Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemeltUncategorized @hu

Ismét indul az MTE táncos és próbavezető képzése a Széchenyi István Egyetemen

By 2024.02.19.No Comments

Három év elteltével idén február 15-ig lehetett újra jelentkezni a Magyar Táncművészeti Egyetem Széchenyi István Egyetemen kihelyezett, a Győri Balett-tel együttműködésben indított táncos és próbavezető szakára. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján jelentős az igény a képzésre.

Győr táncművészeti hagyományai rendkívül erősek, többek között a Győri Balett, a rendszeresen megrendezett Magyar Táncfesztivál, az 1981 óta létező általános iskolai balett-tagozat és az 1988-tól működő középfokú szakképzés fémjelzik.

Ezekre az alapokra építve indított a Magyar Táncművészeti Egyetem 2021 szeptemberében kihelyezett táncos és próbavezető alapszakot klasszikus balett szakirányon a Széchenyi István Egyetemen. A képzés „forgó rendszerben” működik, a hallgatók háromévente tudnak egyetemi végzettséget szerezni a kisalföldi megyeszékhelyen. Az első évfolyam idén júniusban végez. A most zajló felsőoktatási felvételi eljárásban, február 15-ig lehetett újra jelentkezni, amelyről részletek ITT olvashatók el.

„A képzésnek köszönhetően lehetőséget tudunk biztosítani a győri táncművészeti szakgimnáziumban vagy a régióban másutt alapképzettséget szerzőknek, hogy tovább tudják magukat képezni a felsőoktatásban. Emellett lényeges az is, hogy az előadó-művészeti törvény értelmében csak azok az együttesek részesülhetnek állami támogatásban, ahol a művészek hetven-nyolcvan százaléka megfelelő diplomával rendelkezik. Emiatt a társulatok, színházak érdekeltek abban, hogy ilyen képzésekről vegyenek fel végzett hallgatókat. A szak nagyon sikeres, az együttműködés mind a Széchenyi-egyetemmel, mind a Győri Balett-tel zökkenőmentes. Akik itt tanulnak, ugyanolyan jó körülmények között tehetik ezt, mintha a budapesti campusunkra járnának” – fejtette ki Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, egyetemi tanár.

„A Széchenyi István Egyetem nemcsak arra törekszik, hogy képzéseivel-kutatásaival elősegítse a térség versenyképességének erősítését, hanem arra is, hogy hozzájáruljon a kulturális élet fejlődéséhez. Ez a képzés nagy szerepet játszik ebben, amiért köszönettel tartozunk együttműködő partnereinknek, a Magyar Táncművészeti Egyetemnek és a Győri Balettnek” – hangsúlyozta dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese.

Fotó: Győri Balett – Movements to Stravinsky

„A Magyar Táncművészeti Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett nemzetközileg jegyzett intézmények. Fontosnak tartjuk a minőségi, innovatív fejlődést, s ennek adnak teret az egyetemek, többek között ezzel a szakkal is. A képzés izgalmas lehetőség, egyúttal alappillére egy előremutató életpályamodellnek” – emelte ki Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

Kara Zsuzsanna, a Széchenyi István Egyetem mesteroktatója, a Győri Balett örökös tagja kiemelte: a szak révén már minden szinten, az általános és középiskolától az egyetemig elérhető táncművészeti képzés Győrben. „A hallgatók rendkívül magas színvonalú gyakorlati és elméleti tudást sajátíthatnak el itt. Mindez nagyban köszönhető a Magyar Táncművészeti Egyetem, valamint a Széchenyi-egyetem Művészeti, illetve Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara kiváló oktatóinak, illetve annak, hogy a Győri Balett nemcsak a próbatermet biztosítja a gyakorlat helyszíneként, hanem szakmai támogatást is nyújt” – fogalmazott.

Forrás: Győr Plusz 

 

Megszakítás