Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Marie-Josée Redont-tól, Muriel Halltól és Christope Duquennee-től is tanulhatott az MTE növendéke

By 2023.08.12.No Comments

Az V. évfolyamot szeptemberben kezdő Várkonyi Vanda Véta is Párizsban járt, két hetet töltött a Ballet School of the Opéra National de Paris intenzív nyári kurzusán, ahol sok neves mestertől tanulhatott. A Magyar Táncművészeti Egyetem növendéke Marie-Josée Redont-tól, Muriel Halltól, Christope Duquennee-től tanulhatott, így gyarapítva tudását.

Várkonyi Vanda Véta a klasszikusbaletten kívül, modern, karakter, jazz, jóga és stretching órákon is részt vehetett. A két hetet egy fellépés zárta, ahol az MTE növendéke is megmutathatta magát és így összegezte a Párizsi Opera Balettiskolájában töltött kéthetes kurzus tapasztalatait.

Várkonyi Vanda Véta Clarie Baulieu-vel

„Először is köszönöm az MTE ösztöndíját, mellyel segítették a párizsi képzésen való részvételem, és köszönöm a mestereim alapos felkészítését! A két hét alatt lehetőségem nyílt részt venni a párizsi balettiskola képzésein. Úgy gondolom, a képzés szélesítette a tudásomat, a látókörömet és bővítette a mozgáskultúrám. Kevésbé kötött rendszerben dolgoztunk, így többféle kar és lábpozíciót sajátítottam el.. A modern mesternő, Claire Baulieu sokat várt tőlem, fáradtságot nem kímélve újabb és újabb, magasabb évfolyamú tananyagot próbált gyakoroltatni, majd a második hét végén a mesternő velem együtt örült az eredménynek: Megcsináltuk! – mondta. 

A klasszikus balett nagyon jól ment, minden percét élveztem. A mesterek szeretettel tanítottak, minden délután külön engedéllyel tovább maradhattam a balett termekben, hogy az új ismereteket gyakorolhassam. Külön megtiszteltetés volt, hogy Marie-Josée Redont mesternő kiválasztott és betanította nekem és egy francia balettnövendéknek a Sylvia balett egyik részletét. A mesternőtől nagyon sok szeretetet, figyelmet kaptam. Tőle tanultam Párizsban talán a legtöbbet. Klasszikus balett mestereim voltak továbba: Muriel Halle mesternő, Yann Saiz Mester, Christope Duquenne mester. A karakter mesternő pedig Jessica Baumann Choppe volt. A hangulat az oktatás alatt is oldott, kedves volt, mégis fegyelmezett, kimerítően alapos órákon vehettünk részt. Számomra nagyon inspiráló volt, hogy kiváló, neves zongoraművészek kíséretére gyakorolhattunk.

Nagyon tetszett, hogy külön volt technika óra és hogy sok műfajban tanítottak, pl.: karaktertánc, jazz. A modern órák is élő zongorakíséret mellett zajlottak. Emellett jóga és stretching képzést is kaptunk. Sokat segített, az angol nyelvtudásom, mivel a világ számos pontjáról érkeztek növendékek. A kommunikáció elsősorban angolul zajlott. Azt gondolom életre szóló barátságokat kötöttem. Egyik legkedvesebb barátnőm egy amerikai, Chicagoból érkezett lány lett, de baráti kapcsolatban maradtam francia, japán, német, vietnámi és osztrák lányokkal is. Nagyon örültem, hogy a mesterek elégedettek voltak velem, dicsérték felkészítő mestereimet és az egyik mesteremtől meghívást kaptam Chilébe is. Azzal búcsúztunk el, hogy visszavárnak.”

Megszakítás