Skip to main content
Hírek

A modellváltás új szemléletet igényel

By 2021.12.18.június 19th, 2022No Comments

A 21 modellváltó egyetemen több mint 180 ezer fiatal tanul, köztük a Magyar Táncművészeti Egyetem majd 600 hallgatója, tanulója. Számukra és az oktatók, egyetemi dolgozók számára egyaránt komoly perspektívát nyújtó változás a mindennapokban is sok új feladatot, nézőpontot hoz – mondta el Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, az MTE megbízott rektora.

 

Az Országgyűlés még 2021 áprilisában döntött arról, hogy újabb felsőoktatási intézmények fenntartói jogait adják át közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak. A Magyar Táncművészeti Egyetem is 2021. augusztus 1-jével csatlakozott az új fenntartói modellben működő intézmények sorába. Eltelt négy hónap, így már lehet némi következtetést levonni az új helyzetből, fenntartói modellből.

 

Prof. Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára még szemtemberben nem véletlenül hangsúlyozta a novekedes.hu-n megjelent írásában, hogy

“A magyar felsőoktatás minden szereplője számára világos, hogy a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja egyetemeink megújítása és megerősítése lesz. Hazánk versenyképességét jelentősen befolyásolja az, hogyan és milyen eszközökkel tudunk reagálni az egyre határozottabban megjelenő digitális és globális kihívásokra. A világméretű vetélkedésben ugyanis az a nemzet végezhet az élmezőnyben, amelyik a legkorszerűbb és a gyakorlatban a legjobban hasznosítható tudást adja át a következő generációnak.”

Hogy mindez mit jelent a mindennapokban, az oktatásban, az egyetemi életben, röviden és gyakorlati szempontból erről kérdeztük az intézmény megbízott rektorasszonyát, Fodorné Molnár Mártát.

 

A rövid interjú ITT tekinthető meg.

A Magyar Táncmûvészeti Egyetem épülete Budapesten.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megszakítás