Skip to main content
BlogHírek

Leo Mujić ismét az MTE hallgatóival dolgozik

By 2021.03.03.január 30th, 2022No Comments

A horvát koreográfus, Leo Mujić visszatérő vendég az MTE-n. A végzős balettművész hallgatóink számára, 2012 és 2017 után, immár harmadik alkalommal készít koreográfiát a vizsgakoncertre (2021. június 19., Erkel Színház), Testhúrok címmel Philip Glass és Felix Mendelssohn zenéjére. Ezt megelőzően pedig egy kivételes közös munkára készül velük, fiatalabb hallgatókkal és a IV. évfolyamos modern osztállyal kiegészítve az egyetemi társulatot. Április 16-án a MÜPA Bartók Béla Hangversenytermében a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek eseménysorozat keretében bemutatják Bartók Béla – A fából faragott királyfi című táncjátékának koncertszerű változatát a Szent István Filharmonikusokkal együttműködésben, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A közös munka már augusztusban elkezdődött és egészen a Bartók mű premierjéig folytatódik.

Lakatos János próbán készült fotóiból jól látszik, hogy Leo Mujic hatalmas lendülettel és szenvedéllyel koreografál, és egyúttal tanítja hallgatóinkat, akik élnek az újfajta kihívással járó fejlődési lehetőséggel, és szeretnek a kortárs balett szellemében “máshogy” megmozdulni.

Leo Mujic koreográfiáit többek között a Horvát Nemzeti Balett, az augsburgi Staatsballett, a Párizsi Opera, a Zürichi Balettiskola, a Szlovén Nemzeti Balett, a Lett Nemzeti Balett, valamint a Staatsballett Berlin mutatta be – az utóbbi években az egész estés, cselekményes balettek határozzák meg munkásságát, mint például az Anna Karenina, a Rómeó és Júlia, a Veszedelmes viszonyok vagy a Büszkeség és balítélet. Ősbemutatóin olyan fiatal magyar táncosok, egykori hallgatóink alakítottak főszerepeket, mint Simon István, Darai Tamás, Pálinkó Kornél és Rauscher Bálint. Bálint most asszisztensként is közreműködik az alkotásokban, ahogy az előkészületek érdekében az elmúlt hetekben Budapesten járt Mislav Kuzmanić díszlettervező, a zágrábi Horvát Nemzeti Színház műszaki igazgatója is.

 

Megszakítás