Skip to main content
Blog

Amikor Kate Jewett nálunk járt

By 2020.03.20.január 30th, 2022No Comments

Kate Jewett, a világhírű Shen Wei Dance Arts társulat próbaigazgatója egy modern workshoppal érkezett Budapestre, február 10-én.

Kate a modern évfolyam számára tartott tréninget, és ízelítőként részleteket tanított be a világhírű koreográfus, Shen Wei néhány darabjából. Emellett egy-egy kisebb saját koreográfiát is készített és tanított be az egyetem hallgatóinak. Magyarországi meghívására az egyetem oktatójával, Grecsó Zoltán táncművész-koreográfussal együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával került sor.

Kate Jewett 2005-ben csatlakozott a Shen Wei Dance Arts társulathoz. Társulati tagként kezdetben tanárként, próbavezetőként és oktató művészként mesterkurzusokat tartott, fellépett Európában, Ázsiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

Kate szinte minden korosztállyal foglalkozott már a pályája során, azt mondta, megérti a fiatalokat, akik annak ellenére, hogy szenvedélyesen szeretik a maguk választotta művészeti ágat, aggódnak a jövőjük, az egészségük vagy éppen az egzisztenciájuk miatt. Ugyanakkor arra biztatta őket, higgyenek magukban, hiszen a tánc számos fontos készséget megtanított nekik: képesek keményen dolgozni, fegyelmezettek, egészségesek és az érzéseiket a testükön keresztül is ki tudják fejezni. Mesélt arról is, hogy annak idején az ő mesterei inkább a tananyag átadásában jeleskedtek, és persze a diákok megkereshették őket a problémáikkal, kérdéseikkel, mégsem ez volt az általános, és nagyon jó, hogy ebben sokat változott a világ, és könnyebben, kevésbé távolságtartóan kommunikálhat a mester a tanítványával.

Kate először járt Budapesten, és elmondás szerint elvarázsolta a város – nekünk már fel sem tűnnek talán: megemlítette az épületeket, amelyek nem felhőkarcolók, így látni lehet a tetejüket, azt, hogy ilyen közelségben életünk a természettel, vagy éppen azt, milyen biztonságban érezte magát este hazafelé sétálva.

Az egyetemmel is nagyon elégedett volt, a hallgatók felkészültségét, edzettségét, elhivatottságát külön kiemelte – azt mondta: jóleső érzés volt, ahogy a hallgatók minden nap száz százalékos figyelemmel voltak jelen az órán, annak ellenére, hogy más területen is teljesíteniük kellett.

Megszakítás