Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Jelentős hallgatói létszámbővülés az MTE-n!

By 2023.08.18.augusztus 23rd, 2023No Comments

A 2023-as felvételi eljárásban 30%-kal több hallgatót vett fel a Magyar Táncművészeti Egyetem, mint egy évvel korábban, így a 2023/2024-es tanévet jelentős hallgatói létszámbővüléssel kezdi meg az egyetem.

A felsőoktatási jelentkezésekben általánosságban is tapasztalható bővülés az MTE számára, mint a professzionális táncművész, táncpedagógus és koreográfus képzések teljes vertikumát lefedő intézmény, a felvételi számokban jelentős emelkedést hozott.

A tavalyi 168 fős elsőéves létszám után 2023-ban 213 hallgató kezdheti meg tanulmányait az intézményben. A művészet képzési területen alapképzésben 41 táncművész (16 klasszikus balett és 25 néptánc
szakirányos hallgató) és 100 táncos és próbavezető szakos, valamint 7 koreográfus hallgató iratkozhat be az egyetemre. Ez a 2022-es 125 fős adatokhoz képest közel 20 százalékos emelkedést jelent.

A pedagógusképzés képzési területen még ennél is nagyobb, több mint 50 százalékos bővülést könyvelhet el az egyetem. A tavalyi 34 fő után idén 65 hallgató kezdheti meg tánctanár mesterképzésben tanulmányait szeptemberben.

Fotó: Andrea P. Merlo

A felvételi létszámok emelkedésének oka az egyetem számára, a modellváltás után kialakult biztos jövőkép és az általánosan javuló felsőoktatási létszámok mellett a hazai előadóművészeti törvény változásában is keresendő. Azzal, hogy a táncosokat foglalkoztató művészeti egyesületek érdekeltté váltak a diplomás táncosok foglalkoztatásában, felértékelődik a művészeti oklevél megszerzése a hallgatók számára. Azok a volt hallgatók pedig, akik szeretnék aktív táncos pályájukat művészeti neveléssel folytatni, magasszínvonalú oktatást kapnak az egyetlen tánctanári mesterdiplomát adó képzésben.

Fotó: Csillag Pál

Megszakítás