Skip to main content
Blog

Hasznos tippek érettségire készülőknek járványhelyzet idején

By 2020.04.29.január 30th, 2022No Comments

Mivel a jelenlegi, rendhagyó helyzetben kell érettségire menned, különösen fontos, hogy tudatosan készülj és támogasd magad a felkészülés és a vizsga során. Ehhez néhány praktikus tanács:

  • Napokon belül itt az érettségi, de még az utolsó pillatantokban is hasznos, ha megtervezed a tanulási programodat. Alakíts ki napirendet, hetirendet a pihenési időkre is gondolva. A tanulási és a pihenőidők megfelelő aránya mellett pihentebben és kiegyensúlyozottabban tudsz készülni. Tartalékold a vizsga előtti napokat a megtanultak ismétlésére, összefoglalására.

 

  • Használd ki, hogy a net lehetőséget biztosít arra is, hogy különböző tanulócsoportokhoz kapcsolódj.

 

  • Ezekben a napokban törődj magaddal, a testi és lelki jólléteddel, pihenj tanulás közben és étkezz megfelelően. (Lehetőleg ne igyál nagyon sok koffeint, inkább teát vagy citromos ásványvizet.) A pihentető alvás szellemileg is felfrissít, segít a tanultak elmélyítésében, erősíti az immunrendszert, szóval aludj eleget.

 

  • A társas támasz jó hatással lehet a hangulatodra, biztonságérzetedre, ezért hasznos, ha a családtagokkal, barátokkal is beszélsz/telefonálsz.

 

  • A koncentráció fokozásához és az optimális aktivációs szint (arousal) eléréséhez végezz légző gyakorlatokat, tanulj meg néhány egyszerű relaxációs gyakorlatot, melyeket a vizsga napján is alkalmazhatsz.

Pl. hasi légzéssel lazítás: feküdj kényelmesen a hátadra, lábaidat nyújtsd ki és lazítsd el. Helyezd mind­két kezed a hasadra úgy, hogy a középső ujjak köldök fölött érint­kezzenek. Fújd ki a levegőt, miközben a hasad kissé lesüllyed. Ezután egészen lassan szív­d be a levegőt, és közben számolj kettőig. Belégzés közben hasad meg­emelkedik, ujjaid szétcsúsznak. Egy másodpercig tartsd bent a levegőt, majd egészen lassan fújd ki. A hasfalad ekkor lesüllyed, és ujjaid ismét összeérnek rajta. Ismételd meg a ki- és belégzést! Két percen keresztül lélegezz ki és be ugyanebben a ritmusban. (Ez a gyakorlat hasznos lehet az elalvásban is, ha nagyon feszültnek érzed magad.)

  • Gondold át a vizsga napjának praktikus teendőit: a közlekedés módját, a vizsga alatt szükséges eszközöket készítsd össze magadnak (maszk, kézfertőtlenítő, kesztyű, tollak, víz, zsebkendő, stb.). A maszkot otthon vedd fel (akár tanulás közben is) hosszabb időre, hogy megszokd, ne az írásbelin szembesülj vele, hogy más a légzés benne.

 

  • A vizsga napján figyelj az egészséged védelmére, tarts távolságot, használj maszkot, kézfertőtlenítőt. Saját tollal írj, a saját eszközeidet használd. Alkalmazz új köszöntési formákat találkozáskor és búcsúzáskor. Ez most nem a kézfogások és ölelések ideje.

 

  • A vizsga után hazaérkezés után zuhanyozz le, moss hajat, a ruháidat is mosd ki.

 

  • Ha idős vagy más szempontból veszélyeztetett családtaggal élsz egy háztartásban, két hétig kerüljétek el, hogy egy helyiségben legyetek, ha ez nem lehetséges, otthon is használj egyszerű szájmaszkot. Szellőztessetek gyakran.

 

  • Az alapos felkészülés és az összes szabály betartása mellett is előfordulhat, hogy aggódsz a vizsgád sikere és a vírusfertőzés kockázata miatt. Tudd, hogy ez teljesen természetes, mert a vírusfertőzés bárkit megbetegíthet, és ezt a fontos vizsgát nehezített feltételek között kell letenned. Ez valóban nem könnyű próbatétel. Gondolj arra, hogy így is sikerülhet, és az egészségedért is sokat tehetsz.

 

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni fél elemeiddel, rossz érzéseiddel, KÉRJ SEGÍTSÉGET.

 

Horváth Ivett iskolapszichológus

horvath.ivett@mte.eu vagy 06 30 226 47 40

 

Eredményes felkészülést és sikeres vizsgát kívánok Neked!

 

Megszakítás