Skip to main content
Hírek

Kortárs balett a balettművész hallgatóknak

By 2021.09.20.május 11th, 2022No Comments

2021 szeptemberében kortársbalett-kurzust tart az MTE balettművész hallgatóinak Darai Tamás és Carola Sicheri. A néhány éve a képzési programba került tárgy elengedhetetlen tapasztalatokkal gazdagítja a hamarosan próbatáncokra készülő művészjelölteket, akik az első évtől tanult klasszikus balett-, és a IV. évfolyamtól gondosan felépített modern/kortárstánc alapokra egyaránt építhetnek ebben a munkafolyamatban.Eközben új összefüggésekkel, mozgásminőségekkel és elvárásokkal szembesülnek egy olyan stílusirányzattal ismerkedve, amely mai világunkkal párhuzamosan rendkívül dinamikusan változik, és alkotónként is nagy eltéréseket mutathat. A nemzetközi balettrepertoárnak már minden klasszikus együttesnél is része a különböző alapokra építő modern/kortárs repertoár, melynek talán legnagyobb kihívást jelentő vonulata az akadémikus balett formanyelvét használó, így a spicc-technikát, valamint az akrobatikus és az egyensúlyi helyzetekkel is játszó partneri munkát magába foglaló kortárs balett.

2021 szeptember 18-án a IX. évfolyam (tavaly a pandémia miatt elmaradt) kurzusának záró bemutatója zajlott az egyetem szakmai épületében, melyet egy újabb kéthetes kurzus fog követni az idei VIII. évfolyamosok gyarapodására is.

Darai Tamás az MTE alumnusa, 2012-ben, a végzés után a Horvát Nemzeti Színház balettegyütteséhez szerződött, ahol azonnal szólófeladatokban bizonyíthatott (többek között Leo Mujic Anna Karenina című balettjének világpremierén Vronszkijt táncolta), és olyan kortárs alkotók műveiben fejlődhetett tovább, mint például Forsythe, Duato, Goecke. Néhány évvel később az Augsburgi Baletthez szerződött tovább gyarapítva szólista tapasztalatait és kortárs repertoárját, majd 2017-től a Forsythe együttes utódegyütteseként létrejött Dresden-Frankfurt Dance Company tagja lett Jacopo Godani irányítása mellett.

Carola Sicheri tanulmányait a La Scala iskolájában, majd Monacoban az Académie Princesse Grace és Barcelonában az Institut del Teatre képzésein végezte, majd a Dresden-Frankfurt Dance Company tagja volt az elmúlt szezon végéig.

Fotók: Csillag Pál

Megszakítás