Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Interjú Schumicky Endrével a szeptemberi workshopról

By 2023.09.28.No Comments

Schumicky Endre, a Göteborg Operan tagja tartott kéthetes workshopot a Magyar Táncművészeti Egyetemen szeptemberben. Az MTE korábbi hallgatója Kalmár Attila tanszékvezető és Csizmadia Tamás évfolyamvezető balettmester meghívására érkezett Budapestre.

 

Schumicky Endre 2013-ban szerzett diplomát a Magyar Táncművészeti Egyetemen, 2017 óta pedig a svéd Göteborg Operan tagja. Korábban két nyári kurzuson oktatott az egyetemen, most pedig a meghívást örömest elfogadva érkezett, hogy képezze a hallgatókat.

A kiváló balettmüvészt arról kérdeztük, milyen élmény volt a kéthetes kurzusa az intézményben. Schumicky Endre elárulta, tervezi, hogy folytatja a munkaviszonyt az iskolával, így a későbbiekben is lehetőség nyílhat arra, hogy az MTE hallgatóival dolgozzon. Hangsúlyozta, öröm volt a közös munka a fiatalokkal. 

Hogyan épült fel a kurzus? Hogyan zajlott egy-egy óra? 

Kéthetes workshopot hoztam a 4. modern évfolyamnak azzal a céllal, hogy kipróbáljuk milyen irányba tudunk elindulni közösen. Az órák felépítése különös figyelmet igényelt, hiszen a hallgatók az első közös napunktól kezdték meg tanévüket. Egy táncos teste érzékeny a hosszú nyári szünet után, ezért a mozdulatok generálását a tanulók testének természetes állapotával kezdtük, és onnan tágítottuk tovább a fizikai és mentális határokat. Az órákat aktív nyújtásokkal és improvizációs feladatokkal indítottuk, hogy már az óra elejétől „befele” irányuljon a figyelmük. A hosszabb vezetett improvizáció ez esetben azt a célt szolgálta, hogy a hallgatók egyéni döntéseiken keresztül melegítsenek be.

Így gyakorolhatták saját tudatuk áramoltatását a testükön keresztül, és különböző koncepciók keretein belül tudták megtalálni saját „hangjukat”, például textúrákon, tudatállapotokon, atmoszférákon keresztül.

Ezzel alkottuk meg a mozgásvilág alaprétegét, amiből később a koreografált táncanyagot készítettem. A tánckombinációkkal technikai tudásukat, koordinációs készségüket, valamint a színpadi csoportos összhangot és egyéni adottságaikat fejlesztettük.

Milyen volt a közös munka a hallgatókkal?

Nagyszerű volt együtt dolgozni az évfolyammal.

Sok új fogalommal találkoztak a közösen eltöltött két hét alatt, és roppant büszkévé tettek azzal, hogy meddig el tudtunk jutni ilyen rövid idő alatt.

Az osztály diákjai jó lelkületű atmoszférát alkotnak, figyelnek és éhesek az izgalmas kihívásokra. Öröm volt velük dolgozni!

Fotók: Göteborg Operan

Ott oktattál, ahol tanultál, felnőttél. Furcsa volt? 

Nagy boldogság számomra visszatérni a Magyar Táncművészeti Egyetemre.

Olyan érzés, mintha egy rég elolvasott könyvet fedeznék fel újra. Minden oldala új értelmet nyer, és lenyűgöz.

Jó érzéssel tölt el újra látni volt tanáraimat, és fontos célt ad számomra, hogy részt vehetek az új generáció tanításában és felkészítésében az iskola utáni kihívásokra.

 

 

Megszakítás