Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Egyed Mátyás: Elhivatott emberek jöjjenek az egyetemre!

By 2023.05.17.május 18th, 2023No Comments

Egyed Mátyás a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész szakának néptánc szakirányos hallgatóját Roboz Ágnes-díjjal – Az évad legjobb végzős növendékeként díjazták a Tánc világnapján. Komoly elismerés, ezt a díjazott is – stílszerűen – elismeri.

A tehetséges néptáncost az elszántság és a tánc szeretete vezérelte a Magyar Táncművészeti Egyetemen töltött évek alatt. Alsó tagozatos korában az órarendjében heti 1-2 alkalommal szerepelt a néptánc, mint tantárgy. Már akkor megtetszett neki a műfaj, de akkor még nem volt egyértelmű számára, hogy a jövőben komolyabban is szeretne foglalkozni a néptánccal. Mátyás iskolás tánctanára, Kovács Ilona segítségével elkezdett a Bihari János Táncegyüttesbe járni, ahol három és fél évet töltött, sok szép sikerrel és rengeteg tapasztalattal gazdagodott.

Fotó: Csillag Pál

Az évek során többször megfogalmazódott benne, magasabb színvonalon is foglalkozna a néptánccal. A végleges elhatározás 2018 májusában jött, amikor édesanyja barátnője felhívta a figyelmét a pótfelvételire, így találtak rá a Magyar Táncművészeti Egyetem képzésére. A sikeres felvételi után osztályozó vizsgát kellett tennie a 8. osztályos tananyagból, amit 2018 nyarán teljesített, így szeptemberben megkezdte tanulmányait az MTE táncművész szakán, néptánc szakirányon.

Egyed Mátyással a tánc világnapján átadott díjról, terveiről és tapasztalatairól beszélgettünk.

Mit jelent számodra ez a díj?

Amikor megkaptam az e-mailt, nagyon meglepődtem, egyáltalán nem számítottam arra, hogy ekkora megtiszteltetés ér.  A díj számomra az eddigi munkám gyümölcsét jelenti és persze hatalmas elismerés is egyben. Nagy boldogsággal tölt el, hogy nekem ítélték ezt az elismerést.

Fotó: Lakatos János

Hol van mindebben az egyetem?

Ezt elég nehéz hirtelen szavakba önteni, hiszen a nagy részét még fel sem fogom, nem feltétlen vagyok tisztában vele. Amivel tisztában vagyok, az nyilván egy nagyon magas szintű tudás, amit elsajátíthattam itt az évek során. Emellett megedződtünk számtalan különböző helyzetben, ami nagyban hozzájárult az egyéni fejlődésünkhöz. Szeretném kiemelni Mestereim alázatos tevékenységét, hiszen ők tereltek minket eddig is az utunkon. Szakmailag és emberileg is nagyon meghatározó éveket töltöttem, töltök itt az egyetemen. Azt gondolom, hogy az Egyetem képzései azok számára nyújtanak tanulási lehetőséget, akik tényleg komolyan gondolják és tiszta szívükből őszintén hivatásuknak szeretnék választani akár a néptáncot, a balettot, a színházi táncot vagy a modernt.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Célom, hogy tapasztalatokban és sikerekben gazdag hivatásos táncművészi pályát fussak be.

Gratulálunk Egyed Mátyásnak Az évad legjobbvégzős növendéke díjhoz!

 

Dolmány Fanni 

Megszakítás