Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

A Digitális média és történetmesélés a felsőoktatásban

By 2022.11.28.No Comments

Megjelent Dr. Lanszki Anita könyve, amely a digitális médiakörnyezetben zajló történetmesélést tárgyalja.

„A vállalkozás egyszerre klasszikus, amennyiben a történetmondás természetét kutatja, amely minden történeti korszakban és emberi közösségben megtalálható, ugyanakkor modern, hiszen a kortárs digitális kultúra nagyívű áttekintésére vállalkozik a történetmondás szempontjából.” – írja a kötetről Müllner András, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi oktatója.

„Mindemellett a könyv számos példával illusztrált módszertani útmutató is, amely a szerző sokéves oktatói tapasztalatából született meg szerves módon. Bár címe szerint arról szól, hogyan használják a digitális történetmesélést a felsőoktatás és a kutatás különböző területein, de a kitűnő munkát haszonnal forgathatják az oktatás más szféráiban dolgozó szakemberek is.”

Ahogy Müllner András megjegyzi:

„Az internet, az okoskészülékek és a közösségi platformok térhódítása lehetővé tette, hogy a 21. század embere digitális tartalmak befogadója és előállítója is legyen, valamint mikro- és makronarratívák segítségével szociális kapcsolódási igényét is kielégítse. Mindez megváltoztatta korunk emberének kommunikációs és tanulási szokásait is. A tudásátadás ősi, történetmesélésen alapuló formája megmaradt, ám a digitális média alkalmazásainak és a korlátlan közzététel lehetőségének köszönhetően az egyéni narratívák változatos formában és funkcióval jelennek meg.

Legyünk bármilyen véleménnyel a digitális térről és korról, abban talán mindannyian egyetértünk, hogy korunkban a történetmesélés demokratizálódását tapasztalhatjuk meg. A jelen könyvben olvasható belátások így rendkívül hasznosak mindazok számára, akik szakmájukból adódóan vagy merő kíváncsiságból érdeklődnek aziránt, hogyan adaptálódik a kortalan történetmondás az új médiakörnyezethez.”

A könyv a L’Harmattan kiadó gondozásában jelent meg: https://harmattan.hu/digitalis-media-es-tortenetmeseles-a-felsooktatasban-2848

És angol nyelven is elérhető: https://openaccess.hu/node/25021/

 

Megszakítás