Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemeltUncategorized @hu

Bemutatkozott a Budapest Ballet Grand Prix!

By 2022.11.24.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem, mint a magyar professzionális táncművészképzés vezető szereplője, a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából egy új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre, a Budapest Ballet Grand Prix-t, a BBGP-t, melyet 2023. november 20-24. között rendez meg első alkalommal.

A jövő évi eseményt bemutató sajtótájékoztatóra 2022. november 24-én, egy esztendővel a MÜPA Gála előtt, a Crown Plaza Budapestben került sor, komoly sajtóérdeklődés mellett.  Az eseményen részt vett dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár; Vashegyi György, az MMA elnöke; Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója; Demján Sándorné, Lídia asszony, a BBGP patrónusa, és természetesen jelen volt Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, a szervező Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is. Mellettük a Kuratórium tagjai és az intézmény több vezetője is megjelent a teltházas rendezvényen.

Dr. Hoppál Péter, kulúráért felelős államtitkár (Fotók: Vidor Gergely)

Ahogy az eseményen elhangzott: A Budapest Ballet Grand Prix célja, hogy Közép-Európa és a kontinens ismert és elismert balettversenye legyen a 2023-as kezdést követő öt esztendőn belül. A komoly mércét figyelembe véve a verseny szervezőbizottsága mindent elkövet, hogy már a nyitórendezvény, a 2023. november 20-24. között rendezett BBGP 2023 esemény megfeleljen a legmagasabb szintű elvárásoknak.

Alfie Pearce, Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora és Nagy Gvendolin

A verseny megrendezése megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, illetve pályakezdési lehetőséget teremt, valamint a magyar kultúra, a magyar táncművészet és táncoktatás értékeit, eredményeit tudja közvetíteni a nagyvilág felé.

A verseny selejtezőinek a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, a folytatásnak a Nemzeti Táncszínház, végül a gálának a Művészetek Palotája (MÜPA) ad otthont.

Fodorné Molnár Márta és Kiss János, a Kuratórium elnöke

A Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije és videóválogató zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll. A zsűri elnöke a világsztár Manuel Legris, a Párizsi Opera balett társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a Milánoi La Scala jelenlegi balettigazgatója. A verseny elnöke Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, társelnöke pedig Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A Budapest Ballet Grand Prix a világ minden tájáról érkező, a 15-24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára kerül meghirdetésre különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői tervezetten három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt:

  • I. kategória (junior A) – 15-17 évesek,
  • II. kategória (junior B) – 17-19 évesek,
  • III. kategória (senior A) – 19-24 évesek.

A verseny célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal.

A BBGP 2023 programjában méltó versenydíjakat ítél oda a zsűri a legkiemelkedőbb résztvevőknek:

  • a verseny fődíja 10 000 EUR
  • a második helyezett díja 7000 EUR
  • a harmadiké 4000 EUR

A dobogós helyezések mellett különdíjak kerülnek kiosztásra:

  • „A Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíja”
  • „A legjobb magyar versenyző díja”
  • „Közönségdíj”
  • valamint a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjak illetve szerződések.

 

Megszakítás