Skip to main content
Blog

A legfontosabb: a tudatosság.

By 2019.08.15.január 30th, 2022No Comments

Vajon melyek azok a tényezők a táplálkozásban, amelyek a leginkább befolyásolják egy fejlődő szervezet működését? Hogyan lehet kialakítani egy táncnövendék helyes étrendjét, és miért fontos odafigyelni a megfelelő energiaszint elérésére és megtartására? Kerekes Kristóf tánc-medicina szakértő, oktató válaszolt kérdéseimre.

Melyek a legfontosabb kérdések, ha egy táncnövendék táplálkozásáról van szó?
Egy táncos esetében alapvető fontosságú a minden szinten megnyilvánuló tudatosság, ez pedig a táplálkozást is magában foglalja. Nehéz általános jó tanácsokat adni a témában, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, ezért egyénileg összeállított étrendre van szükség. Sokan laktóz- vagy gluténérzékenyek, így az esetükben teljesen más a nyersanyagok kiválasztásának a mechanizmusa. Meghatározó tényező a táncos neme és kora is. Egy, a Magyar Táncművészeti Egyetemhez hasonló intézménynél komoly kihívást jelent a helyes táplálkozás rendjének az összeállítása, hiszen a növendékek életkora a tízévestől a kora felnőttekig terjed. Teljesen mást igényel egy tizenegy-tizenkét éves gyermek szervezete, s ő maga is, mint egy tizenhat-tizenhét évesé. Sőt, tekintettel arra, hogy a terhelés is évről évre eltérő, a táplálkozásuk felépítését körültekintően kell meghatározni. Gyakori probléma, hogy a hallgatók divatosnak tartott diétákat követnek, ezért mindenféle önsanyargató és az élettannak teljes mértékben ellentmondó táplálkozási szokást folytatnak. Ezek sokkal károsabbak annál, mint amennyi pillanatnyi hasznot húznak belőlük.

Hogyan lehet egy jól működő rendszert felépíteni a táplálkozásban, ha egy klasszikus balettnövendékről van szó?
Elengedhetetlen, hogy a táplálkozás teljes értékű legyen. Emellett kerülendő a túl alacsony fehérje- és szénhidrátbevitel, valamint oda kell figyelni arra is, hogy a szükséges zsírok bekerüljenek a szervezetbe. Talán a legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Régen volt egy tévhit a táncoktatásban, miszerint bármilyen sport- vagy fizikai tevékenység során nem szabad folyadékot fogyasztani, mert az árt a szervezetnek. Azóta tudományosan bebizonyították, hogy ez helytelen, azaz a hidratáltságnak igenis fontos a szerepe. A megfelelő hidratáltsági szint azért is hasznos, mert megelőzhetőek a sérülések. A kötőszövet egyik fő jellemzője, hogy vizet köt meg az alkotó egységei között; jól működni és a plasztikusságát fenntartani pedig pont akkor tudja, ha a szervezet megfelelően hidratált. Az alulhidratáltság azonban nemcsak emiatt, hanem az idegrendszer szempontjából is lényeges. Rögtön vissza is csatolnék a tánchoz. Alulhidratáltság esetén az idegrendszerünk, kiváltképp az agyunk nem tud megfelelően működni, ami akár a koordináltságot is visszavetheti. Például abban a pillanatban, amikor felállunk spiccre, vagy csak ugrunk egyet, nem biztos, hogy jól fogunk leérkezni, és előfordulhat, hogy emiatt lesérülünk. További élettani hatásként jelentkezik a sokkal magasabb pulzus, aminek következtében a szervezet sokkal több hőt fog termelni, ezzel hamarabb érve el a kifáradás szintjét.

A fenti okokból kifolyólag is határozottan javaslom a teljes értékű táplálkozás kialakítását. Táncolás előtt szénhidrátban, utána pedig fehérjében dús ételt ajánlatos fogyasztani. Ez azért fontos, mert az izomzat glikogénraktárait fel kell tölteni a fizikai igénybevétel előtt, ám vissza is kell tölteni, amit elhasználunk. Ezzel továbbá biztosítani tudjuk a megfelelő izomfejlődést is. Annak érdekében, hogy a testünk egy funkcionálisan jól működő rendszert képezzen, energiára is szükség van. Azon klasszikus ajánlások, miszerint sokszor kell enni keveset, a táncnál is igaz, sőt, még nagyobb hangsúlyt kap. Naponta akár hatszor-hétszer is lehet étkezni, ami magában foglalhat kis csipegetéseket. Ezzel megteremthető az az energiaegyensúly, amivel egy táncnövendék se nem fogy, se nem hízik, viszont energiában gazdag lesz. Táncművészek és a hallgatók esetében az is nagy kihívást jelent, időhiányból fakadóan miként szerezzék be, készítsék el és fogyasszák el nyugodtan az ételeket.

Ezért is javasolom az apró étkezéseket (pl. magvak vagy egy pohár joghurt). Egyrészt nem okoznak teltségérzetet, másfelől elegendő energiát adnak. Ezek a „falatok” azonban nem vált(hat)ják ki a főétkezéseket.

A táncnövendékek legnehezebb időszaka a serdülőkori változásokkal következik be. Ilyenkor többnyire a lányoknál fordulnak elő olyan hormonális változások, amelyek következtében testsúlyproblémák jelentkeznek. Fontos és ide vonatkozó adat, hogy a táncos lányoknál az első menstruáció sokkal később érkezik meg, mint ilyen, extrém megterheléssel járó tevékenységet nem végző lányok esetében. Ennek az az egyszerű oka, hogy a sokkal erősebb fizikai megterhelés miatt a hormonális változások teljesen átrendeződnek, ráadásul a nem megfelelő táplálkozás további felfordulást képes okozni a szervezetükben. Ilyenkor szoktak a legnagyobb gondok kialakulni, hiszen olyan hirtelen és drasztikus változás következik be, ami a táncszakma által elvárttal ellentétes külsőt eredményez. Sok minden megelőzhető, javítható megfelelő táplálkozással, ám ehhez minden esetben és feltétlenül szakértői segítség szükségeltetik. Nemrég itt, az egyetemen lehetőség nyílt arra, hogy a balettnövendékek egy csoportja ízelítőt kapjon abból, miből is kellene állnia egy egészséges reggelinek.

Milyen ételek közül választhattak a gyerekek?

Szakembereink az Együtt a Művészekért Alapítvány jóvoltából, egyéni tanácsadások során, rendszeresen dolgoznak a táncművész-hallgatókkal az étrendjük helyes kialakításában. Legutóbb például egy interaktív reggeli program keretében nyolcvan főt vezettünk be a teljes értékű reggeli rejtelmeibe. Ez alkalommal főként édes válogatásokat tudtunk számukra biztosítani, ami persze csupán egy kis szeletét képezi az általuk is szabadon felhasználható alapanyagoknak. A program célja, hogy játékos oktatás során egyrészt megszerettessük velük a reggelit, másrészt pedig az szakmailag megfelelő legyen az igények kielégítésére.

Alig egy hét múlva beköszönt a nyári szünet. Milyen tanácsokat adnál a táncnövendékeknek erre az időszakra?
Szerintem a legfontosabb, hogy a lehetőségekhez mérten maradjanak gyerekek. A nyarat élvezni kell, és ennek szerves részét képezik az ízek csakúgy, mint a lelki feltöltődés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hivatásunknak és a professzionális, tudatos életmódunknak hátat fordítunk. A „lelket támogató” étkezést is előtérbe lehet helyezni, csak azért óvatosan! Legyünk tudatában annak, hogy mivel szünidőben a fizikai aktivitás erősen visszacsökken, amikor szeptemberben visszatérnek az iskolába, előfordulhat, hogy a testösszetételük előnytelenül változik. Ez szerencsére megelőzhető! Fontos, hogy a folyadékbevitelt ugyanúgy magasan tartsuk, mint a fizikai aktivitás során. Nyáron kiválóan tudjuk hidratálni a szervezetünket, feltölteni a raktárakat friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Ezt mindenképpen használjuk ki!

Érdemes megfogadni még egy tanácsot. Két-három héttel a gyakorlatok megkezdése előtt, fokozottan ügyeljünk a táplálkozásunkra! Fel kell ugyanis készíteni a testünket a várható terhelésre. Nagyjából hasonló étrendet kövessünk, mint a tanulós hétköznapok során! Természetesen ez csak akkor működőképes, ha megfelelő, jól felépített volt az alaptáplálkozás. Egyúttal elengedhetetlen, hogy a fizikai aktivitás csökkentése és visszaépítése egyaránt fokozatosan történjen. A hirtelen leállás pontosan akkora sokkot jelent a szervezetnek, mint a hirtelen újrakezdés. Éppen ezért érdemes könnyed nyári mozgásprogramokban (otthoni gyakorlatok, úszás, pilates, jóga stb.) gondolkozni.

Fotók és szöveg: Czank Lívia

Megszakítás