia – részlet
II.díj Katarina Buzic – Horváth Boglárka (IV. évf.) Delibes – Mérante: Sylvia – Pizzicato
III.díj Szepsi Dóra, Kubát Réka, Csömör Míra, Szabó Rozina (III. b évf.) Minkus – Nureyev: Bajadér – négy lány

2. korcsoport
I.díj Hinata Motoyoshi (VIII. évf.), Rizumu Tanaka (VII. évf.), Yuho Yoshioka (VII. évf.)
Csajkovszkij – Petipa: A hattyúk tava – pas de trois
II.díj Szelényi Dóra – Szendrey Rebeka (VIII. évf.) Nyman – Lukács András: Connection
III.díj Anna D’Andrea, Lengyel Dorottya, Nagy Gvendolin. (V. évf.),
Fujii Yui (VI. évf.), Yoshioka Sakura (VIII. évf.) Beethoven – Molnár Márta: Holdfény-szonáta

KOREOGRÁFUS-VERSENY

1. korcsoport:
I.díj Mészáros Hanna (III. évf.): Liberta
II.díj –III.díj Lászlóffy Emőke (III. évf.): Through the looking glass
Zhang Yi Di – Cen Wanjun (III. évf.): A honvágy

2. korcsoport:
I.díj Nagy Gvendolin (V. évf.): Calm before the storm
II.díj Lengyel Dorottya (V. évf.): Moments
III.díj Monostori Ivett – Kiss Bálint (Néptánc I. évf.): Mezőségi táncok

A REVOLTADE vásárlási utalványait kapják:
10 000 Ft értékben Kökény-Hámori Kamill (IV. évf.), Incze Kitti (VIII. évf.)
5 000 Ft értékben Dobra Janka (IV. évf.), Ellenrieder Rubina (VIII. évf.)

Mindenkinek szeretettel gratulálunk!

Megszakítás