Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Közeleg a záróakkord: Kalmár Attila a nyári kurzusokról

By 2023.08.17.No Comments

Javában zajlanak a Magyar Táncművészeti Egyetem nyári kurzusai, melyek a hétvégén fejeződnek be. Akik az MTE táncművész előkészítő évfolyamaiba járnak, illetve bármely magyarországi intézmény nem professzionális képzésében vesznek részt, augusztus 7-étől kezdték meg a közös munkát a mesterekkel.

A nem professzionális képzésben résztvevők számára szervezett kurzus szakmai vezetője, Kalmár Attila, Harangozó Gyula-díjas egyetemi docens, továbbá az MTE Moderntánc és Színházi tánc Tanszékének vezetője betekintést engedett a kurzus előkészületeibe, mesélt a növendékekről és azt is elárulta, hogyan épül fel az általa tartott képességfejlesztés óra.

Milyen előkészületekkel járt ez a nyári kurzus?

Először is meg kell találni a megfelelő oktatókat, hogy ugyanolyan színvonalon tudjuk prezentálni a kurzust, mint a tanév során a képzéseinket. Szerencsére sikerült olyan oktatókat összeszedni, akik az általuk tanított anyagot is magas fokon tudják átadni, illetve nagyon jól értenek a gyerekekhez. Csizmadia Tamás tartja a klasszikus balettórákat a B, illetve első héten a C csoportnak, akikhez a második héten csatlakozik balettmesterként Kovács Zsuzsanna, a Pécsi Balett volt szólótáncosnője, jelenlegi tréningvezetője. Nagy öröm, hogy Zsuzsa a tavalyi év után idén is el tudta vállalni a kurzust. A modern órákat a múlt héten Dr. Lőrinc Katalin egyetemi tanár — akit nem kell bemutatni — valamint Szigeti Oktávia egyetemi docens tartotta. Ezen felül ezen a héten Csere Zoltán és Wéninger Dalma csatlakozik a csapathoz, mint moderntánc, kortárs táncoktatók, aminek szintén nagyon örültem.

A tavalyi évhez viszonyítva látványosan megnövekedett a kurzuson résztvevők száma, minek köszönhető mindez?

Nyilván annak, hogy a tavalyi évben még eléggé érezhető volt a koronavírus-járvány utóhatása, hiszen a nem professzionális iskolák létszáma is megcsappant abban az időszakban. Ezt nagyon láttuk mi is, mivel nagy felvevő piac a számunkra. Tapasztalat volt, hogy az egyéves Covid-kihagyás után a nem professzionális képzésekre nem minden gyerek tért vissza. Azt gondolom idén a promóció is sokkal jobb volt. A social médiában is szerintem intenzívebb volt hirdetés, így több emberhez eljutott.

Kalmár Attila a színpadon

Mennyire tűnnek motiváltnak a diákok, milyen velük dolgozni?

Az összes oktatótól pozitív visszajelzést kaptam. A csoportban, ahol képességfejlesztést tartok egy szavam nem lehet. Hozzá kell, tegyem, ebben a csoportban is vannak hozzánk járó MTE-s növendékek, második és harmadik évfolyamosok, Murányi Judit és a Pataki-Tóth Eszter évfolyamaiból, de egyaránt az intézmény diákjai és a kívülről érkező diákok is nagyon tudatosan, szépen, koncentráltan dolgoznak.

Van lehetőség arra, hogy másik órára is becsatlakozzanak a gyerekek a kurzus ideje alatt?

Például az improvizáció nincs mind a három csoportnak, hanem külön lehetett rá jelentkezni, mert ez egy olyan jellegű óra, amit többekkel még meg kell ismertetni, ugyanakkor nagyon népszerű lett, tehát egyre többen fejezték ki az igényüket arra, hogy a második héttől becsatlakoznak az improvizáció órákra is. Mert egyértelműen nyitottak vagyunk arra, ha valaki becsatlakozna egy másik órára. Alapvetően a beérkezett adatok, valamint az életkor alapján csoportokra osztottam a jelentkezőket, de megesett már az első napokban, hogy valaki szeretett volna átmenni egy másik csoportba. Ez előfordulhat azért, mert úgy érzi, hogy az adott csoport technikai szintje magasabb annál, amit ő tud, vagy esetleg alacsonyabb. A lényeg számunkra és a gyerekek számára is az, hogy fejlődjenek, és jól érezzék magukat az adott közegben.

 

Kövesd a Facebookon az MTE Nyári kurzusának izgalmas záróeseményét!

A Magyar Táncművészeti Egyetem nemzetközi intenzív nyári kurzusa szakmai bemutatóval fejeződik be.

Az ifj. Nagy Zoltán színházteremben tartott bemutatót élőben közvetítjük az MTE és az egyetem novemberi (2023. november 21-14.) versenyének, a Budapest Ballet Grand Prix Facebook-oldalán.

Azt követően pedig a Budapest Ballet Grand Prix kísérő eseményét is figyelemmel követhetitek, ahol neves mesterekkel beszélgetünk nemzetközi kurzus- és versenytrendekről.

A kerekasztalt az MTE Művészeti Tanácsának elnöke, a korábbi kiváló balettművész, Nagy Tamás moderálja. Vendége lesz a BBGP zsűrijének egyik kiváló tagja, Anna Tsygankova és Kim Ji-Young balettmester, valamint az MTE tehetséges hallgatói: Bajusz Levente, Kocsó Dóra  és Várkonyi Vanda Véta.

Időpont:

Kurzuszáró bemutató – 2023.08.18. péntek,15.00  

BBGP kerekasztal – 2023.08.18. péntek, 16.00

Az esemény zártkörű, de a Facebookon követhető!

 

 

Megszakítás