Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Mészáros Máté: Másfajta szemléletet adok, ezzel is segítem az egyetem képzését

By 2023.04.13.április 16th, 2023No Comments

Mészáros Máté a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd a Szegedi Kortárs Baletthez szerződött, később egy belga társulatnál, az Ultima Veznél dolgozott. Nemrég meghívott koreográfusként az MTE-n tartott négyhetes kurzust a Táncművész szak Moderntánc szakirány hallgatóinak. A szabadúszó táncművész a kurzus részleteiről és arról is beszélt, milyen hangulatban zajlanak a foglalkozások az egyetem diákjaival.

A Mészáros Máté korábban a tavalyi végzős modern évfolyam vizsgakoncertjére készített egy zárószámot, mely a Hinoki című előadás adaptált verzióját jelenítette meg. A Hinoki 2014-ben készült, különlegessége, hogy Mészáros Máté a fizikalitás és a mozgás nyelvére fordított le megválaszolhatatlan kérdéseket, ösztönöket és érzéseket: a rombolás igényét, az újrakezdés lehetőségeit, az elmúlást és a gyászt, a magányt és a kétségbeesést.

A koreográfus ezúttal majd egy hónapig dolgozott a hallgatókkal. Elmondta, a négy hét hosszabb kurzusidőszaknak számít, ami abból a szempontból hasznos, hogy van idő beletanulni és belelátni a partnering technikába és a kortárs tánctechnikába is, így tulajdonképpen a két technikát szimultán tanulják a hallgatók.

„Az óraimon nem teszek különbséget a különböző technikai elemek között. Mivel az összes gyakorlat tulajdonképpen egymásra épül. A partnering gyakorlatok nagyban segítik a földön való könnyed mozgást, ami fordítva is igaz, ezért felváltva tanítom ezt a kétfajta metodikát.”

Fotók: Dömölki Daniel

Mészáros Máté külön megemlítette a két tánctechnikát, melyeknek alapjaival négy hét alatt ismerteti meg a résztvevő diákokat. Az egyik a kortárs tánctechnika, amely az európai kortárs tánc örökségből építkezik. A talajon való mozgás, az ugrások milyensége valamennyiben eltér a balettugrásoktól, de sok akrobatikus és dinamikus elemmel foglalkoznak a kurzuson.

A foglalkozások másik lényeges része a partnering technika, amely nagyban építkezik a koreográfus Ultima Vezben töltött éveire, ahol egyfajta direkt fizikai hozzáállással állnak a táncosok a testhez, azaz nem feltétlenül dekorációs céllal történnek a mozgások, miután többek között a gravitáció hozza létre a mozdulatok megfejtésének szükségességét, jelentőségét.

Mészáros Máté nagyon nyitottnak érezte a hallgatói közeget, úgy gondolja, nagy odaadással dolgoznak a gyerekek és bízik abban, hasznosnak találják, amit a kurzus alatt oktatott nekik.

„Azt gondolom, hogy ezek a technikák egy másfajta szemlélettel tudják majd kiegészíteni a mostani képzést. Másfajta szemlélettel, de ugyanarról a testhasználatról szólnak, mint amiket eddig is tanultak. Az a tapasztalatom, hogy a hallgatók nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal állnak az órákhoz.”

A táncművészt arról is megkérdeztük, mit gondol, miért érdemes az MTE-re jelentkezni? Mészáros Máté elmondta, ha valaki olyan táncos képzésben szeretne részt venni, ami mélyebb tudásra ad lehetőséget, akkor mindenféleképp érdemes olyan intézménybe jelentkezni, ahol hosszú éveken keresztül van lehetőség a technikák gyakorlásra. Szerinte napjaink táncéletében jellemzően inkább rövid programokkal vagy workshopokkal helyettesítik a táncképzést, ami nem biztosít megfelelő mélységű technikai tudást.

„Szerintem egy egyetemi képzésben az, hogy négy éven át – vagy akár tovább is – folyamatosan tudnak magas minőségű technikai órákat venni a hallgatók, nagyban hozzásegíti a későbbi táncosokat ahhoz, hogy sikeresen tudjanak munkát találni a diploma megszerzését követően. Azt se feledjük, hogy a képzések intenzitása nagyon hasonló egy kreáció intenzitásához, ezáltal jobban felkészültnek gondolom azokat a növendékeket, akik ilyen képzésekből kerülnek a színpadra, ha úgy tetszik, a munkaerőpiacra.”

Megszakítás