Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Elhunyt Kaszás Ildikó balettművész, balettmester

By 2024.01.23.No Comments

83 éves korában elhunyt Kaszás Ildikó, a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett Érdemes Művész, a Magyar Táncművészeti Egyetem címzetes tanára, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

A budapesti születésű balettművész Szalay Karola és Merényi Zsuzsa növendékeként szerzett diplomát az Állami Balettintézetben 1958-ban, ezt követően lett a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének tagja, 1967-től címzetes magántáncosa, 1971-től magántáncosa.

Sztravinszkij: Petruska – Zilahi Győző, Kaszás Ildikó (Fotó: Operaház archívum)

1965-ben harmadik díjat szerzett a Várnai Balettversenyen, az Operában is fellépett, többek közt Giselle, Lise (A rosszul őrzött lány), Mária (A bahcsiszeráji szökőkút), a Királykisasszony (A fából faragott királyfi) és Júlia (Spartacus) szerepében is.

Seregi László, Kaszás Ildikó és Popova Aleszja A makrancos Kata próbáján 1994-ben (Fotó/Forrás: Mezey Béla / Magyar Állami Operaház)

1959-től dolgozott együtt Seregi Lászlóval, a legendás koreográfus teljes operaházi munkásságának állandó asszisztense és betanító balettmestere volt. Seregi darabjainak színrevitelében az Operaházon kívül Németországban, Ausztráliában, Chilében és Svájcban is közreműködött, részt vett a Madách Színház több Seregi László által koreografált sikerdarabjában (Macskák, Az Operaház fantomja) és operettszínházi (Crazy for You) munkáiban is.

A Magyar Táncművészeti Egyetem jogelődjén 2013-ban címzetes tanári kinevezést kapott.

Munkásságát Érdemes Művész címmel és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is elismerték, a Magyar Állami Operaház 2002-ben emelte örökös tagjai közé.

Emlékét megőrizzük!

 

 

Címlapfotó: fidelio.hu 

 

Megszakítás