Skip to main content
Hírek

Az MTE múltjához méltó végzős vizsgakoncert az Erkel Színházban

By 2022.06.26.június 28th, 2022No Comments

Nehéz szavakba önteni azt az élményt, amellyel a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói június 24-én az Erkel Színházban megajándékozták a közönséget. A klasszikus balett szakirány IX. évfolyamos hallgatóinak vizsgakoncertjét lélegzetelállító látvány, magas technikai tudás és kiemelkedő művészi hatás jellemezte. A kilencéves tanulmányok méltó lezárása volt ez a három részből álló előadás. A nemzetközi évfolyam magyar és külföldi végzőseinek évfolyamvezető balettmestere, Végh Krisztina volt.

Az első részben a Rossella Capriolo által betanított A halál és a lányka című modern balettet mutatták be a fiatalok.


Fotó: Mészáros Csaba (Erkel Színház, főpróba)

A második felvonásban a növendékek klasszikus balett tudásukról adtak számot: olyan nagy klasszikus darabokból mutattak be részleteket, mint A hattyúk tava, a Párizs lángjai és a Raymonda. Az est zárásaként egy Robert Bondara által, kifejezetten a hallgatók számára koreografált darabot láthatott a közönség, mely a Rush címet kapta. Ez utóbbi darab a klasszikus alapok technikai minőségét ötvözte a kortárs alkotások formanyelvével és művészi hatásával, hűen tükrözve az egyetem azon törekvését, hogy a táncosokat sokoldalúan, a neoklasszikus, modern és kortárs irányzatokban is magas szinten képezzék, ezzel is segítve a táncosok karrierjét és boldogulását a jövőben.


Fotó: Mészáros Csaba (Erkel Színház, főpróba)

Az évfolyam felkészítésében az évfolyamvezető Végh Krisztina mellett olyan elismert művészek és oktatók vettek részt, mint Kövessy Angéla, Nagy Tamás, és Csizmadia Tamás, és a fiúk korábbi évfolyamvezetője, Kováts Tibor.

A táncosok számára fontos mérföldkő volt az előadás korábban megrendezett házi bemutatója és a szlovéniai turné, ahol már közönség előtt, de még vizsgabizottság nélkül mutatták be a darabokat, óriási sikerrel. Ez alkalommal azonban – immáron a hallgatók tanulmányainak lezárásaként – az utolsó vizsgát Szőnyi Eleonóra vizsgabizottsági elnök, Solymosi Tamás társelnök és további 22 elismert szakember és vizsgabizottsági tag értékelte a helyszínen.


Fotó: Mészáros Csaba

A hallgatók szólóban és együtt is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: tudásukról tanúskodott a technikailag nehéz elemek, látványos forgások, ugrások és emelések játszi könnyedséggel történő kivitelezése, művészi tudásukról pedig a közönség tetszése árulkodott, melynek eredménye és bizonyítéka az egész színházat betöltő tapsviharban nyilvánult meg, több alkalommal és természetesen az előadás végén is.

Az élvezetes, látványos, mozgalmas és rendkívül színes előadás egyértelműen megállja a helyét a világot jelentő deszkákon, akárcsak a táncosok maguk is.


Fotó: Mészáros Csaba

A kilencedik évfolyam vizsgakoncertje méltó volt a Magyar Táncművészeti Egyetem kiemelkedő hagyományaihoz és nemzetközileg is elismert képzési színvonalához.

További sikereket kívánunk a végzett hallgatóknak!

Nikolas Askonidis-Gkatsonidis, Valeria Cozzani, Borna Cicak, Fülöp Anna, Cserháti Gergely Miklós, Kakita Nozomi, Hideyama Shunta, Póda Petra Piroska, Matic Márkó, Giulia Visalli, Molnár Máté, Varga Dániel, Sato Seiga – gratulálunk!       

Megszakítás