Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Mesterképzés: Nem kell tőle megijedni!

By 2023.06.17.No Comments

Emődi Attila 2011-ben végzett néptáncművészként a Magyar Táncművészeti Főiskolán, majd a koncertvizsgát követően a Magyar Állami Népi Együtteshez szerződött. Másra vágyott, pár hónapot követően így csöppent bele a moderntánc világába, melyről a főiskolai évek alatt is szerzett tapasztalatot. Több mint tíz éve a GG Tánc Eger tagja, de közben tanul, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterképzésének hallgatója.


Magunkat ajánljuk, talán ez lehetne az alcíme ennek a beszélgetésnek és Emődi Attila őszinte partner volt ebben.

Ezért lehet érdekes, amikor egyértelműen fogalmaz és elmondja, szerinte a Magyar Táncművészet Egyetem mesterképzése egy jól szervezett, teljesíthető képzés, „nem kell tőle megijedni”. Sokféle tantárgy kerül a hallgatók órarendjébe, egyben látókörébe. A kiváló táncos úgy véli, a fő tantárgyak mellett a képzési struktúrában megjelenő órák nagyban hozzájárulnak ahhoz a gondolkodásmódhoz, mely egy pedagógus számára elengedhetetlen.

„Sokféle tantárgyból kapunk ízelítőt, illetve sokféle tantárgyból kell vizsgát tenni, de a képzés utolsó felében azt érzem, ezek nem csupán „töltelék tárgyak”, hanem azt a széleslátókörű művészi gondolkodást próbálják elősegíteni, amelyre nagy szükségünk van nekünk, pedagógusoknak.”

Fotó: Gál Gábor

Emődi Attila szerint az intézmény olyan tudást kínál, mely nélkülözhetetlen a szakmában.

„Első körben olyanoknak ajánlom a mesterképzést, akik táncpedagógusként szeretnének elhelyezkedni. Táncpedagógus diplomával, mesterdiplomával gazdagodunk a végén. Azok számára, akik mélyebben szeretnék beleásni magukat a pedagógiába, magas színvonalon szeretnék művelni, szerintem megkerülhetetlen intézmény az MTE, itt kapják meg azt a tudást, amire szükségük lehet ezen a pályán.”

Fotó: Tanner Antal

A táncművész elmondta, már annak idején a főiskola is csúcsintézménynek számított Magyarországon. Egy olyan komplex képzésben vehettek részt – amit Attila is tapasztalt a Néptánc tagozaton – ahol professzionális táncművészeket képeznek a balett, a moderntánc és a néptánc területén.

„Aki elvégzi az iskolát, elszerződhet egy néptánc-, balett-, illetve moderntánc-együttesbe. Voltaképpen mehet bárhová, de tudni fogja, hogy álljon hozzá a munkához. A főiskolát elvégezve azt éreztem, bármi lehet belőlem, bármilyen táncművész lehetek, mert tudni fogom, hogyan kell hatékonyan, professzionális szinten működni és dolgozni.”

Fotó: Gál Gábor

Emődi Attila sokáig maradna a színpadon, táncművészként akar alkotni, minél tovább. Ennek ellenére céljai között szerepel, egy már korábban a szakdolgozatában megfogalmazott komoly terv, egy művészeti szakgimnázium megvalósítása Egerben.

„Egy szakgimnáziumot álmodtam meg Egerben, ahol a régió legtehetségesebb tanulóit összegyűjtve tudjuk majd felkészíteni a fiatalokat a profi táncos pályára. Rengeteg táncegyesület és alapfokú művészeti iskola található a környéken, ismerem ezeket a műhelyeket és tudom, van egy diákréteg, amely profi táncművészként képzeli el a jövőjét.”

Persze eddig még sok minden történik, de amikor megvalósul, biztosak vagyunk abban, hogy a fiatal táncművész együttműködik majd alma materével.

Jelenleg Emődi Attila táncművész karrierjére, a tanításra és a tanulásra összpontosít. A három együtt is megy.

 

Dolmány Fanni

 

Megszakítás