Skip to main content
Hírek

Boldog születésnapot, Szakály György!

By 2021.12.15.június 19th, 2022No Comments

Minden idők egyik legnagyobb magyar táncosa, a Magyar Táncművészeti Egyetem korábbi rektora, a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Szakály György ma ünnepli 66. születésnapját.

Szakály György 1955-ben született Nyíregyházán, és 12 éves korában jelentkezett – az akkor már 17 éve működő – Állami Balettintézetbe, ahol 1976-ban végzett. A diploma megszerzése után egy évig tanult Szentpéterváron, a Voganova Balettiskola ösztöndíjasaként. 1977-ben a Magyar Állami Operaház szerződtette kartáncosként, de rövid időn belül már szóló szerepeket táncolt. Három évvel a szerződtetése után, 1980-ban kinevezték címzetes magántáncosnak. 1985 és 1988 között a dortmundi, 1988 és 1990 között a Bonni Operaház szólistája is. 31 éves volt, mikor 1986-ban a Magyar Televízió portréfilmet készített róla.  Szakály György pályafutása alatt a legkülönbözőbb főszerepeket táncolta el, tehetsége széles skálán mutatkozott meg, klasszikustól a modernen át egészen a musicalig szinte mindent táncolt.

Nemcsak művészként, hanem vezetőként is nagyon sikeres: 1992-től három éven át volt a Magyar Állami Operaház balettigazgatója, 2011-től 2018-ig a Táncművészeti Egyetem rektora. Balettmesteri diplomáját koreográfusival is kiegészítette. A Magyar Állami Operaház mesterművésze és örökös tagja, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész.

Szakály György a Szegedi Balett mellett a világ számos balettszínpadán, többek között a New York-i Metropolitanben is vendégszerepelt. Pályafutása alatt számtalan főszerepet eltáncolt, repertoárja minden stílust felölelt: a klasszikustól a modernen át egészen a musicalig. A klasszikus és lírai szerepekben is kiválóan alakított, de drámai alakításai egészen egyedülállóak voltak.

Művészetét a legkomolyabb díjakkal jutalmazták már. 36 évesen, 1991-ben kapott Kossuth-díjat, előtte pedig megkapta a Liszt-díjat 1984-ben, egy évvel később pedig az érdemes művész kitüntetést. Kilenc évvel a Kossuth-díj után, 2000-ben EuroPas Magyar Táncdíjat kapott, majd megkapta a kiváló művész kitüntetést. Szakály György 2003 óta a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja, 2009-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét, és ugyanebben az évben lett a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze is.

 

Jó egészséget, boldog születésnapot Mester!

 

Forrás: MTI, MTE, origo.hu

Megszakítás