Skip to main content
Hírek

Fahidi Éva a Tánc Nagykövete

By 2022.05.19.június 19th, 2022No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem  a Tánc Nagykövete címet adományozta, Fahidi Évának.

Az MTE 2022. április 26-án emlékezett meg a Holokauszt áldozatairól. A színházteremben a felsőbb évfolyamok megtekintették A létezés eufóriája című dokumentumfilmet, mely Fahidi Éva Holokauszt-túlélő élményeit feldolgozó legendás előadás, a Sóvirág próbafolyamatát örökítette meg. A próbák idején a 90. életévén is már javában túllévő Fahidi Éva és a lélegzetvétel természetességével és fesztelenségével táncoló Cuhorka Emese egymásra hangolódásának és fokonként megszülető közös táncjátékának képsorai megrendüléssel vegyes csodálatot váltottak ki diákjainkból.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Művészeti Tanácsa Fahidi Évának a Tánc Nagykövete címet adományozta, melyet ünnepélyes keretek között ezen a délutáni megemlékezésen nyújtott át a Művészeti Tanács részéről, Lőrinc Katalin mesteroktató.

A laudációjában ez olvasható: 

“Fahidi Évának, aki a történelem legsötétebb korszaka által félbevágott és vérbe fojtott gyerekkori emlékeit és álmait sosem feledve ember tudott maradni az embertelenségben, és
90 évesen, a társadalmi, kulturális és fizikai béklyókon felülemelkedve nemzetközi szinten is jegyzett táncprodukció és dokumentumfilm részese lett, a Magyar Táncművészeti Egyetem
Művészeti Tanácsa a Tánc Nagykövete címet adományozza. 

A filmvetítést követő pódiumbeszélgetésen a rendező, Szabó Réka, az operatőr, Kovács Claudia és a Sóvirág táncelőadás főszereplője, Fahidi Éva vett részt, akihez a beszélgetés végén külön is csak úgy záporoztak a kérdések a nézőtérről.

Megszakítás