Skip to main content
HírekKiemelt

A kalotaszegi legényes és Beyonce hip-hop tánca egy konferencián

By 2022.07.20.No Comments

Július 17-23. között, tehát a napokban a Magyar Táncművészeti Egyetemen rendezik az International Council of Kinetography Laban (ICKL) tudományos rendezvényét, tánclejegyzők részére.  A világ minden tájáról érkeznek és adnak elő fiatalok és idősebbek egyaránt, közel 70-en vesznek részt az eseményen, amelyen megfér egymás mellett a kalotaszegi legényes és Beyonce hip-hop tánca.

A Lábán Kinetográfia Nemzetközi Tanácsának 32. konferenciája iránt, amelyet a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete, valamint a Magyar Etnokoreológiai Társaság szervez, nagy az érdeklődés.

A konferencia célja a Lábán-kinetográfia rendszerének folyamatos fejlesztése, a tánclejegyző rendszer oktatásának modernizálása. A rendezvény lehetőséget biztosít a fiatal és a senior kutatógenerációk tapasztalatcseréjére, kutatási eredményeik bemutatására, valamint a tánclejegyzés aktuális kérdéseinek megvitatására. A szervezők konferenciakötetben kívánják publikálni az elhangzott előadásokat.

Fotó: Csillag Pál

A Lábán-kinetográfia a világ egyetlen, általánosan használt mozgásjelölési módszere, amelyet az emberi mozgás dokumentálásában, oktatásában és kutatásában használnak.

Az ICKL célja a rendszer fejlesztésére irányuló kutatások összefogása, kísérleti projektek támogatása, a rendszert használó központok és egyének közötti információcsere ösztönzése. A szervezet döntéshozó testületként jár el a rendszer ortográfiája és alapelveinek kialakítása tekintetében. Tevékenysége magában foglalja a kétévenkénti konferenciaszervezést és a konferenciák előadásainak publikálását.

Magyarország folyamatosan meghatározó szerepet játszik a Lábán-kinetográfia életben. Lábán Rudolf, az európai modern tánc egyik legmeghatározóbb személyisége, a rendszert 1928-ban adta közre Németországban, amely az Állami Balett Intézet későbbi alapító igazgatója, Lőrinc György jóvoltából már 1938-ban Magyarországra került. Az oktatásunkban rendkívül korán, 1941-ben jelent meg Szentpál Mária révén, aki később az ICKL alapítójaként haláláig meghatározó szerepet töltött be a szervezetben. Alelnökként és a szervezet tudományos jellegét biztosító Research Panel (RP) többszöri vezetőjeként jelentősen hozzájárult a Lábán-kinetográfia fejlesztéséhez. Helyét tanítványa, Fügedi János vette át, aki szintén több terminusban volt az RP vezetője, valamint a szervezet alelnöke. Az ICKL Board of Trusteeselnöki tisztségét 2015 óta, immár második ciklusban tölti be. Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelynek képviselői 1959 óta minden konferencián részt vettek. A szervezet 1959 óta kétévente, Európa, Amerika és Ázsia között váltakozva, mindig más földrészen rendezi nagyszabású konferenciáját. Magyarország eddig kétszer adott otthont a jelentős nemzetközi rendezvénynek. 1991-ben és 2011-ben az MTA Zenetudományi Intézete rendezte a konferenciát. 2021-ben a tagság szavazatai alapján – Londont és Essent megelőzve – ismét Budapest rendezheti az ICKL soron következő konferenciáját, ezúttal a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

 

 

 

Megszakítás