Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

By 2023.01.27.No Comments

Ünnepélyes keretek között, Dr. Hankó Balázs államtitkár részévtelével jelentették be január 26-án, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert 1 497 547 984 Forint értékű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást a Széchényi Terv Plusz RRF-2.1-2021 Operatív Program keretein belül az Egyetem megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a Campuson található oktatást és képzést segítő „C” épület energetikai- és gépészeti korszerűsítésére fordítják.

A sajtótájékoztatót az intézmény növendékei két vizsgadarabbal nyitották meg. Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora büszkén nyilatkozott a fellépő tanítványokról és a korszerűsítés létfontosságú szerepéről.

„A tanulók komoly fizikai megterhelésnek vannak kitéve, ezért nem mindegy milyen körülményeket biztosítunk számukra – emelte ki az intézmény vezetője.”

Kis János kuratóriumi elnök köszöntóje (Fotó: Falcz Zsófi)

Kiss János, Kossuth-díjas magyar balettművész, kuratóriumi elnök köszönetet nyilvánított a felújítással kapcsolatban a magyar kormánynak egyben kifejtette, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem egyedülálló, unikális lehetőségeket biztosít a diákoknak Európában majd hozzátette:

„Nagyratörő vágyaink vannak, Európa meghatározó egyeteme kívánunk lenni. (…) Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsunk a hallgatóknak, oktatóknak.”

Dr. Hankó Balázs államtitkár (Fotó: Falcz Zsófi)

Az eseményen Dr. Hankó Balázs, a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkár kiemelte a felsőoktatás támogatásának és az infrastruktúrában fejlődő alkotóközösségek jelentőségét.

„Amikor lépcsőfokokról beszélünk, akkor úgy érezzük, azt látjuk és azt tapasztaljuk, hogy versenyképességi fordulat történt a magyar felsőoktatásban.”

Emellett megemlítette a novemberben megrendezésre kerülő Budapest Ballet Grand Prix-t is, kiemelve, hogy a megfelelő körülmények között történő felkészülés segítheti a hallgatók eredményes szereplését egy komoly nemzetközi versenyen.

A végzős évfolyam előadása (Fotó: Falcz Zsófi)

Gáspár Emese innovációs rektorhelyettes megosztotta a fejlesztés részleteit az energetikai és gépészeti célú újításokról, melyek jóváhagyásra várnak. Az MTE az „RRF-2.1-2021 Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése” című pályázat keretein belül nyerte el a támogatást, így sor kerül a nyílászárók cseréjére, lamellás árnyékolást kap az épület, napcellás hűtőrendszert, illetve hőszivattyús fűtést szerelnek be. Az épület komplex fejlesztése az egyetem művészképzésén tanuló összes hallgatót és oktatót érinti. A projekt előkészületei 2022. október 1-je óta zajlanak, a befejezést 2026. április 30.-ra tervezik.

Az egyetem zuglói campusának „C” épületét korábban Lázár Antal Kossuth- és Ybl-díjas magyar építész újította fel 2012-ben, mely akkor korszerűnek minősült, mostanra viszont a magas színvonalú oktatási körülmények érdekében pályázták meg a közel 1,5 milliárd forintos támogatást.

A sajtóeseményról készült film ITT megtekinthető.

 

 

 

 

 

Megszakítás